Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 16:20

MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak'ta

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Irak’a bir ziyaret gerçekleştirdi. MİT Başkanı Kalın ve beraberindeki heyet, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid’in yanı sıra Şii, Sunni gruplar ve Türkmen temsilcileri ve Eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki ile görüştü. Görüşmede, terörle mücadele konusu ele alınarak, Türkiye’nin kararlılık mesajı verildi.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 23-01-2024 17:34   Güncelleme : 23-01-2024 17:47
MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak'ta

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Irak'a bir ziyaret gerçekleştirdi. MİT Başkanı Kalın ve beraberindeki heyet, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'in yanı sıra Şii, Sunni gruplar ve Türkmen temsilcileriyle bir görüştü. Görüşmede, terörle mücadele konusu ele alınarak, Türkiye'nin kararlılık mesajı verildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'ın başkenti Bağdat'a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. MİT Başkanı Kalın ve beraberindeki heyet, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid tarafından kabul edildi. Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'in yanı sıra, Irak Başbakanı Muhammed Şiya ES-Sudani, Şii ve Sunni gruplar ile Türkmenlerin temsilcileri ile de görüştü.


PKK TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE KARARLILIĞI
Kalın görüşmede son dönemdeki PKK saldırıları ve bölgede yürütülen operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler anlaşmalarından doğan hakları doğrultusunda bölgedeki operasyonlara devam edeceği mesajını iletti. Kalın'ın örgütün özellikle Süleymaniye'de varlığını artırmasından duyulan rahatsızlığı da dile getirdiği belirtildi.
TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK ADIMLAR KONUSU MASAYA YATIRILDI
Görüşmede terörle mücadele, terör örgütü PKK tehdidi ve PKK ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar, güvenlik işbirliği, DEAŞ ile mücadelede işbirliğinin sürdürülmesi, bir güvenlik ve ekonomik işbirliği alanı olarak kalkınma yolu projesi ile Gazze savaşı ve savaşın Irak ile bölge ülkelerine yansıması konuları da masada ele alındı.

MALİKİ İLE BİR ARAYA GELDİ
İbrahim Kalın, Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirdiği ziyareti kapsamında Eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki ile bir araya geldi. Maliki'nin Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Filistin'deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede Maliki, Bağdat ile Ankara arasındaki sorunların çözümü için diyaloğun benimsenmesinin öneminin vurguladığı bildirildi. Maliki, başta enerji ve imar alanı olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Irak'ın komşu ülkeleriyle birlikte çalışarak ülkelerin egemenliklerine saygı duyularak sınır güvenliği konusunda mutabakata varıldığını belirten Maliki, güvenlik ve istikrarı bozacak tüm gruplarla mücadele edildiğini kaydetti.
Görüşmede, Filistin halkının gasp edilen meşru haklarının geri alınabilmesi ve İsrail'in işlediği cinayetlere son verilmesi için bölge ülkelerini Filistin halkına destek vermeye çağırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Kalın ise Türkiye'nin Irak'ın güvenliği ve istikrarına destek verdiğini dile getirerek, özellikle güvenlik, ekonomi ve ulaştırma alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak Sabah -Halit Turan 

EditörEditör

YORUMLAR