EKONOMİ
Giriş Tarihi : 17-01-2024 09:27   Güncelleme : 17-01-2024 12:21

SGK emekli maaşı ne kadar oldu?

Emekliye ek zam ve en düşük emekli aylığı netleşti. Emekli kök maaş zammı yüzde 5 refah payı ile yeniden yükselecek. SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı da Ocak-Haziran dönemi için 10 bin TL olarak belirlendi. Başkan Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası emekliye refah payı açıklamasını yaptı. İşte 4A, 4B, 4C ek zam ve ek ödeme ile kuruşu kuruşuna emekli kök maaş tabloları...

SGK  emekli maaşı ne kadar oldu?

Refah payı ile SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı belli oldu. 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37,57 olarak kesinleşti. Bu rakam refah payı hariç emekliye zam oranı oldu. Başkan Erdoğan emekli maaş zammı için bu rakamın yüzde 5 refah payı ile yüzde 42,6 seviyesine yükseleceğini açıkladı. SGK en düşük emekli maaşı da 10.000 TL olarak belirlendi.
REFAH PAYI HARİÇ EMEKLİ ZAMMI YÜZDE 37,57 SEVİYESİNDEYDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon oranını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon 2,93 olarak gerçekleşirken emekli ve memur zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon da yüzde 37,57 oldu. Bu rakam refah payı hariç doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli maaşı zammı oldu.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na SSK, Bağ-Kur emeklileri için çalışma yapılması talimatını verdi. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için teknik ve bütçe çalışmaları tamamlandı.
Emekliler için bütçe sınırları sonuna kadar zorlandı.
EMEKLİYE EK ZAM YÜZDE 5, EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DA 10 BİN TL
2024'ün ilk Kabine Toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan bu rakama ilave yüzde 5 refah payı verileceğini açıkladı. Öte yandan SSK, Bağ-Kur emekli maaşı da 10.000 TL olarak belirlendi.
SSK, BAĞ-KUR EMEKLİ KÖK MAAŞ ZAMMI YÜZDE 42,6'YA YÜKSELDİ
Türkiye'de yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. Bu nedenle hükümet, bütçe disiplini, ücret artışı-enflasyon artışı gibi tüm ekonomik göstergeleri beraber değerlendirerek çalışma Kabine Toplantısı'na geldi.
Bununla beraber milyonlarca emeklinin beklediği kararı Başkan Erdoğan açıkladı. Emekliye ek zam ile beraber nihai zam oranı yüzde 42,6 oldu.
KALICI ALIM GÜCÜNÜN ANAHTARI: TEK HANELİ ENFLASYON
Bakan Mehmet Şimşek, asgari ücret, emekli ve memur zammı ile milyonların alım gücü artsa bile bunun kalıcı olması için hedefi 'Tek haneli enflasyon' olarak belirledi. Ekonomide para ve maliye politikalarını eş güdümlü-koordineli bir zemine oturtan Bakan Şimşek emekliler için bütçe sınırlarını sonuna kadar zorladı.
BAŞKAN ERDOĞAN: TEMMUZ ZAMMI İLE EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN ARTIŞ EŞİTLENECEK
Başkan Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası şu ifadeleri kullandı:
"SSK ve Bağ-Kur emeklilerimizin Ocak 2024'ten itibaren 6 aylık artış oranı yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki temmuz ayında artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi aynı oranlarda maaş artışına ulaşacaktır. Memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık maaş artış oranları önümüzdeki temmuzda eşitlenecektir.
Emekli maaşı alt sınırını da 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. Toplam 200 milyar liralık ilave kaynağı da emeklilerimize sunmuş oluyoruz. "
EMEKLİ ZAMMI HER YIL 2 KEZ BELİRLENİYOR
SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor. Temmuz 2023'te yüzde 19,77 olarak gerçekleşen emekli zammı, yaklaşık yüzde 5 refah payı ile yüzde 25 olarak belirlendi. Refah payı Ocak 2023 döneminde ise yüzde 15 civarında olmuştu.
REFAH PAYI VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MECLİS DÜZENLEMESİ GEREKİYOR
Emekli kök maaş zammı yüzde 5 refah payı ile yüzde 42,6 olarak kayıtlara geçti. Bu orana ilaveten bir ek zam için ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis'in onayı gerekiyor.
En düşük emekli maaşı ve refah payı için kanun teklifi hazırlanacak ve torba yasaya eklenecek
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek
Genel Kurul'da oylanacak ve yasalaşacak
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek
İŞTE YÜZDE 5 REFAH PAYI DAHİL EMEKLİ KÖK MAAŞ TABLOSU
Zamlı emekli maaşları hesaplanırken, önce kök maaşa zam oranı uygulanıyor ardından yaklaşık yüzde 4'lük bir ek ödeme ilave ediliyor. Refah payı ile yüzde 42,6'lik zam oranı ve en düşük emekli maaşının 10 bin TL olması ile emekli kök maaş tablosu şöyle olacak:

Kaynak Sabah 

EditörEditör