Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 14:18

Selahaddin Eyyubi Türk mü? Kürt mü?Arap mı?

Prof. Dr. Orhan ÇEKER
Prof. Dr. Orhan ÇEKER
Giriş Tarihi : 26-02-2024 09:53

Kudüs fatihi SELAHADDİN-i EYYÛBÎ dizisi sebebiyle bir münakaşa yapılır durur. Selahaddin-i Eyyûbî kürt mü türk mü arap mı...
Bu konuda önce menfur mantık ve değerlendirmeyi anlatayım: Piyasaya sürülmüş mantığa göre şimdilik Selahaddin-i Eyyûbî türktür, diyelim. Çünkü kardeşinin adı Turanşah'tır diyorlar. Bu da türk ismidir. Peki. Turan türk ismi ama 'Şah' ismini ne yapacağız! Çünkü şah ismi kürtçedir. Osmanlılar hep padişah, sultan, fatih vs ismini kullanmışlardır. Hatta öz isimleri bile türkçe değildir. Bu mantığa göre padişahların hiçbiri türk olmamaktadır. Selahaddin'in amcası 'Şirkuh' ismini ne yapacağız. Tam kürtçedir ve 'Dağ aslanı' demektir. Yani amca Şirkuh kürt, yeğeni Turanşah türk olmaktadır, öyle mi! Benim adım Orhan olduğu için ben türküm ama babamın adı arapça olduğu için ben arap oğlu türk oluyorum. Lütfen gülmeyin! Menfur mantık böyle diyor. Elçiye zeval yok. Aynı mantığa göre Hasan, Hüseyin, Ahmet, Ayşe, Hatice, Meryem, Fatma... isimli kişilerin tamamı araptır. Ve mesela kuzen Melisa avrupalı/fransız olmaktadır. Görüyorsunuz ya kafa tümden karıştı. Evet bizim kafası karıştırılmış beyler, sahip olduğunuz menfur kültüre göre sonuç bu!!! 
ŞİMDİ doğrusunu söyleyim: O zamanlar ırkçılık diye mel'ûn bir fitne olmadığı, kimin hangi ırktan olduğu önemsenmediği, önemli olan şey ALLAH rızası olduğu için o Türk; rahatlıkla türkçe olmayan padişah, Keykavus, Keyhüsrev, Sultan, Fatih, Hasan, Ayşe... isimlerini kullanabiliyor; Kürt de rahatlıkla Orhan, Memet, Memo, Hasan, Fatma... İsimlerini kullanabiliyordu. Ve bu doğru anlayış sebebiyle Malazgirt'ten Çanakkale'ye kadar birlik halinde Türk ve Kürt her deliğe beraber girdiler çıktılar. Hiç de huzursuzluk çıkmadı. Tarihte bu kadar uzun asırlar birlikte bulunmuş ve birbirine hısım-akraba olmuş başka iki halk YOKTUR. Nerede ise bin yıl birlikte olmuş bu iki halk nasıl oldu da AYRILIKÇI / BÖLÜCÜ fikre sevk edildi!  Üstelik her iki taraf da bu yabancı mel'ûn ateşe körükle gidiyor!!!  Aralarında vahye dayalı kafaya sahip birileri çıkıp da birlik halinde oldukları anlayışa dönelim demiyor! Çok ayıp çok. Hey muhataplar!  Şeytana bayram ettireceğinize ALLAH'ı razı edin. Ahirette değerli olacak olan işte budur. Adı geçen mel'ûn anlayışın ne dünyada ne ahirette hiç faydası olmayacaktır. Sen "Kudüs"ü kurtarmaya bak. Sana ne türk mü, kürt mü kurtarmış. Önemli olan, kurtarmış olmaktır. Hatırlatmış olayım. HASIL-ı KELÂM; Selahaddin dizisi hoş ve değerli. Sebep olanlara da emek verenlere de teşekkürler. Samimi dua ve selam ile. 

YORUMLAR
Ayşegül Işık 2 ay önce
Çok güzel yazı hocam Allah razı olsun.
Bilal Bölükbaşı 2 ay önce
Allah razı olsun hocam hasta ruhları inşallah şifa bulur...
Seyit hasan Çelik 2 ay önce
Yorum güzel ama cevap yok cevap bekleriz.vesselam
Aydın 2 ay önce
Allah razı olsun hocam, işin özü budur, ????