DÜNYA
Giriş Tarihi : 04-09-2023 20:51

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl koridoru mesajı: Yeni öneri paketi hazırladık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Soçi'de gerçekleştirdiği kritik görüşme sona erdi. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında bulundu. Başkan Erdoğan, görüşmede tahıl koridoru anlaşmasını ele aldıklarını belirterek, "Yeni öneri paketi hazırladık. Sonuç alacağımıza inanıyorum." diye konuştu. Putin ise Rusya'ya yönelik yaptırımların kalkması halinde tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazır olduklarını ifade etti ve "Bizi aldattılar, vaatlerin hiçbirini yerine getirmediler." dedi. Putin ayrıca, Rusya'nın doğalgaz konusunda her zaman Türkiye’nin sorumlu ve en büyük partneri olacağını kaydederek, "Üçüncü ülkelere de doğal gazı sevk edeceğimizi söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl koridoru mesajı: Yeni öneri paketi hazırladık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sona erdi. Rus Sanatoryum'daki görüşme, yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşmenin ardından iki lider ortak basın açıklamasında bulundu.

"PUTİN İLE DAİMA YAKIN TELEFON DİPLOMASİSİYLE DİYALOG İÇİNDE OLDUK"

Başkan Erdoğan, nazik daveti ve misafirperverliği için Putin'e teşekkür etti, 6 Şubat depremleriyle son aylarda yaşanan orman yangınları sırasında verdikleri destek ve sergiledikleri dayanışma için de şükranlarını sundu.

Putin ile son olarak geçen yıl Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı vesilesiyle bir araya geldiklerini anımsatan Erdoğan, o günden bugüne kadar Putin ile daima yakın telefon diplomasisiyle diyalog içinde olduklarını söyledi.

Bugün gerek ikili gerekse heyetlerin katılımıyla yaptıkları görüşmelerde gündemdeki konuları ele aldıklarını aktaran Erdoğan, ticaret, tarım, turizm, ekonomi ve finans başta olmak üzere çok boyutlu işbirliğini daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdiklerini anlattı.

Erdoğan, "İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 69 milyar dolara ulaştı. 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz. 2022 yılında 5 milyon 230 bin Rus vatandaşını ülkemizde ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının kalan dönemde daha da artacağına inanıyorum." diye konuştu.

"YENİ ÖNERİLER PAKETİ HAZIRLADIK"

Üzerinde özellikle durdukları konulardan birinin Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması olduğunu, Rusya'nın KKTC'de ofis açma kararından memnuniyet duyduklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Karadeniz girişimi küresel gıda kriziyle mücadelede anahtar rol oynadı. Özellikle Afrika gibi tahıla en çok ihtiyaç duyanlar için bir nefes borusu oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz girişimi gibi sürdürülebilir, güvenli ve taraflar arası işbirliğine dayanan kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya'nın girişimin yeniden başlaması noktasındaki beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın dile getirdiği hususları biz de farklı vesilelerle ifade ettik, ediyoruz. Eksiklerin giderilerek girişimin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu konudaki görüşlerimizi değerli dostumla da samimiyetle ikili görüşmemizde paylaştım.

Bu kapsamda Birleşmiş Milletlerle bir istişare, önemli ilerlemeler içeren yeni öneriler paketi hazırladık. Bu yeni süreç vasıtasıyla netice almanın mümkün olduğu kanaatindeyim. Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme inşallah kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

Bölgemizde kalıcı barış, istikrar ve refahın tesisine yönelik çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız. Devam eden çatışmaların bir an önce uluslararası hukuk temelinde kalıcı ve adil bir barışla sona erdirilmesini arzu ediyoruz. Her konuşmamda vurguluyorum, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Bu ilkesel yaklaşımımızı aynen muhafaza ediyoruz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni her zaman olduğu gibi yine yapmaya hazırız."

"SİNOP NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ KONUSUNU ELE ALDIK"

Putin ile diğer bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda Suriye, Güney Kafkasya, Libya ile Afrika'daki son gelişmeleri değerlendirdik. İkili ilişkilerimizi bugüne kadar iyi komşuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde ülkelerimizin ve bölgemizin çıkarına hizmet edecek şekilde ilerlettik. Bu temel üzerine inşa edilen Türk-Rus münasebetlerinin faydalarını çok geniş bir alanda gördük, görüyoruz. Rusya ile yakın temasımız bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sunmayı sürdürecektir. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son şiddetiyle yürüyor. İkinci bir adım olarak da yine Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün değerli dostumla ele aldık ve bu alanda da atılacak bir adımla Türkiye sınıf atlayacaktır."

Başkan Erdoğan, konuşmasının sonunda Putin'e, şahsına ve heyetine gösterdiği hüsnükabul nedeniyle bir kez daha teşekkür etti, ziyaretin her iki ülke ve bölge için hayırlı olmasını diledi.

"TEMENNİM ODUR Kİ SAYIN PUTİN AFRİKA ÜLKELERİNDEN GELEN TALEPLERİ SÜRATLE YERİNE GETİRİR"

Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karadeniz Tahıl Koridoru'na ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, "Ukrayna'nın burada Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor. Özellikle şu an itibarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru'ndan, en az gelişmiş, fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli. Ama buradan çıkacak tahılın yüzde 44'ü Avrupa ülkelerine giderse buna tabii haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor." diye konuştu.

"BU KONULARDA MUTABIK KALDIK"

Erdoğan, Rusya'nın, tahılı fakir ülkelere göndermek istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugünkü yaptığımız görüşmede de Sayın Putin, 'Biz fakir ülkelere bu 1 milyon ton tahılı göndermeye varız, bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık, bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız' dediler. Biz de kendilerine 'burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak biz de buna varız ve sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz' dedik ve bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden gelen bu talepleri süratle yerine getirir ki altı tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur ki bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz."

Katar'ın desteğiyle tahılın sevkiyatı konusunda neler konuşulduğuna ilişkin soru üzerine Erdoğan, "Katar, özellikle bu fakir, en az gelişmiş Afrika ülkelerine tahılın, özellikle un haline getirilerek gönderilmesi noktasında mali destek verme bakımından yani Rusya-Türkiye-Katar üçlüsü olarak katılabiliriz diyorlar. Böyle bir adımı atmak suretiyle temenni ediyorum ki en az gelişmiş Afrika ülkelerinin bizler de yanında oluruz." dedi.

"TÜRKİYE'YE UCUZ YAKIT SEVKİYATINMA DEVAM EDECEĞİZ"

Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:

"Enerji alanında iş birliğimiz stratejik nitelikte. Şirketimiz Akkuyu Nüklerer güç santraline devam ediyor. İkili ticaretlerimizde lira ve rubleyi kullanıyoruz. Türkiye'de doğal gaz dağıtım merkezi kurulmasını teklif ettik. Gazprom bununla ilgili yol haritasını paylaştı. Geneç sene ticaret hacmimizin tarım alanındaki hacmi 7.4 milyar dolar seviyesinde... Türkiye ile enerji işbirliğimiz stratejik nitelikte. Uluslararası konulardan bahsettik. Özellikle Ukrayna... Bizi zorladılar. Türkiye'ye ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz.

"YAPTIRIMLAR KALKARSA ANLAŞMAYA HAZIRIZ"

Tahıl koridoru anlaşmasının sona ermesi konusunu ele aldık. Batı bizi kandırıyordu. Gönderilen gıdaların yüzde 70'i gelişmiş ülkelere ulaştı. Fakir ülkelere sadece yüzde 3 ulaşmıştır. 1 milyon ton az. Biz tahıl anlaşmasını canlandırmaya hazırız. Rusya'ya yönelik yaptırımlar kaldırılırsa... Bizi aldattılar, vaatlerin hiçbirini yerine getirmediler.

Sayın Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantı iş birliğimizin her alanda gelişmesini sağlayacak.

PUTİN'DEN TAHIL KORİDORU MESAJI: GÖRÜŞMELERE AÇIĞIZ

Öte yandan Başkan Erdoğan ve Putin, görüşme öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan, "Yapacağımız görüşmeden sonra dünyaya verilecek mesaj, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım, çok önemli olacak" ifadelerini kullandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise görüşmede Ukrayna krizi ve tahıl koridoru konularının ele alınacağını belirterek, "Biz bu görüşmelere açığız." dedi.

Putin'in konuşmasından öne çıkanlar:

"Seçimlerin ardından ilk kez yüz yüze bir araya geliyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmimiz artıyor. Enerji alanındaki ilişkilerimiz güçlü şekilde ilerliyor. Ukrayna krizini ve tahıl koridorunu konuşacağız. Tahıl anlaşmasını gündeme getireceksiniz, biz bu görüşmelere açığız.

"AZ GELİŞMİŞ AFRİKA ÜLKELERİNE YÖNELİK BİR ADIM ÇOK ÖNEMLİ OLACAK"

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

"Türkiye Rusya arasındaki ilişkilerde özellikle şu andaki dış ticaret hacmimizin 62 milyar dolarda olması, 100 milyar dolar hedefine doğru yürüyor olması bizi çok mutlu ediyor. Bugün burada Merkez Bankası başkanlarımızın bir araya gelmesi, birbirleriyle görüşecek olmalmarı aramızdaki ikili ilişkilerde yerli para birimine adım atma noktasında da önemli olduğuna inanıyorum. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'ndeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde devam ediyor.

Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum. Tahıl koridoru ile ilgili ne çıkacağı merak ediliyor. Rusya'yla doğal gaz iş birliğimiz gelişerek devam edecek.

Yapacağımız görüşmeden sonra dünyaya verilecek mesaj, özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım, çok önemli olacak"

kaynak:sabah

EditörEditör