DÜNYA
Giriş Tarihi : 03-02-2024 14:23

Orta Doğu derin bir savaşın eşiğinde mi? ABD güçleri Irak ve Suriye’ye saldırdı

"Orta Doğu'da son günlerde artan gerilim, özellikle İsrail'in Gazze'yi işgaliyle tetiklenmiş ve bölgedeki tansiyonun yükselmesine neden olmuştur. Kriz, dün gece ABD'nin Irak ve Suriye'ye yönelik geniş kapsamlı hava saldırılarıyla yeni bir boyut kazanmıştır. ABD Başkanı Joe Biden, son dakika açıklamasında, saldırıların ABD'nin belirlediği zaman ve yerlerde devam edeceğini belirtmiştir. ABD'nin Irak ve Suriye'deki 85'ten fazla hedefi vurduğu saldırılar, bölgedeki güvenlik durumunu daha da karmaşık hale getirmiştir. Biden, saldırıların misilleme niteliğinde olduğunu ve ABD'nin kendini savunma hakkını kullanacağını vurgulamıştır.

Orta Doğu derin bir savaşın eşiğinde mi? ABD güçleri Irak ve Suriye’ye saldırdı

Orta Doğu'da savaş alarmı verildi. İsrail'in Gazze'yi işgalinin başlamasıyla birlikte bölgedeki gerilim tırmandı, ve dün gece kriz doruğa ulaştı. ABD güçleri, Irak ve Suriye'de 85'ten fazla hedefi vurdu. ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı son dakika açıklamasında, "Yanıtımız bugün başladı. Bizim belirlediğimiz zaman ve yerlerde saldırılar devam edecek." ifadelerini kullandı. ABD'den gelen açıklamalara yanıt olarak, Irak'tan karşı saldırı geldi. ABD medyasına göre, saldırılara misilleme olarak Kuzey Irak'ta ABD güçlerine ev sahipliği yapan bir hava üssü hedef alındı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Ürdün'deki ABD üssüne yapılan saldırıya karşılık olarak dün Suriye ve Irak'taki İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü destekli hedefleri vurduğunu duyurdu. ABD Başkanı Joe Biden, hedeflerin vurulmasıyla ilgili olarak "Cevabımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde saldırılar devam edecek." dedi. CENTCOM'un açıklamasına göre, Irak ve Suriye'deki 85'ten fazla hedefe saldırı düzenlendi, bu saldırılara uzun menzilli bombardıman uçaklarının da katıldığı belirtildi.

Yemen'deki Husiler, ABD ve İngiliz Hava Kuvvetleri'nin ülkelerinin kuzeyindeki Sada kentine yönelik 3 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Irak'taki Şii milis gücü Haşdi Şabi, ABD'nin Enbar'daki silah deposuna düzenlediği saldırıda 16 mensubunun öldüğünü ve 25'inin yaralandığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden, 28 Ocak'ta Ürdün'de İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun desteklediği militan gruplar tarafından gerçekleştirilen insansız hava aracı saldırısı sonucu üç Amerikan askerinin öldüğünü belirterek, ölen askerlerin naaşlarını Dover Hava Kuvvetleri Üssü'nde aileleriyle birlikte karşıladığını ifade etti.

Biden, açıklamasında, "Bu öğleden sonra, benim talimatımla ABD askeri güçleri, Devrim Muhafızları ve ona bağlı milislerin ABD güçlerine saldırmak için kullandığı Irak ve Suriye'deki tesislerdeki hedefleri vurdu. Cevabımız bugün başladı. Bizim seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek. ABD Ortadoğu'da ya da dünyanın başka herhangi bir yerinde çatışma peşinde değil. Ama bize zarar vermek isteyenler şunu bilsinler: Bir Amerikalıya zarar verirseniz karşılık veririz." şeklinde konuştu.

kaynak:sabah

EditörEditör