Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret, emekli ve memur zammı müjdesi! Yeni düzenlemeler geliyor

Asgari ücret, emekli ve memur maaşları Temmuz ayında yeniden belirlenecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni asgari ücret, emekli ve memur zammı için yapılacak düzenlemeler için çalışmara başladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Temmuz ayında hem enflasyon farkını hem refah payını dikkate alan yeni artışlarla çalışanlarımızı ve emeklilerimizi daha da rahatlatacağız" ifadelerini kullandı. Öte yandan emekli ve memur zammı için 4 aylık fark kesinleşti. Peki asgari ücret, emekli ve memur zammı ne kadar olacak? İşte kuruşu kuruşuna ek zam dahil o hesaplar...

EKONOMİ - 04-05-2023 17:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret, emekli ve memur zammı müjdesi! Yeni düzenlemeler geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan asgari ücret, emekli ve memur zammı için heyecanlandıran açıklama geldi. Erdoğan, "Temmuz ayında hem enflasyon farkını hem refah payını dikkate alan yeni artışlarla çalışanlarımızı ve emeklilerimizi daha da rahatlatacağız" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI İÇİN REFAH PAYI MÜJDESİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Giresun'da valilik yanında düzenlenen mitingde vatandaşlara seslenirken, asgari ücret, emekli ve memur Temmuz zammı için refah payı müjdesini yeniledi. Erdoğan, toplumun her kesiminin alım gücünün artırılacağını ifade ederken, hem enflasyon farkı hem de refah payı ile yeni ücretlerin belirleneceğini müjdeledi.

TÜRKİYE SOSYAL DEVLET ANLAYIŞINI GÜÇLENDİRİYOR

Yeni dönemde sosyal devlet anlayışının daha da güçlendirilmesi talimatını veren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun sabit gelirliler üzerindeki tahribatının ortadan kaldırılması düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesini istedi. İlk düzenlemeler en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri için oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2023'TE YÜZDE 114 ARTTI

Ocak öncesi 3.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, yıl başında 5.500 TL'ye ardından geçtiğimiz günlerde yapılan düzeltmeyle 7.500 TL'ye yükseldi. En düşük emekli maaşındaki artış enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 114'ü aşmış oldu. Bunun yanında AK Parti döneminde uygulamaya konulan emekli ikramiyesi yüzde 82 artışla 2.000 TL olarak belirlendi ve 15 milyon emekli Ramazan Bayramı öncesi bayram ikramiyesi ve emekli maaşı ödemesini aldı.

BAŞKAN ERDOĞAN TALİMATI VERDİ: ÇALIŞANLARIN, EMEKLİ VE MEMURLARIN GELİRLERİ ARTACAK

Uygulanan ekonomi modeliyle artan milli gelir artışlarını tabana yayacak yeni düzenlemeler için Başkan Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na talimatını verdi. Yapılacak düzenlemeler çalışanlar, emekli ve memurlar başta olmak üzere hemen her kesimin alım gücünü artıracak.

MEMUR ENFLASYON FARKI VE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALIYOR

Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerinde 6 aylık enflasyon kadar oluyor.

6 AYLIK EMEKLİ ZAMMI İÇİN SADECE 2 ENFLASYON VERİSİ KALDI

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor.

Ocak 2023 döneminde memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı yüzde 8 ile belirlenmişti. Temmuz 2023 döneminde ise toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Yani yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına yeni yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenerek 6 aylık memur zammı belirlenecek.

TABLO 1: EMEKLİ VE MEMUR 4 AYLIK ZAM ORANI KESİNLEŞTİ

Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre;

4 aylık enflasyon oranı: Yüzde 15,21

4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 15,21

Ocak 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 8

Temmuz 2023 memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 6

4 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 7,08

4 aylık memur ve memur emeklisi zammı: Yüzde 13,08

6 AYLIK ENFLASYON ORANI NE OLACAK?

Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası 4 aylık rakamlar netleşti. 4 aylık enflasyon oranı yüzde 15,21 oldu. 6 aylık enflasyon rakamları, Mayıs ve Haziran ayı rakamlarının TÜİK tarafından açıklanması sonrası refah payı hariç kesinleşecek.

Öte yandan Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,13 olması bekleniyor. Bu rakam SSK ve Bağ-Kur emekli zammını ifade ederken, enflasyon farkı ile beklenen memur zammı ise yüzde 18,89 olarak ortaya çıktı.

TEMMUZ AYINDA EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI REFAH PAYI İLE YÜKSELECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz döneminde yapılacak maaş artışları için çalışmaları yürütüyor. Emekli ve memurlar için refah payı artışı masada yer alırken, memurların Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 düzeyinde düşük kalan toplu sözleşme zammının da iyileştirilmesi burada önemli bir formül olarak dikkat çekiyor.

EMEKLİ VE MEMUR EK ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Beklenen 6 aylık enflasyon rakamları ve önceki düzenlemeler dikkate alındığında emekli ve memur zammı için en güçlü seçenekler refah payı dahil yüzde 30 ve yüzde 35 formülü oldu.

Ek zam hesaplarında; enflasyon rakamları yüzde 20'nin altında gelirse yüzde 30, yüzde 20'nin üzerinde gelirse yüzde 35 formülü öne çıkıyor. Son kararı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının önerisiyle Başkan Recep Tayyip Erdoğan verecek.

ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Hesaplamalara göre; 6 aylık enflasyon rakamlarının kuvvetle muhtemelen yüzde 21,13-26,61 aralığında olması bekleniyor.

Refah payı ile dikkate aldığımızda asgari ücret zammı için birinci seçenek yüzde yüzde 25 zam formülü ortaya çıkıyor.

İkinci seçenek yüzde 30 üçüncü seçenek ise yüzde 35 oldu.

Enflasyonun üzerinde verilecek ücret artışı ve vergi düzenlemesi sonrası milyonlarca çalışanın alım gücü artırılacak.

ASGARİ ÜCRET 1. FORMÜL

Yüzde 25 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET 2. FORMÜL (EN GÜÇLÜ FORMÜL)

Yüzde 30 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. Asgari ücret 2022 Temmuz zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRET 3. FORMÜL

Yüzde 35 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak. Bu durumda Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SON DOKUNUŞU BAŞKAN ERDOĞAN YAPACAK

İşçi, işveren ve hükümettin 5'er kişilik ekibinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayında toplanacak ve ön görüşmelerini yapacak. 6 aylık enflasyon rakamlarının önemli bir kıstas olacağı son toplantı sonrası uzlaşılan rakam Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Başkan Erdoğan'ın onayının ardından yeni asgari ücret için yasal düzenleme süreci başlayacak.

kaynak:sabah

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomide Yeni Dönem Yeni Adımlar Mesajı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Ekonomide Yeni Dönem Yeni Adımlar Mesajı!

16-04-2024 - EKONOMİ

Ak parti düğmeye bastı! Fahiş fiyata yüksek cezalar geliyor!

Ak parti düğmeye bastı! Fahiş fiyata yüksek cezalar geliyor!

16-04-2024 - EKONOMİ