Konya’da Robotların Yarışması Başladı

Karatay Belediyesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle organize edilen “Konya Robofest Robot Yarışması” başladı. Konya’nın 11 ilçesinden 52 ortaokul, 44 lise ve 5 BİLSEM olmak üzere 101 okulda eğitim gören 761 öğrenci, 417 robot ve projesiyle dereceye girebilmek adına kıyasıya yarışıyor. Organizasyonun ilk gününde yarışmacıların heyecanına ortak olan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, geleceğin bilim insanlarının yetişmesi ve yeni teknoloji yıldızlarının keşfi adına belediye olarak bütün imkânlarını seferber ettiklerinin altını çizdi.

TEKNOLOJİ - 30-11-2023 09:37

Konya’da Robotların Yarışması Başladı

Karatay Belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle düzenlenen “Konya Robofest Robot Yarışması” başladı.  

10 KATEGORİDEKİ YARIŞMAYA 11 İLÇEDEKİ 101 OKUL, 761 YARIŞMACI VE 

Konya’nın 11 ilçesinden 52 ortaokul, 44 lise ve 5 BİLSEM olmak üzere 101 okulda eğitim gören 761 öğrenci ile 203 danışman; 417 robot ve projesiyle yarışmaya katılıyor.  

Karatay Gençlik ve Spor Bakanlığı Karatay Gençlik Merkezi’nde düzenlenen yarışma; Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Sctrach ile Oyun Tasarımı Yarışması, Yazılım Yarışması, Dönüşüm Robotu Yarışması, Serbest Kategori Yarışması, Yumurta Toplayan Robot Yarışması, Hızlı Çizgi İzleyen Robot Yarışması, Tarım ve Afet Yönetimi Yarışması, İHA-Drone Yarışması ile Sünger Bob Yarışması olmak üzere toplamda 10 kategoride değerlendirilecek.  

İki gün sürecek proje kapsamında kategorilerinde dereceye girecek yarışmacılara ve okullarına düzenlenecek törenle ödülleri ve plaketleri verilecek.  

BAŞKAN HASAN KILCA ÖĞRENCİLERİN YARIŞMA HEYECANINA ORTAK OLDU

Yarışmaya katılan ortaokul ve lise öğrencileri, belli görevleri yapabilen tasarımlı robotlarıyla kıyasıyla bir mücadele içine girdi. Yarışmanın ilk günü için düzenlenen programa Başkan Hasan Kılca’nın yanı sıra Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan, Meram Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, AK Parti Konya İl Yönetim Kurulu Üyeleri, AK Parti Karatay İlçe Başkanı Mehmet Genç, ilçe protokolü ile çok sayıda davetli katıldı. Başkan Hasan Kılca ile beraberindekiler, iki gün sürecek yarışmanın ilk gününde öğrencilerin heyecanına ortak oldu.

GENÇLERİMİZİ GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNE HAZIRLIYORUZ

İki gün boyunca yarışmada mücadele edecek yarışmacılara başarılar dileyen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, geleceğin bilim insanlarını ve teknoloji yıldızlarını yetiştirmek için bütün imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.  

Başkan Hasan Kılca; “Karatay Belediyesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen Konya Robofest Robot Yarışması sayesinde tüm ortaokul ve liselere robotik kodlamayı daha iyi tanıtıp sevdirmeyi istedik. Amacımız bilimsel düşünen gençlerimize katkı sağlamak. Karatay Belediyesi olarak tüm imkânlarımızla, gençlerimizi geleceğin teknolojisine

daha iyi hazırlamak için kolları sıvadık. Bu kapsamda RoboKaratay; teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten olmak için geliştirildi. Bu projede emeği geçen Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemize, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize ve Kaymakamlığımıza teşekkür ediyorum. ROBOKARATAY projemiz kapsamında geçtiğimiz yıllarda Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte yaptığımız robot yarışmamızı bu yıl da gerçekleştiriyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Yarışmamıza; Karatay, Meram, Selçuklu Ahırlı, Akşehir, Beyşehir, Çumra, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Kulu ve Seydişehir’deki 52 ortaokul, 44 lise ve 5 BİLSEM olmak üzere toplamda 101 okuldan 203 danışman ile 761 öğrencimiz; 417 robot ve projeyle katılıyor. İki gün sürecek yarışmalarda, kendi kategorilerinde dereceye girecek yarışmacılarımıza ve okullarına, düzenleyeceğimiz törenle ödüllerini ve plaketlerini takdim edeceğiz” dedi.  

BU YARIŞMALAR GENÇLERİMİZİN GELECEKTE ÜRETİME YÖN VERMESİNİ 

“Konya Robofest Robot Yarışması” ile gençleri, kendine güvenen ve gelecekte üretime yön veren liderler olarak yetiştirmeyi amaçladıklarını aktaran Başkan Kılca, sözlerini şöyle tamamladı; “Gençlerimize bu anlamda önemli bir kapı araladık. Onların bilim ve teknoloji adımlarına destekledik. Geleceğin bilim insanları neden Karatay’dan, Konya’dan çıkmasın? Bu konuda sizlere inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye, yerli ve milli teknoloji hamlesi başlattı biliyorsunuz. Bu sayede sağlıktan uzay çalışmalarına, insansız hava araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve yerli otomobile kadar birçok alanda önemli adımlar atıyor. Saydığımız bu alanlarda ülkemizi gururla temsil edecek gençler inanıyorum ki sizlerin arasından da yetişecek. İşte bizim amacımız da bu. Sizin potansiyelinizi keşfetmenizi sağlayarak daha ileriye koşmanız için, bugün biz buradayız. Bu topraklarda binlerce yıldır, Ali Kuşçu, Kadızade Rumî, Farabî, Kâtip Çelebi, Mirim Çelebi, Takiyüddin, Oktay Sinanoğlu, Aziz Sancar ve daha nice bilim insanları yetişti; bu topraklar bereketli topraklar. Siz yeter ki yola çıkın; emin olun biz var gücümüzle arkanızda olacağız. Sizler böyle yarışmalarla güçlü Türkiye’ye katkı sağlayacaksınız. Bu yarışmalar, sizlerin yeteneklerinin ve becerilerinin desteklendiği kıymetli alanlar. Ben bilim ve teknoloji alanında ciddi bir motivasyonla ve sinerjiyle farkındalık oluşturan ve çalışmalara rehberlik eden öğretmenlerimize özellikle teşekkür ediyorum.  Tabi ki, fikirleriyle ve eserleriyle yarışmamıza katılan öğrenci kardeşlerime de teşekkür ediyorum.”

ÖĞRENCİLERİMİZİN ULUSAL VE ULUSLARARASI ARENADA DA BAŞARILI 

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit de, Konya Robofest Robot Yarışması’nın önemine değinerek yarışmanın özgün fikirleri ve projeleri ortaya çıkaracağına inandığını söyledi.  

Murat Yiğit; “Her geçen gün hayatı kolaylaştırma adına yenileri üretilen ve bilim dünyasının vazgeçilmez unsurlarından biri olan robotların geleceğin teknolojilisinde çok daha fazla alanı kuşatacağı aşikârdır. Bu noktada Karatay Belediyesi, Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kılıçarslan Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi işbirliğiyle düzenlenen Konya Robofest Robot Yarışması büyük bir önem kıymet ifade etmektedir. İlimiz genelindeki tüm ortaokul ve lise düzeyi takımların yarışacağı bu yarışma şehrimiz ve katılımcı tüm okullar açısından önemli bir boşluğu doldurmakta ve pek çok teknolojik gelişmenin de kapısını aralamaktadır. 10 farklı kategoride düzenlenecek olan yarışmada özgün fikir ve projelerini ortaya çıkaran öğrencilerimiz inanıyoruz ki bu kapsamda ulusal ve uluslararası yarışmalarda da önemli başarılar elde edecekler. Yarışmanın düzenlemesinde emeği olan Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya ve meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.  

ÜLKEMİZ SON YILLARDA TEKNOLOJİ ALANINDA BÜYÜK YOL ALDI

Yarışmanın gençlerin geleceğine katkı sunacağını aktaran Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan ise; programın düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.  

Teknolojinin sürekli gelişmesi ile birlikte Türkiye’nin de bu alanda önemli bir yol kat ettiğini dile getiren Cengiz Ayhan şunları kaydetti; “Dünyamız, son yüzyılda özellikle de son 20 yılda teknoloji ve bilim alanında çok ciddi bir gelişme gösterdi. Bugün dünyada güçlü almak istiyorsanız bilim ve teknolojide güçlü olmanız gerekiyor. Ülkemizde de özellikle son yıllara bilim ve teknoloji alanında, ağır sanayi alanında ve savunma sanayi alanında çok büyük bir yol aldık. Bugünde Karatay Belediyemizin ve Milli Eğitim Müdürlüğümüzün katkılarıyla düzenlediğimiz bu festival ile gençlerimizin hayalini kurdukları kariyer ve meslek planlamalarına katkı sunmaya çalışıyoruz. Bu güzel projede emeği geçen başta Belediye Başkanımıza ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum.”

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Karatay Belediyesi İkinci Kez “Devfest Konya”Ya Ev Sahipliği Yapacak

Karatay Belediyesi İkinci Kez “Devfest Konya”Ya Ev Sahipliği Yapacak

13-12-2023 - TEKNOLOJİ

Konya Büyükşehir “Metaverse Oyun Geliştirme Maratonu” Düzenledi

Konya Büyükşehir “Metaverse Oyun Geliştirme Maratonu” Düzenledi

11-12-2023 - TEKNOLOJİ