DÜNYA
Giriş Tarihi : 01-03-2024 23:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Antalya’da yoğun diplomasi trafiği!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "3’üncü Antalya Diplomasi Forumu" kapsamında önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan zirve marjında 7 liderle bir araya geldi. Erdoğan’a, Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov tarafından, ’Türkmen Halkının Fahri Aksakalı’ unvanı tevcih edildi. Başkan Erdoğan forum kapsamında Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Esvatini Kralı III. Mswati, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Bosna-Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ile ayrı ayrı bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Antalya’da yoğun diplomasi trafiği!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "3'üncü Antalya Diplomasi Forumu" kapsamında önemli ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a, Türkmenistan Milli Lideri ve Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov tarafından, 'Türkmen Halkının Fahri Aksakalı' unvanı tevcih edildi. Görüşmede Türkiye ile Türkmenistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ile İsrail'in masum sivillere yönelik sistematik saldırıları ele alındı.

Başkan Erdoğan, Türkmenistan ile tüm alanlarda iki ülkeye de kazandıracak karşılıklı adımların artarak sürdürülmesi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine ulaştırılması için gayretlerin artırılması gerektiğini belirtti. Başkan Erdoğan görüşmede, İsrail'in gıda yardımı almak üzere bekleyen sivillere yönelik saldırısının kabul edilemez olduğunu, bölgeye gönderilen insani yardımları artırmak için Türkiye ve Türkmenistan'ın iş birliği yapabileceğini ifade etti.

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİ ELE ALINDI

Başkan Erdoğan Antalya'da Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da kabul etti. Görüşmede Türkiye-Macaristan ilişkileri, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırıları, Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve NATO'nun genişleme süreci ele alındı.

"FİLİSTİN HALKININ ÇIĞLIĞI GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ"

Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Macaristan arasında ekonomiden savunma sanayiine, enerjiden ulaştırmaya kadar birçok alanda iyi ilişkilerin artarak devam edeceğini söyledi. Başkan Erdoğan, İsrail'in uluslararası hukuku, insan haklarını hiçe sayarak ortaya koyduğu soykırım girişiminin engellenmesinin tüm ülkelerin sorumluluğu olduğunu, artık İsrail tarafından göz göre göre yok edilen masum Filistin halkının çığlığının görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti. Başkan Erdoğan, Türkiye'nin tüm çatışma alanlarında barıştan yana olduğunu ve bunun için güçlü adımlar atılmaya devam edileceğini ortaya koydu.

Orban ayrıca görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından "Yaşasın Türk-Macar kardeşliği" ifadeleriyle bir paylaşımda bulundu.

BULGARİSTAN İLE SAVUNMA İŞBİRLİĞİ

Başkan Erdoğan'ın, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile görüşmesinde de Türkiye ve Bulgaristan ilişkileri, Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin çatışmaları ile ilgili son gelişmeler ele alındı. Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye ve Bulgaristan arasında özellikle savunma sanayii ve enerji alanlarında iş birliğinin artırılması ve diğer alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti; Türkiye'nin Bulgaristan ile karayoluyla LNG ihracatı, tecrübe paylaşımı ve yenilenebilir enerji alanlarında iş birliğine hazır olduğunu belirtti. Başkan Erdoğan, Türkiye'nin hem Ukrayna-Rusya hem İsrail-Filistin meselelerinde çatışmaların bölgeye yayılmasını engellemeyi öncelediğini, sorunların diyalog ve barış yoluyla çözülmesi için azami gayret sarf ettiğini söyledi.

BALKAN GÖRÜŞMESİ

Erdoğan'ın Bosna-Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik ile görüşmesinde Türkiye ile Bosna-Hersek ilişkileri, bölgesel ve küresel konular değerlendirildi. Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü, egemenliği ve siyasi birliğini son derece önemsediğini ve tüm sorunların çözümünün diyalogdan geçtiğine inandığını söyledi.

AFRİKA İLE "KAZAN-KAZAN" ANLAYIŞI

Başkan Erdoğan, Esvatini Kralı III. Mswati ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke ilişkileri başta olmak üzere bölgesel konular değerlendirildi. Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin Afrika'nın tamamına "kazan-kazan" anlayışıyla yaklaştığını ve bunun devam edeceğini ifade etti.

Erdoğan'ın Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh ile görüşmesinde ise Türkiye-Cibuti ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı. Erdoğan görüşmede, Türkiye'nin bütün Afrika ülkeleri ile olduğu gibi Cibuti ile de karşılıklı saygı ve derin ortaklığa dayalı ilişkilerinin sürdüğünü ve derinleştiğini belirtti.

IKYB BAŞBAKANI BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan Diplomasi Forumu vesilesiyle Antalya'da bulunan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani'yi de kabul etti.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç hazır bulundu.

kaynak:sabah

EditörEditör