Türkiye yarın seçime gidiyor! İşte 31 Mart yerel seçimleri için bilinmesi gerekenler!

Türkiye yarın seçime gidiyor. 61 milyon 441 bin 882 seçmen 81 ilde kurulan 206 binden fazla sandıkta oy kullanacak. 34 siyasi parti ile bağımsız adayların yarıştığı bu seçimde 30 büyükşehir, 51 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. İşte 31 Mart Yerel Seçimleri için bilinmesi gerekenler…

GÜNCEL - 30-03-2024 13:50

Türkiye yarın seçime gidiyor! İşte 31 Mart yerel seçimleri için bilinmesi gerekenler!

31 Mart Yerel Seçimleri için geri sayım başladı. Yarın yapılacak yerel seçimde, 61 milyon 441 bin 882 seçmen 81 ilde kurulan 206 bin sandıkta oy kullanacak. 34 siyasi partiden adayların yanı sıra bağımsız adayların yarışacağı seçimde, 30 büyükşehir, 51 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği seçimleri yapılacak.

Bugün saat 18.00'da başlayacak seçim yasakları yarın saat 23.59'da bitecek. Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00'da sona erecek. Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme saatleri 08.00 ile 17.00 saatleri arasında olacak.

1 MİLYON 32 BİN YENİ SEÇMEN İLK KEZ OY KULLANACAK

Bu seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez sandığa gidecek.

4 OY PUSULASI OLACAK

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri şöyle:

BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı,

TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri,

MAVİ: Belediye başkanları,

SARI: Belediye meclisi üyeler

Seçmenlerin oy kullanırken dikkat etmesi gerekenler ise şöyle:

NEREDE OY KULLANACAĞINIZI ÖĞRENİN

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını Yüksek Seçim Kurulu'nun internet sitesinden, e-Devlet kapısından, Yüksek Seçim Kurulu'nun Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya 444 9 975 numaralı Yüksek Seçim Kurulu Çağrı Merkezi'nden öğrenebilecek. Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

CEP TELEFONU YASAK

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve cezasının bulunuyor. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

TÜM ZARFLAR AYNI PUSULADA

Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacak.

OY VERME SAATİNİ KAÇIRMAYIN

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat erkene aldı. Bu nedenle, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Bu illerin dışında kalan diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

ÖNCE BÜYÜKŞEHİR OYLARI SAYILACAK

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

Türkiye yarın sandığa gidiyor: İşte 31 Mart seçimleri için bilinmesi gerekenler!

YURT DIŞI SEÇMENİ OY KULLANMAYACAK

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.

İMZA ATMAYI UNUTMAYIN

Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.

Türkiye yarın sandığa gidiyor: İşte 31 Mart seçimleri için bilinmesi gerekenler!

1004 SEYYAR SANDIK OLUŞTURULDU

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için 1004 seyyar sandık oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

Türkiye yarın sandığa gidiyor: İşte 31 Mart seçimleri için bilinmesi gerekenler!

SEÇİM GÜNÜ YASAKLARINA DİKKAT

Seçim günü (yarın) saat 06.00'dan gece saat 00.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

 

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.

Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.

Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

kaynak:sabah

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Hatay'da deprem meydana geldi!

Hatay'da deprem meydana geldi!

03-05-2024 - GÜNCEL

Ticaret Bakanlığı: İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu!

Ticaret Bakanlığı: İsrail ile ihracat ve ithalat tamamen durduruldu!

03-05-2024 - GÜNCEL