GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-03-2024 09:15

31 mart yerel seçimlerinde 1 milyon 32 bin genç ilk kez oy kullanacak!

Yerel seçimlerde son haftaya girildi. Seçim görevlileriyle ilgili eğitim çalışmaları 29 Mart Cuma tamamlanacak. 31 mart yerel seçimlerinde 61 milyon seçmen oy kullanacak. 1 milyon 32 bin genç ilk kez sandığa gidecek

31 mart yerel seçimlerinde 1 milyon 32 bin genç ilk kez oy kullanacak!

Türkiye 31 Mart yerel seçimleri için pazar günü sandık başına gidecek. 61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin oy kullanması beklenen seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy verecek.
34 siyasi partinin adaylarının yarıştığı yerel seçimlerde 81 il,973 ilçe ve 390 belde belediye başkan adayı ile birlikte mahalle muhtarları da belirlenmiş olacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçim takvimi işlemeye devam ediyor.
İşte 10 soruda 31 Mart seçimlerinde oy verirken dikkat edilmesi gereken hususlar:
1- Seçmen nerede oy kullanacağını nereden öğrenebilecek?
Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

2- Yeni evlenenler kimliğini değiştirmeden oy kullanabilecek mi?
Oy kullanmak için nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, gibi resmi bir kimlik yeterli olacak. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
3- Seçime kaç siyasi parti katılacak?
Seçimlere 34 siyasi parti katılacak.
4- Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmen neler için oy kullanacak?
31 büyükşehirdeki seçmen büyükşehir geri kalan 50 ildeki seçmenler de il belediye başkanı ile birlikte , "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.
5- Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde neler için oy verilecek?
Büyükşehir olmayan illerde "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak. Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği adaylar için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak.
6- Tüm pusulalar kaç zarfa koyulacak?
Yerel seçimler kapsamında tek zarf ilkesi devam edecek.
7- Oy verme işlemi hangi saatler arasında yapılacak?
YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.
8- Önce hangi oylar sayılacak?
Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
9- Yurt dışındaki seçmen oy kullanacak mı?
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip.
Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
10- Görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazla oy verme yerine girilebilecek mi?
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezası var. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

Kaynak Sabah 

AdminAdmin