YAŞAM
Giriş Tarihi : 01-02-2023 20:56   Güncelleme : 01-02-2023 22:28

Ülkemizin Deprem Gerçeği ve Süslü Mezarlar!

Deprem hayatımızın bir gerçeği. Malum ülkemiz deprem kuşağı üzerinde, bu yüzden depremden kaçmak yerine nasıl önlemler almalıyız sorusuna yanıt aramak daha yerinde olacaktır. Yazarımız Sarıl Arama Kurtarma Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sayın Abdullah Yağcı deprem ve binalarımızın güvenliği konusunu sizler için kaleme aldı.

Ülkemizin Deprem Gerçeği ve Süslü Mezarlar!

Deprem hayatımızın bir gerçeği. Malum ülkemiz deprem kuşağı üzerinde, bu yüzden depremden kaçmak yerine nasıl önlemler almalıyız sorusuna yanıt aramak daha yerinde olacaktır. Deprem olduğu zaman medya'da uzmanlarımızın şu sözünü sıklıkla duyarız: 'Deprem öldürmez bina öldürür' işte bu sebeple yazarımız Sarıl Arama Kurtarma Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Sayın Abdullah Yağcı deprem ve binalarımızın güvenliği konusunda şunları söyledi:

 

''Bu hafta ki yazımın başlığına "SÜSLÜ MEZARLAR" dedim peki nedir bu süslü mezarlar?Bildiğimiz üzere 17 Ağustos 1999 yılında saat 03.02'de Gölcük/Kocaeli merkezli 7.6 şiddetinde bir deprem yaşadık, bu deprem neticesinde on binlerce insanımız hayatını kaybetti, yüzbine yakın  insanımızda ağır-hafif yaralandı, 133 bin civarında bina çöktü, dikkat edin lütfen 133 bin bina çöktü!Hemen bu depremin akabinde 12 Kasım 1999 tarihinde 7.2 şiddetinde Düzce merkezli bir deprem daha yaşadık, orada da binlerce insanımız hayatını kaybetti.

Ve yetkililer şapkayı önlerine koyup düşünmeye başladılar. Bu depremlerde neden bu kadar fazla bina yıkıldı, neden bu kadar insanımız hayatını kaybetti diye, akabinde yeni deprem yönetmeliğinin hazırlanmasına karar verdiler ve bu yönetmelik 6 Mart 2006 tarihinde Resmi gazete ‘de yayınlanarak hayata geçti.

Bu yeni yapılacak yapılarda alınabilecek önlemlerden birisiydi, peki eski yapılar için ne yapıldı?Bugün ülkemiz genelinde kullanımda olan binaların yaklaşık  %22'si 2000 yılından önce yapılmış binalar, yani tabiri caizse herkesin parası kadar bina yaptığı dönemler, hurda demirler deniz kumları kullanılarak yapılan binalar!Maalesef bu binaların testlerinin yapılıp dayanıksız olanların yıkılıp yeniden yapılması gerekirken, bilinçsizce mantolama işleminin yapıldığını görüyoruz. Eski bina bir anda yeni bina görüntüsüne kavuşuyor, ama biliyoruz ki bu bina eski bir bina ve muhtemelen depreme mukavemet gösteremeyecek bir bina.O yüzden ben bu binalara "SÜSLÜ MEZARLAR" diyorum!

Depremi gündemimize alalım, deprem coğrafyasında olduğumuzu unutmayalım, daire alırken seçimi fayans modeline, mutfak dolabı modeline göre değil depreme dayanaklılık durumuna göre yapalım, hiç bir şey canımızdan kıymetli değil.''

Afetsiz günler dilerim Selam ve dua ile…

EditörEditör