Eskilere göre bu kış sert geçecek

Hava tahminlerinin bilimsel metotlarla değil gözlem ve yaşanmışlıklarla yapıldığı yıllarda “ayva çoksa kış sert geçer” şeklinde yaygın bir inanış hakimdi. Bu yıl ayva ağaçları bol ürün verince akıllara eskilerin korkutan tahmini geldi!

YAŞAM - 15-11-2023 12:41

Eskilere göre bu kış sert geçecek

Geleneksel halk takvimi, yaşanmışlıklar ve uzun yıllar gözleme dayalı tespitlerle Anadolu’da yaygın bir şekilde kış mevsiminin nasıl geçeceğine ilişkin tahmin yürütülmektedir. Bunlardan birisi de “ayva çoksa kış sert geçer” söylemidir. Eskiler ayva ağaçlarının bol ürün verdiği yıllarda kış aylarının sert ve uzun geçtiğini dile getirir. Bu ne kadar bilimseldir ya da istatistiklerle karşılık buluyor mu bilinmez ama bu yıl ayvanın bol olduğu bir dönemi yaşıyoruz.

Atalarımıza göre de bu sene kış hem sert hem de uzun geçecek!
Bu sene ayva ağaçlarının bol meyve verdiğine dikkat çeken yaşlı vatandaşlar, bunun kışın sert geçeceğinin belirtisi olduğuna işaret ediyorlar. “Atalarımızdan duyduklarımız ve öğrendiklerimize göre; ayvaların bol olduğu ve serçelerin toplu olarak uçtukları yıllarda kış sert olur” ifadelerini kullanan yaşı ilerlemiş vatandaşlar, kış aylarının nasıl geçeceğine ilişkin diğer tahminleri ise şöyle sıraladılar: “Kavak ağacı yapraklarını alt kısımdan dökmeye başlarsa kış yumuşak ve ılıman geçer, yapraklar üsten dökülürse kış sert geçer, çok soğuk olur. Arılar ağaç kovuklarında kovan yaparlarsa o kış sert geçer. Nar ve kestane gibi kış ürünleri çok olursa kışın sert geçecektir. Yazın çok sıcaklar olursa kışın çok soğuk olur.”

Önceki dönem Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı ve Tarım Danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu da sosyal medya hesabından muşmula ve ayva ağaçlarını paylaşarak, “Kışın habercisi meyvelerden olan muşmula ve ayvalar bu yıl bereketli görünüyor, sert bir kış bizi bekliyor sanki...” yorumunu yaptı.

Kaynak bbnhaber 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Gökten Yağan Şifa :'Nisan Yağmuru'

Gökten Yağan Şifa :'Nisan Yağmuru'

27-04-2024 - YAŞAM

Başkan Altay, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde SOBE’yi Ziyaret Etti

Başkan Altay, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde SOBE’yi Ziyaret Etti

02-04-2024 - YAŞAM