https://www.konyahaberci.com/files/uploads/user/49cd1601c39bdf6d421d905d583e366a-bc308cc6bba105a43c60.png
Fatih KUT

GELİN KARDEŞ OLALIM

26-11-2022 13:10

      Günümüzde Müslümanların problemlerinden birisini bahsedeceğiz bu gün. Maalesef Müslümanlar kardeş olduğu halde birbirleri ile uğraşır hale geldiler. Herkes kendi nefsini ve çıkarlarını düşünür oldu. Çıkarları uğruna ise karşı taraftaki Müslüman kardeşine yapmadığı kalmıyor. Bunlardan biriside ayıp araştırmak ve fitne yaymak. Rabbimiz bu fitne ile ilgili şöyle buyuruyor:‘’Onları (size karşı savaşanları) yakaladığınız yerde öldürün. Sizi çıkardıkları yerden siz de onları çıkarın. Fitne, adam öldürmekten daha kötüdür. Mescid-i Haram'da onlar sizinle savaşmadıkça, siz de onlarla savaşmayın. Eğer onlar size karşı savaş açarlarsa siz de onları öldürün. İşte kâfirlerin cezası böyledir.’’(BAKARA -191)

       Bununla ilgili Hz. Ali’nin çok güzel bir sözü var:“Sırları tutamayıp da acele haber yayanlar olmayınız. Zira arkanızda (ge­lecek zamanda), sıkıntıya düşürücü, şiddetli bir bela vardır. Bir de uzun boylu devam edip çöke kalan fitneler vardır. İnsanların sırlarını yaymak kişiyi sıkıntıya sokar, sırlar muhafaza edilme­li ve korunmalıdır. Zira sırlan yaymanın, duyduğu her şeyi hemen nakletme­nin pek çok zararları vardır. Hele hele başkalarının ayıp ve kusurlarını yayma­nın toplum içinde ortaya çıkaracağı pek çok fitneler, fesatlar, sıkıntılar vardır. Onun için başkalarının ayıplarını yaymak günahtır. Hem bu fitneler bir geldi mi bir daha kolay kolay ortadan kalkmaz, çöreklenip kalır, öyleyse kimsenin ayıbıyla uğraşmamalı, bu durumda olanlara nasihat edilmeli, günahlarından vazgeçirmeye çalışılmalıdır. Zira Müslüman'a yakışan budur.

      “Kim Müslüman kardeşinin ayıbını örterse, Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter. Her kim de Müslüman kardeşinin ayıbını açarsa, Allah da onun ayıbını açar, Rasûlullah efendimiz minbere çıktı ve yüksek sesle şöyle buyurdu:“Ey dili ile iman edip de iman gönüllerine inmeyen toplum! Müslümanlara eziyet etmeyiniz, onların ayıplarını (gizli hallerini) araştırmayınız. Zira her kim Müslüman kardeşinin ayıbını araştırırsa, Allah da o kimsenin ayıbını araştırır. Allah her kimin ayıbını araştırırsa evinin ortasında da olsa onu rezil eder.” “Şuyuu vukuundan beterdir.” denilen şeyler vardır, bunların yayılması, duyulması, çok büyük kargaşalara ve sıkıntılara neden olabilir. Toplumun hu­zurunu bozar, insanların birbirine güvenini sarsar, kötülüklerin yayılmasına sebebiyet verir. Böylelikle kötüler ve kötülükler hâkim olur. Zan ise en büyük fitnedir. Kişinin kendisi işlediği suçu gizlemeli, başkasına anlatarak yaymamalıdır. Ayrıca Müslümanların ayıplarını araştırmak, imanı tam olmayanların, imanları dillerinde kalanların işidir. Ancak şuna dikkat edilmelidir: Aleni suç işleyenlerle mücadele etmek kutsal görevdir.

         Halkı dolandıran, hırsızlık yapan ve buna benzer fasıklığı açıkça yapan, şer insanlara karşı, Müs­lümanları ikaz etmek, uyarmak, Müslümanların görevidir. Müslümanların iyi­liklerini ve güzel yanlarını yaymak da güzeldir. Tövbe ettiği günahından dolayı mü’min ayıplanmaz: “Kim din kardeşini tövbe ettiği bir günahtan dolayı ayıplarsa, aynısını işlemedikçe ölmez.”ibn-i abbas derki:“Arkadaşının ayıplarını, kusurlarını düşünüp anlatmak istediğinde, sen kendi ayıplarını hatırla.’’Hatasız insan olmaz. Az veya çok herkesin hata, kusur ve yanlışları bulu­nur. Nefis ve şeytan bulunduğu sürece de bulunacaktır. Ancak Peygamberler, günah ve kusurlardan korunmuşlardır. Bütün mesele önce kendi kusurlarımızı görüp düzeltme yoluna girmektir. Başkalarını düzeltmeye kalkanların bile önce kendilerinden başlamaları gere­kir. Çünkü eğri olan başkasını doğrultamaz. Kendisi ıslah olmayan başkasını ıslah edemez. En büyük kusur kendi kusurlarını görememektir, önemli olan kendi kusurlarımızı görebilmektir. Çünkü insanın manen tekâmül etmesi, ol­gunlaşması, yükselmesi buna bağlıdır.

       Atalarımız: “Kişi noksanım bilmek gibi irfan olmaz. Demişlerdir. Onun için Müslüman kardeşlerimizle iyi geçineceğiz onların ayıpları varsa örteceğiz. Müslüman’a bu yakışır. Özellikle zamanımızda Müslümanların birlik beraberlik içinde olması gerekir. Kâfirlere, münafıklara karşı güçlü olmamız lazım. Kudüs’te ve diğer İslam diyarlarında yaşanan sıkıntıları çözmemiz bu beraberliğe bağlıdır. Rabbim Müslümanların arasını bozmaya çalışan kafirlere, münafıklara ve hainlere fırsat vermesin. Âmin.

 

Neler Söylendi?