DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ahmet ÖZKAN
Ahmet ÖZKAN
Giriş Tarihi : 15-04-2024 12:00

İbadette Süreklilik

İBADETTE SÜREKLİLİK

واعبد ربك حتى ياتيك اليقين
Kesin olan şey(ölüm) gelinceye kadar rabbine kulluk et.
Hicr Suresi:99.Ayet

Rasulullah Efendimiz bir Hadisi Şeriflerinde de ibadette gayret ve devamlılık ile ilgili şöyle buyurmaktadır:
احب الاعمال الى الله ادومها وإن قل
Yüce Allah'a en sevimli ibadet, az da olsa devamlı olanıdır.
Buhari Hadis no:6465
Müslim Hadis no:783

Mü'min kimsenin bir ibadeti işlerken gösterdiği gayret, ibadeti güzel yapmaya yerinde ve zamanında yapmaya ibadetten zevk almaya bir de sürekli yapmaya sebep olur.
Eğer bu gayret olmazsa ibadetde devamlılık  aksar ve ibadetten zevk alması mümkün olmaz, hatta ibadete karşı bir gevşeme bir fütur meydana gelir.

İbadette gayret demek, ibadete dört elle sarılmak, aşk ve şevkle ibadeti en güzel yapmak için bir irade ve çaba sarf etmek gibi manalara gelir.

İbadetleri yaparken isteksiz olmanın bazı nedenleri vardır, bunlardan biri; yapılan ibadetin kıymeti ve değeri tam olarak anlaşılmamışsa, futur gevşeklik ve isteksizlik meydana gelebilir, böyle bir gevşeklik ve isteksizlik olursa bunu izale etmenin yolu, yapmak istediğimiz ibadet hakkında ciddi bir bilgiye sahip olmamız gerekiyor ki, hangi ibadeti yapmış  olduğumuzun şuuruna varmamız gerekir.
Gayreti aksatan amillerden biri de içinde bulunduğumuz ortamın
Manen sıkıntılı olmasıdır. Nahoş yerlerde insan nahoş bir koku alıyorsa, haramların işlendiği yerde de insanın ruhu özellikle hassas ruhlar daralabiliyor.
Nitekim alimler şöyle diyorlar:Bir insan rızkında azalma ve daralma, kalbinde bir katılık bedeninde bir gevşeklik ve rehavet görüyorsa bilsin ki kendisine lazım olmayan sözler söylemiştir 

İbadetlerdeki arzu edilen gayreti elde etmeye en büyük engel günahlardır, bir insan bazen midesinde bir hastalık sebebiyle yediği yemeğin lezzetini alamıyorsa, aynen böyle günahların masiyetlerin gafletin izleri kalbinde varsa yapılan bu ibadetteki gayret ona göre aksama yapar ve isteksizlik hasıl olur.

Burada bir hususu hatırlatmakta fayda var bir insan yediği yemeklerden zevk almasa bile yaşamak için yemek içmek zorundadır aynen böyle insan ibadetlerden zevk almasa bile yapmak zorundadır ve bunları yaparken düzgün ve devamlı yaptığı takdirde yüce Allah'a dua eder tövbe istiğfar ederse günün birinde o yitirdiği zevki ve ulaşmak istediği gayreti elde edebilir.

Elbette her ayda oruç ve teravih olmaz, ama her günde oruçtan da üstün beş vakit namaz vardır.
Zekat var,sadaka var, Yüce Allah'ı zikretmek var,şükür var sabır var, insanlarla beşeri münasebetler var,üstün ahlak var, ölümü tefekkür var,ahirete hazırlık var,var da var ve bunlar devamlıdır.

Yüce Allah bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize her türlü ibadette gayret, süreklilik, ibadet aşkı ve ibadetlerden zevk almayı nasib eylesin.
Amin.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

 

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Tek karedeki 100 yıldırım
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA