Savunma Sanayinde Başarılar Sınır Ötesine Taşıyor İvme Artıyor! Uluslararası kuruluş açıkladı: 4 milli marka ilk 100'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan 'Milli Teknoloji Hamlesi' meyvelerini vermeye devam ediyor. Türk savunma sanayisi her geçen gün büyüyerek Türkiye'ye pek çok alanda kritik kabiliyetler kazandırmakla birlikte ülke ekonomisine katkı sunacak katma değerli ürünler geliştirerek uluslararası arenada büyük başarılara imza atıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesinde 4 Türk firmasının yer alması bu alandaki başarıları gözler önüne seriyor.

TEKNOLOJİ - 05-12-2023 00:04

Savunma Sanayinde Başarılar Sınır Ötesine Taşıyor İvme Artıyor! Uluslararası kuruluş açıkladı: 4 milli marka ilk 100'de

Türk savunma sanayisi başarılarıyla göz kamaştırmaya devam ediyor. Başarıyla Türkiye'ye pek çok alanda kritik kabiliyetler kazandıran Türk savunma sanayi şirketleri, uluslararası kuruluşların da radarına girerek listelerinde yer almaya devam ediyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 yılında en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayisi şirketini açıkladı.

Buna göre, savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 2022'de silah ve askeri hizmet satışları bir önceki yıla göre yüzde 3,5'lik düşüşle 597 milyar dolara geriledi. Böylece satışlar 7 yıldır kaydedilen artışın ardından düşüş gösterdi.

Raporda, Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ve dünya çapında jeopolitik gerilimlerin geçen yıl silah ve askeri teçhizata olan talebin güçlü şekilde artmasına sebep olduğuna dikkat çekilirken, "Ancak yeni siparişler almasına rağmen birçok ABD ve Avrupalı silah şirketi, iş gücü eksikliği, artan maliyetler ve Ukrayna'daki savaşın tedarik zincirindeki sıkıntıları kötüleştirmesi nedeniyle üretim kapasitesini önemli ölçüde artıramadı." denildi.

Bunların yanında ülkelerin yıl sonuna doğru yeni siparişler vermesi ve siparişlerle üretim arasındaki zaman farkının talep artışının bu şirketlerin geçen yıl gelirlerine yansımamasına neden olduğuna işaret edilen raporda, geçen yılki söz konusu düşüşün temel olarak ABD'deki büyük şirketlerin silah gelirlerindeki gerilemeden kaynaklandığı, mevcut birikmiş siparişler ve üretim kapasitesini artırmadaki zorluklar nedeniyle bu siparişlerden elde edilen gelirin muhtemelen 2-3 yıl içinde şirket hesaplarına yansıyacağı belirtildi.

ASYA, OKYANUSYA VE ORTA DOĞU'DA SİLAH ŞİRKETLERİNİN GELİRLERİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI

Asya ve Orta Doğu'daki şirketlerin silah gelirlerinin 2022'de önemli ölçüde arttığına yer verilen raporda, bunun bölgelerdeki şirketlerin "artan talebe daha kısa sürede yanıt verme yeteneklerinden" kaynaklandığı vurgulandı.

Raporda, "Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'da silah şirketlerinin gelirleri önemli ölçüde arttı. Bekleyen siparişler ve yeni sözleşmelerdeki artış, küresel silah şirketlerinin gelirlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde önemli ölçüde artabileceğine işaret ediyor." ifadelerine yer verildi.

SIPRI'nın Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı Direktörü Lucie Beraud-Sudreau, "Birçok silah şirketi, yüksek yoğunluklu çatışmalara yönelik üretime uyum sağlama konusunda engellerle karşılaştı. Ancak özellikle mühimmatlar için yeni sözleşmeler imzalandı ve bunun 2023 ve sonrasında daha yüksek gelire dönüşmesi beklenebilir." değerlendirmesinde bulundu.

LİSTENİN BAŞINDA ABD ŞİRKETLERİ VAR

2018'den bu yana listenin başındaki 5 firmanın tamamının ABD merkezli olması dikkati çekti. Bu firmalar Lockheed Martin, Raytheon Techologies, Northrop Grumman, Boeing ve General Dynamics olarak sıralandı.

Küresel savunma sektöründeki en büyük 100 şirket içindeki ABD'li toplam 42 şirket, 2022'de 302 milyar dolarlık silah satışı yaparak, reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 7,9 düşüşle tüm satışların yüzde 51'ini karşıladı.

Listedeki 8 Çinli silah şirketinin toplam satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 2,7 artışla 108 milyar dolara yükselmesi dikkati çekti. Çinli üreticilerinden 3'ü (NORINCO, AVIC, CASC) listede ilk 10'da yer aldı.

AVRUPA'DAN 26 ŞİRKET LİSTEDE

İlk 100 şirket içinde merkezi Avrupa'da bulunan 26 şirket bulunurken, bunların toplam silah satışları yüzde 0,9 artarak 121 milyar dolara ulaştı.

Rusya-Ukrayna savaşından sonra ordusuna yeni silah almaya başlayan Almanya'da, Rheinmetall, ThyssenKrupp, Hensoldt ve Diehl'in silah satışları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,1 artarak 9,1 milyar dolara çıktı.

Veri eksikliği nedeniyle 2022'de en büyük 100 listesine yalnızca iki Rus şirketi dahil edildi. Bunların toplam silah gelirleri yüzde 12 düşüşle 20,8 milyar dolara geriledi.

TÜRK ŞİRKETLERİ SATIŞLARINI ARTIRDI

SIPRI'nın geçen yıl en çok silah ve askeri hizmet satışı yapan ilk 100 savunma sanayisi şirketi listesine 4 Türk firması girdi.

Listede ASELSAN 60, Baykar 76, Türk Havacılık Uzay Sanayii 82 ve Roketsan 100. sırada yer aldı.

Türk şirketlerinin toplam gelirleri geçen yıl 2021'e göre yüzde 22 artarak 5,5 milyar dolara ulaştı.

Raporda insansız hava aracı (İHA) üretimiyle tanınan Baykar'a dikkat çekilerek, Türk şirketin gelirlerinde yüzde 94'e ulaşan bir artışla listede 76. sırada yer aldığı vurgulandı.

SIPRI, kurulduğu 1966'dan bugüne çatışma, silahlanma, silah kontrolü ve silahsızlanma gibi alanlarda araştırma, rapor ve analizler hazırlıyor.

BAYKAR İLK KEZ ULUSLARARASI LİSTEDE

Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) ihracatı ile "dünyanın en büyük 100 savunma sanayi" firması listesine adım atan Baykar, Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları üreterek özellikle son yıllarda yakaladığı ihracat başarılarıyla bu alanda adından söz ettirdi.

Baykar, SIPRI'nin 2022 yılına ilişkin çalışmasıyla ilk kez uluslararası bir listede görünür oldu.

Konu ile alakalı olarak sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

BAŞARIYI DAHA İLERİ NOKTALARA TAŞIYACAĞIZ

Konu ile alakalı olarak sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Başarının sırrı teknolojik odaklanmada. Bayraktar TB2 SİHA gibi yüksek teknolojiye sahip tek bir ürünü dünyanın en iyisi olacak şekilde geliştirerek başarı sağlıyoruz. Onlarca vasat seviye ürün yapacağımıza sadece bir tane niş ürüne odaklanarak dünyanın en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Savunma sanayisinde dünyanın ilk 100 firması arasında en hızlı gelir artışına sahip savunma sanayi firması haline geldik.

2022 yılında ise satışların yüzde 85'i ihracattan kaynaklandı. 2023 yılında ise ihracat gelirinin toplam satışlar içerisinde yüzde 90'dan fazla olmasını bekliyoruz.

Bu başarıyı yeni platformlarımızla daha ileri noktalara taşıyacağız."

YÜKSEK KATMA DEĞER SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci de konu ile alakalı sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. İkinci, "SIPRI Top 100 2022 Listesi'nde Baykar ile birlikte küresel olarak en hızlı büyüyen savunma sanayii şirketleri arasında yer aldık.

Bu başarımızı daha da ileri noktalara taşıyacak, ülkemiz için üretmeye ve yüksek katma değer sağlamaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

kaynak:sabah

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Karatay Belediyesi İkinci Kez “Devfest Konya”Ya Ev Sahipliği Yapacak

Karatay Belediyesi İkinci Kez “Devfest Konya”Ya Ev Sahipliği Yapacak

13-12-2023 - TEKNOLOJİ

Konya Büyükşehir “Metaverse Oyun Geliştirme Maratonu” Düzenledi

Konya Büyükşehir “Metaverse Oyun Geliştirme Maratonu” Düzenledi

11-12-2023 - TEKNOLOJİ