EKONOMİ
Giriş Tarihi : 16-11-2022 11:07

ÖTV indirimi olacak mı?

Yeni araç almak isteyenler, ÖTV indirimi konusunda yaşanan gelişmeleri gündeminden düşürmüyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ÖTV indirimi konusunda matrah güncellemesine vurgu yaparken, matrah düzenlemesi için yılbaşını işaret etti. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi gelirse araç fiyatlarına etkisinin nasıl olacağı sektör temsilcileri tarafından tartışılmaya devam ediyor. İşte ÖTV indiriminde yaşanan son dakika gelişmeleri

ÖTV indirimi olacak mı?

ÖTV indirimi kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Bilindiği gibi otomobilde en son ÖTV değişikliği ocak ayında uygulanmıştı. Mevcut ÖTV düzeninde, 353 bin TL ile 401 bin TL arasında kalan otomobiller yüzde 70'lik ÖTV dilimine, 401 bin TL'den daha pahalı otomobiller ise yüzde 80'lik ÖTV dilimine giriyor. Peki ÖTV indirimi olacak mı, matrah güncellemesi araç fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar

25da71f8911830c.png" style="width: 637px; height: 359px;" />

 

ÖTV İNDİRİMİ SON DURUM

Kamuoyunca uzunca bir süredir beklenti haline gelen otomobilde ÖTV indirimi açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den geldi.

Bakan Nebati, beklentilerin aksine bir ÖTV indirimi planlamadıklarını ancak matrahları artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Otomobilde en son ÖTV değişikliği Ocak ayında yapılmıştı.

O dönem yapılan değişiklik ile, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV dilimleri de sisteme eklenmiş ve bazı oranlar için matrah değerleri yükseltilmişti. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları, yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

YÜZDE 80 ÖTV’NİN ALTINDA 2 MODEL KALDI

Fakat, o günden bugüne döviz kurlarında yaşanan artış, otomobil fiyatlarını artırırken, ÖTV oranı düşen otomobilleri de yeniden yüzde 80 ÖTV dilimine çıkardı. Gelinen noktada, Türkiye’de satılan otomobillerden 2 model haricinde hepsi yüzde 80 ve daha üst ÖTV dilimine geçmiş oldu.

​​​​​​​

Bu durum, otomobillerin vergisiz fiyatlarına tedarik zincirindeki bozulmalar, enerji krizi ve artan maliyetler sebebiyle gelen zamların da tüketiciye katlanarak yansımasına yol açtı. Buna önceki günlerden bir örnek veren Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, otomobillerin vergisiz fiyatına gelen 300 Euro'luk zammın, tüketiciye 10 bin TL şeklinde yansıdığını belirtmişti.

EditörEditör