https://www.konyahaberci.com/files/uploads/user/9ab0a97861ac78b5f0e3ca5e84e0329f-05d5facfbe55ef352d05.jfif
Prof. Dr. Orhan ÇEKER

İlahiyat Fakültesi mi?İslami İlimler Fakültesi mi?

19-05-2023 23:51

Bugünlerde bir münakaşa başladı. Din ilimleri tahsili yaptıran fakülteye ilahiyat adını mı İslâmî İlimler adını mı verelim? Öncelikle şunu belirtelim: Materyalizme göre vahiy / peygamberlik bilgi kaynağı değildir. Peygamberler kendi akıllarınca ortaya din diye sistemler koyan insanlardır. Yani onların yaptığı şey bir nevi felsefedir. Dolayısıyla peygamber aslında filozoftur, filozof da halkın peygamber dediği kişi ile aynıdır. Öyle olunca her felsefe akımı bir din oluyor. Din tahsili bi bakıma felsefe tahsilidir ve üretilenler birer dindir. Bunun da adı teoloji yani ilahiyat tahsili dedikleri şeydir. Tam da bu anlamda Ankarada İlahiyat adıyla fakülte kurulmuş oldu. Yani bu isim İslâmî ilimler tahsiline mahsus bir isim değil, felsefeyi din anlamında alarak bütün dinleri /felsefeleri tahsil eden bir fakülteyi ifade ediyordu. İlahiyat fakültelerinde, felsefe bölümlerinden daha fazla felsefe derslerinin olması bu anlayışın sonucudur. 1971'de Erzurumda ise bunun mukabili olarak İslâmî İlimler Fakültesi kuruldu.
Birkaç yıl önce Yök'te İlahiyat fakültelerinde fazlaca olan felsefe derslerinden bir kısım saatleri kısarak İslâmî ilimlerin ders saatlerini artırma yoluna gidildi. Bu iyi ve doğru bir gelişme idi. Fakat olayın iç yüzünü yanlış değerlendiren kimi akademisyenler buna şiddetle karşı çıktılar. Yök bu programı uygulansın diye fakültelere yazmasına rağmen tepkiler üzerine geri çekti. Keşke Yök diretseydi. Bu değişiklik yerine Yök yeni fakülteleri İslâmî ilimler adıyla açmaya başladı. İleride İslâmî ilimlerin ders saatleri artırıldığı takdirde tepki olmasın diye yapıldı sanıyorum. 
Şimdilerde İslâmî İlimler isminin İlahiyat ismine dönüştürülmesi hareketi başladı. Yani az önceki Yök'ün düşüncesinin tam tersi.
İlahiyat ismine heveslenen arkadaşlara ta baştan söyleyim ki; iyi etmiyorsunuz. Aklıma merhum Ali Fuad Başgil geldi. Kendisine ilahiyat fak programı gösterildiğinde 'Buradan din tahsil eden değil, din tenkit eden çıkar' mealinde bir söz söylemiş. Bizimkilere hatırlatmış olayım: Siz din tahsili yapmanın değil, din tenkidi yapmanın kapısını aralıyorsunuz. Bu olumsuz fikrinizden vaz geçin. İslâmî İlimler gibi net ve âlî olan bir ismi ne olursa olsun hayalî her düşünceyi din sayan bir kelimeye doğru gidiyorsunuz. Bunun farkında olun. Yök'ü de üniversiteleri de, ilgili kurumları da kısaca haberdar etmiş olayım.
TEKLİFİM: İslâmî ilimler ismini İlahiyata değil, tüm ilahiyat isimlerini İslâmî ilimlere çevirelim.
Dua ve selam ile.

Neler Söylendi?