DÜNYA
Giriş Tarihi : 24-06-2023 13:44

Wagner Grubu kim? Rusya'da neler oluyor?

Rusya Savunma Bakanlığı'yla karşı karşıya gelen ve dünyanın gündemine oturan Wagner paralı asker grubunun ismi ilk olarak 2014'te duyulmaya başlandı.

 Wagner Grubu kim? Rusya'da neler oluyor?

Dünya son yıllarda Wagner ismini sık sık duyuyor. Hatta manşetlere bolca malzeme veriyor. Rus paralı asker grubu resmi adıyla PMC Wagner olarak tanınıyor. Grubun ismi ilk olarak 2014'te duyuldu. Wagner paralı askerlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde Ukrayna güçlerine karşı savaştığı konuşulmaya başlandı.

Wagner'in ilk operasyonunu 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakında gerçekleştirdiği söyleniyor. Rusya'nın Kırım'ı işgal etmek için öne sürdüğü bahanelerin Wagner operasyonuyla oluşturulduğu yönünde iddialar var.

O dönemde Wagner gizli bir organizasyondu. Çoğu Rus özel kuvvetlerinden emekli 5 bin savaşçısı vardı. Daha sonra zamanla büyümeye başladı. Rusya'nın 2022 şubatında başlayan Ukrayna işgalinde kilit rol oynar hale geldi. Hali hazırda Wagner'in Ukrayna'da 50 bin savaşçısı olduğu söyleniyor.

Ukrayna işgali sırasında Rus ordusunun asker bulmakta zorlanmaya başlamasıyla Wagner savaşcı sayısını hızla artırmak için harekete geçti. Rus hapishanelerinden savaşçı toplanmaya başlandı. 6 ay Ukrayna'daki savaşa katılanların suçlarının afdedileceği vaadiyle çok sayıda kişi Wagner'in bünyesine katıldı.

İsmi çokça konuşulmaya başlanan Wagner sadece Ukrayna'da değil, Ortodoğu ve Afrika'da da faaliyetler yürütüyor. Suriye'de Beşar Esad rejimine, Libya'daysa halife Hafter'e destek veriyor. Orta Afrika Cumhuriyetinde mücevher madenlerinin, Sudan'daysa altın madenlerinin korunmasında da görev alıyor.

Batı Afrika ülkesi Mali'deyse hükümet, Wagner paralı askerlerini militanlarla savaşında kullanıyor. Prigojin'in bu operasyonlarla büyük bir kazanç elde ettiği söyleniyor. Şirketin mali gücünü Vladimir Putin ile bağlantılı Oligarklardan da aldığı belirtiliyor. Ancak bu iddiaların tamamı Rusya tarafından reddediliyor. Wagner içinde pek çok farklı etnik kökene, ideolojiye sahip asker var.

Bu paralı asker grubunun ismi Wagnerer'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti.

Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkiliydi.

Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör