DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Abdullah YAĞCI
Abdullah YAĞCI
Giriş Tarihi : 09-11-2023 08:53

İstanbul Merkezli Marmara Depremi!

6 Şubatta 16 milyon insanımızın yaşadığı 10 ilimizde yıkımlara sebep olan yaklaşık 500 atom bombası enerjisine sahip Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve Elbistan İlçesi merkezli 7.6'lık iki depremde yaklaşık 55 bin kişi hayatını kaybetti,100 binden fazla insanımız yaralandı. Bazıları neredeyse haritadan silinen yerleşim yerlerinde on binlerce bina yıkılıp yüz binlercesi hasar gördü.10 ilde yaşayan 16 milyon insanımızın etkilendim Kahramanmaraş merkezli depremin bir benzerinin, gündüz 20 milyondan aşağı düşmeyen İstanbul'da yaratacağı sonuçların ne kadar büyük olacağını gösteriyor.

KAHRAMANMARAŞ, İSTANBUL’UN PROVASI

Beklenen İstanbul depremi âdeta yaratacağı yıkım, yol açacağı ekonomik ve sosyal sonuçlar itibarıyla Kahramanmaraş'taki kayıplarımızın üzerine çıkacak. Yani Kahramanmaraş depremi âdeta İstanbul depremini bir provası niteliğinde.7.5 ve üzeri şiddetli bir deprem senaryosunda çok ağır ve ağır hasar alması beklenen daire sayısının 200 bin adedin üzerinde olması, her birinde ortalama 4 kişinin yaşadığı dairelere yaşanacak can kaybı hakkında bilgi veriyordur sanırım.

İSTANBUL'DA 500 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM

İstanbul'da yaklaşık her 500 yılda bir büyük deprem oluyor. En son 1509'da 7.2 büyüklüğünde olan deprem yarattığı ağır hasar sebebiyle halk arasında "Kıyamet-i Suğra" (Küçük Kıyamet) olarak adlandırılmıştı, bu deprem son 500 yıl içinde Marmara bölgesinde gerçekleşmiş olan en büyük ve en yıkıcı depremlerden birisi olarak kayıtlara geçti.

DEPREM SONRASI YAŞANACAKLAR

Bilindiği üzere 16 milyonluk İstanbul’da 2 milyon İstanbullu var, kalan nüfusu ise Karadeniz, doğu ve güneydoğu, iç Anadolu ve yurdun her bölgesinden insanımız oluşturuyor. Kahramanmaraş depreminde bizzat sahada olan biri olarak gördüğüm manzara şuydu, depremden sağ kurtulanlar farklı illere gitmek üzere bölgeyi terkediyorlardı,kimisi farklı illerdeki akrabasına, kimisi arkadaşına ,kimisi yazlık olarak kullandığı evine gitti. Biz Arama kurtarma ekipleri olarak bölgeye girmeye çalışırken bölgeden çıkmaya çalışıyordu, bu ciddi anlamda yoğunluğa sebep olmuştu ve bu geniş bir alanda bile sorun yaratırken İstanbul depreminde bu durum kaosa sebep olacaktır. İstanbul depremi olduktan sonra aynı şekilde depremden sağ olarak kurtulan insanlar hızla bölgeyi terk etmeye çalışacak ve bu durum normal zamanda bile trafiğin kilitlendiği İstanbul'da büyük bir kaosa sebep olacaktır. Ve bu yaşananlar arama kurtarma ekiplerinin şehre girmesine ciddi anlamda zorluğa sebep olacaktır.

Şunu da unutmayalım hep İstanbul depremi diyoruz ama bu beklediğimiz deprem İstanbul merkezli bir Marmara depremi olacak. Dolayısıyla yine Kahramanmaraş merkezli depremde olduğu gibi 10 'a yakın ili ve 25 milyona yakın insanımızı etkileyecektir.

NASIL ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Neler yapılabilir kısmını 3'e ayırmak gerekiyor;

1-)Devletin yapacakları

Devletimiz kentsel dönüşümler konusunda daha hızlı hareket ederek eski ve zayıf binaların dönüşümlerini hızlandırmalı, arama kurtarma alanında çalışan STK’larla iletişimini ve koordinesini daha güçlü hale getirmeli, ve vatandaşların bilinçlenmeleri hususunda gerekli bilgileri basın yayın organlarıyla duyurmalı, Konferanslar düzenleyerek vatandaşları bilinçli hale getirmeli. Afetler konusunda çatı kuruluş olan AFAD aracılığıyla eğitimleri hızlandırarak Arama kurtarma gönüllüsü sayısını arttırmalıdır. Her mahallede gönüllü Arama kurtarma timleri oluşturmalı ve bu ekiplerin kullanacağı ekipman ve teçhizatları hazır bulundurmalıdır, bu ekiplerin sürekli hazır halde tutulmasının denetimi ve malzemelerin muhafazası mahalle muhtarlarının kontrolüne verilmelidir. Zira 6 Şubat depreminde şunu gördük ekipler ulaşana kadar ilk kurtarma çalışmasını bölgede yaşayan VATANDAŞLAR yapmıştır. Olası İstanbul depreminde yaşanacak trafik kaosu ,dar sokaklar ve enkazların yolları kapatması nedeniyle ekiplerin geç ulaşması yada ulaşamaması durumlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu GÖNÜLLÜ MAHALLE ARAMA KURTARMA TİMLERİNE çok iş düşecektir.

2-)Sivil toplum kuruluşlarının yapacakları (özellikle Arama kurtarma alanında çalışanların)

STK’larımız afetlerde hiç şüphesiz devletimizin yükünü fazlasıyla alıp görevlerini başarıyla yerine getirmiştir.

STK’lar süratle daha fazla arama kurtarma gönüllüsü yetiştirmeli, vatandaşların deprem konusunda bilinçli olması adına gerekli konferans seminer toplantılar düzenlemelidir.

3-)Vatandaşların yapacakları

Vatandaşlarımızda kendilerini ve ailelerinin bilinçlenmesi için devletimizin ve stk'larımızın düzenlediği eğitim ve konferanslara katılmalıdır.

En basit uygulanacak olan ÇÖK KAPAN TUTUN hareketini öğrenmeli ve deprem anında uygulamalıdır.

Afetlerde İLK 72 saatlik kriz anında hayatımızı idame ettirmemize yarayacak DEPREM ÇANTASI hazırlanmalıdır. Maalesef deprem ülkesi olmamıza rağmen daha yakın zamanda yüzyılın büyük depremini yaşamış olmamıza rağmen hala maalesef bir çok kişinin deprem çantası yok, şuan yazıyı okuyan siz okurumuzun da maalesef hazırlanmış bir deprem çantası halen yok...Deprem coğrafyasında yaşadığımızı unutmayalım, afetlere hazır olalım, Afetsiz günler dilerim Selam ve dua ile...

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3489
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3452
  • 5BEŞİKTAŞ3451
  • 6KASIMPAŞA3449
  • 7EMS YAPI SİVASSPOR3448
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 9BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 10CORENDON ALANYASPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3439
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3436
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3433
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
Tek karedeki 100 yıldırım
ANKET OYLAMA TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA