SİYASET
Giriş Tarihi : 02-01-2024 13:02   Güncelleme : 02-01-2024 13:04

YSK açıkladı:36 siyasi parti seçime katılabilecek! Yerel seçim süreci resmi olarak başladı

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci başladı. Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler, YSK tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülecek. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, 36 siyasi partinin 31 Mart'ta yapılacak yerel seçime katılma yeterliliği bulunduğunu açıkladı.

YSK açıkladı:36 siyasi parti seçime katılabilecek! Yerel seçim süreci resmi olarak başladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, açıklamasında şunları kaydetti;
YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "36 siyasi partimiz, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek olan mahalli idareler genel seçimlerine katılmaya hak kazandı. Kurumuzun bugünkü toplantısında tespit edilmiştir" dedi.
YSK, 1 Ocak itibarıyla işlemeye başlayan 90 günlük seçim takvimi kapsamında, yerel seçime katılma yeterliliğine sahip siyasi partileri belirlemek için toplandı. YSK Başkanı Ahmet Yener başkanlığında yaklaşık 1 saat süren toplantıda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu kapsamında siyasi partilerin seçime girebilmesi için seçimlerden en az 6 ay önce illerin yarısında teşkilat kurmaları, büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gruplarının olması gibi şartlara bakıldı.


SEÇİME GİRMEYE HAK KAZANAN PARTİLER:
YSK Başkanı Ahmet Yener, toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Yener, seçimlere katılacak siyasi partilerin tespit edildiğini belirterek, "Siyasi partilerimiz, alfabetik sıralamaya göre; Adalet Birlik Partisi, Adalet Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anadolu Birliği Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Demokrasi Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Büyük Türkiye Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Emek Partisi, Gelecek Partisi, Genç Parti, Güç Birliği Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, İYİ Parti, Memleket Partisi, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milli Yol Partisi, Saadet Partisi, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi, Türkiye Komünist Hareketi, Türkiye Komünist Partisi, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Yenilik Partisi, Yeni Türkiye Partisi, Zafer Partisi olarak 36 siyasi partimiz 31 Mart tarihinde gerçekleşecek olan mahalli idareler genel seçimlerine katılmaya hak kazandı. Kurumuzun bugünkü toplantısında tespit edilmiştir" diye konuştu.
YEREL SEÇİM İÇİN SÜREÇ BAŞLADI
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci başladı.
Seçimin başlangıcından oy verme gününe kadar olan süreçteki iş ve işlemler, YSK tarafından ilan edilen seçim takvimine göre yürütülecek.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin seçim takvimine göre, seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durduruldu
Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne yarın başlanacak, seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından bugün ilan edildi
Siyasi partilerden, hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ye bildirmeleri 3 Ocak'ta istenecek, 4 Ocak'ta, muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak.

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için başvurular da başlayacak.
Seçim takviminin diğer aşamaları şöyle:
10 Ocak
Partiler hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını mesai bitimine kadar bildirecek.
17 Ocak
Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Buna ilişkin itirazlar sona erecek. Bu tarih, bina bazında seçmen kayıtlarının, YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının son günü. Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için, hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin başvurularının son günü.
27 Ocak
Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.
31 Ocak
Siyasi partilerin aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü.
7 Şubat
Seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.
11 Şubat
Seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanacak.
20 Şubat
Siyasi parti ilçe başkanlıkları, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek saat 17.00'ye kadar teslim edecek.
Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00'ye kadar başvuru yapacak.
22 Şubat
Siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü.
23 Şubat
Geçici aday listeleri ilan edilecek.
29 Şubat
Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
3 Mart
Kesin aday listeleri ilan edilecek.
4 Mart
Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.
21 Mart
Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.
24 Mart
Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.
30 Mart
Seçim propagandasının sonu.
31 Mart
Oy verme günü.

Kaynak Sabah 

EditörEditör