DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet ÖZKAN
Ahmet ÖZKAN
Giriş Tarihi : 01-03-2024 20:47

Ramazan'a On Gün Kala

RAMAZANA ON GÜN KALA

إذ العشرون من شعبان ولت
فواصل شرب ليلك باالنهار
ولا تشرب بأقداح صغار 
فقد ضاق الزمان عن الصغار
İzil işrûne min şa'bâne vellet,fevâsil şurbe leylike binnehâri.
Vele taşrab biakdâhin siğârin, feked dâk ez zemênu anissiğâri.

Şa'ban ayı'nın yirmisi  geçip de, şaban ayı'nı takib eden Ramazan ayı'na sadece  on gün kalınca, gece gündüz demeden (helal ve faydalı şeyler) iç( çünkü Ramazan girince oruçlu olacağın için gündüz  içemeyeceksin).
(Madem içeceksin) o zaman küçük bardaklarla içme,zira zaman daraldı
(çünkü oruca on gün kaldı) ve küçük bardaklarla içmenin zamanı çoktan geldi geçti.
Bunun izahı şöyledir: Tahminen yetmişbeş yaşında ölecek bir insan elli yaşına gelince, ömrünün üçte ikisi geçmiş olur,bu kişi ölüme ve ahirete iyice yaklaşmış olur,geri kalan ömrünü dolu dolu geçirsin ki ömür bitince artık yapılacak bir şey kalmaz.

İnsan zamanın kıymetini zaman bitmeye yüz tuttuğunda daha iyi anlar, sıhhatın kıymetini de hastalanınca anlar, varlığın ve bol nimetlerin içinde yaşamanın kıymetini de fakir düştüğünde ve yokluk yaşadığında daha iyi anlar.
O'na salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar :  "Ümmetimin ( fertlerinin ömrü)  altmış yetmiş arasındadır, pek azı bunu geçer"
Tirmizî Hadis no : 3550.
Bu hadisi Şerife göre yaşı elli'yi geçen  bir  mú'min Şaban'ın yirmisine ulaşmış demektir.Şaban'ın yirmisine ulaşan için Ramazan'a sadece on gün gibi kısa bir zaman kalmıştır,yaşı elli  olan bir mümin için de ömründen -Herşeyi Allah bilir ama -sadece yirmi otuz yılı kalmıştır.

Herkes hazır olmalı ama,böyle kritik bir yaşa ulaşan mü' min ahirete daha çok ve ciddi hazırlık yapmalıdır.
Şairin dediği gibi küçük bardaklarla değil büyük bardaklarla içmelidir. Bunun anlamı şudur : Yani artık hayra sevaba iyiliğe ibadete tâata hız vermeli elini çabuk tutmalıdır.

Ey alemlerin rabbi olan yüce Allah! Ruh boğaza gelmeden güneş batıdan doğmadan iş işten geçmeden bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize ahirete yeterince hazırlık yapmayı nasib ve müyesser eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

1 Mart 2024 Cuma

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Tek karedeki 100 yıldırım
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA