Konya’daki film platosu Mevlana Celaleddin-i Rumi filmi ile ilk sınavını verdi

Hz. Mevlana’nın hayatının anlatılacağı bir dizi film ile görücüye çıkan Konya’daki TRT Film Platosu ilk sınavını verdi. Plato 13.yüzyıl Konya'sına ışık tutuyor

KÜLTÜR - 13-06-2023 08:47

Konya’daki film platosu Mevlana Celaleddin-i Rumi filmi ile ilk sınavını verdi

TRT Genel Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliği çerçevesinde Meram İlçesi Dutlukır Mevkiinde yapılan Uluslararası Film Platosu; görücüye çıktı. Çekimleri Konya’da yapılan ve TRT’nin yeni dijital platformu Tabii’de yayınlanan Mevlana Celaleddin-i Rumi filmine ev sahipliği yapan Konya TRT Film Platosu ilk sınavını başarıyla verip dönem dizilerinin yıldızı olacağını gösterdi.

Plato içerisinde Selçuklu dönemi Konya'sı anlatılıyor. Bu çerçevede Selçuklu Sarayı, Mevlana Evi, Celaliye Medresesi, İplikci Camii, Kuyumcu Han, Larende Kapısı ve Aşevi Dükkanlar gibi şehrin belli başlı tüm yapı taşları çelik konstrüksiyon ile yapıldı.

Türkiye'nin en büyük ve kalıcı film platosu olan merkezin ilerleyen günlerde turizm amaçlı kullanılma açılması bekleniyor.

“Uluslararası Konya Film Platosu”nun şehrin tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında önemli bir rol üstleneceğini aktaran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “TRT ile Büyükşehir Belediyesi ve Meram Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz plato; medeniyetimizin büyük isimlerini hem Türk izleyicisine hem de dünya seyircisine anlatacak. Dünya çapında ses getirecek bu proje için Meram sınırları içindeki Karahüyük Mahallemizde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan 390 bin metrekare alan TRT’ye tahsis edildi. Platoda ilk etapta 50 dönümlük alana 13. yüzyıl Konya şehrini inşa ediyoruz. Platoda çekilecek ilk proje ise, Hz. Mevlana’nın hayatının anlatılacağı bir dizi film oldu” dedi.

Plato sayesinde Konya’ya gelen ziyaretçilerin 13. yüzyıl Türkiye Selçuklu Devleti Başkenti Konya’nın, gerçek yapılarının küçültülmüş hallerini, sosyal hayatını görebilme ve yaşayabilme imkanına kavuşacağı bilgisini veren Başkan Altay, “Böylece şehrimiz turizmine de önemli bir katkı sağlamış olacağız. Bu platoda yapılacak bütün filmler; Konya’mızın, ülke tarihimizin ve medeniyet tasavvurumuzun aynası olacak” diye konuştu.

kaynak:bbnhaber

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Prof. Dr Sami Güçlü Hatırat Kitabı KBB Yayınları Arasında Yerini Aldı

Prof. Dr Sami Güçlü Hatırat Kitabı KBB Yayınları Arasında Yerini Aldı

20-02-2024 - KÜLTÜR

Başkan Altay, Prof. Dr. Afyoncu’nun “Filistin’de 400 Sene” Konulu Konferansına Katıldı

Başkan Altay, Prof. Dr. Afyoncu’nun “Filistin’de 400 Sene” Konulu Konferansına Katıldı

17-02-2024 - KÜLTÜR