GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-08-2023 09:10   Güncelleme : 28-08-2023 09:21

Konya'da Obruklar şehre indi

Konya’da sayısı 2 bin 500’ü geçen obruklar yaşam alanlarına kadar yayıldı. AFAD’ın “Eylem Planı” için düğmeye bastığı bölgede 50 yılda yaşanan su seviyesi düşüşü sadece 1 yılda yaşanıyor

Konya'da Obruklar şehre indi

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Araştırma, Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Konya Ovası'nda 2 bin 500'ün üzerinde obruk olduğunu söyledi. Obrukların artık insanların bulunduğu bölgeye kadar geldiğini belirten Arık şunları söyledi: "Konya Kapalı Havzası'nda yeraltı sularının çekilerek toprağın göçmesiyle meydana gelen obrukların çoğu Karapınar ilçesinde oluşuyordu. Son yıllarda buna Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçeleri de eklendi.

YÜZ BİN KAÇAK KUYU VAR

Ovaya az su isteyen bitkiler yerine, çok su isteyen bitkiler ekiliyor. Bu da suya olan ihtiyacı arttırıyor. Mısır üretilmezken şimdi Türkiye'nin en çok mısır üreten yeri Konya Ovası oldu. DSİ'nin kendi açtığı veya kooperatifler tarafından açılan 35 bin civarında ruhsatlı kuyu var.

Ancak bunu yanında 100 binin üzerinde de kaçak kuyu var. İnsanlar, suyun sonsuz olduğunu düşünerek açtıkları kuyulardan bilinçsizce su kullanıyor. 40-50 yılda yaşanan su seviyesi düşüşlerini bir yıl gibi bir süre içerisinde yaşıyoruz.

ÜRKÜTÜCÜ TABLO

Yeraltı sularının hızla çekilmesi de obruk oluşumunu hızlandırıyor. Bu da bizi ürkütüyor. Obruk oluşumu hemen durdurulamayacak ve devam edecek ama etkilerini azaltmak için çiftçi, üretici, araştırmacılar gibi herkesin oturup ortak bir çözüm bulması gerekiyor. Obruk risk haritasının çıkartılması için Konya AFAD İl Müdürlüğü ile Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle MTA'nın yapmış olduğu çalışmalarda obrukların bundan sonra nerede oluşacağı ile ilgili kesin veriler ortaya konmaya başlandı. Son olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Konya'da meydana gelen oluşumlara yönelik, 'Obruk Duyarlılık Haritası' üretileceğini ve 'Obruk Eylem Planı' hazırlanacağını bildirdi

kaynak Sabah 

EditörEditör