GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-02-2023 22:58   Güncelleme : 17-02-2023 23:14

Miraç Gecemiz mübarek olsun!

Miraç Gecesi, Efendimiz Muhammed Mustafa'ya (sallallahu aleyhi ve sellem) bahşedilen en büyük mucizedir. Bu gecenin öneminin bilinmesi ve gündüzüyle gecesinin hakkıyla eda edilebilmesi, bizler için büyük önem taşımaktadır. İşte Miraç Gecesi'ne dair bilinmesi gerekenler.

Miraç Gecemiz mübarek olsun!

Miraç Gecesi, Efendimiz Muhammed Mustafa'ya (sallallahu aleyhi ve sellem) bahşedilen en büyük mucizedir. Bu gecenin öneminin bilinmesi ve gündüzüyle gecesinin hakkıyla eda edilebilmesi, bizler için büyük önem taşımaktadır. 

"Âyetlerimizden bir kısmını ona göstermek için kulunu bir gece Mescid-i Haram’dan alıp çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya seyahat ettiren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. Şüphesiz ki O her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir.”¹

Yüceler yücesi Allah’ın (azze ve celle) efendimiz Muhammed Mustafa’ya (aleyhisselatu vesselam) bahşettiği en büyük mucize Miraç mucizesidir.

Recep ayının 27. gecesinde efendimiz Muhammed Mustafa (aleyhisselatu vesselam), Yüce Allah’ın (ﷻ) davetiyle, Cebrail aleyhisselamın rehberliğinde, sıcak yatağından kalkarak burak üstünde Mescid-i Aksâ’ya gitmiş, oradan da semaya yükselmiş, hiçbir beşerin karşılaşamayacağı güzelliklerle karşılaşmıştır.

Bu gecede efendimiz Hz. Muhammed (ﷺ) Yüce Mevlâ (ﷻ) ile görüşmüş², Cebrail aleyhisselam vasıtası olmadan direkt Allah (ﷻ) kelamını dinlemiş, öyle ki Allah (ﷻ) ile efendimizin arasındaki mesafe bir yay kadar kısalmış³, bize 5 vakit namaz farizasını üstlenmiş⁴, cenneti, cehennemi görmüş, peygamberânı zişan efendilerimizle (aleyhimüsselam) görüşmüş, onlara namaz kıldırmış⁵, hepsinin imamı olmuştur.

Miraç gecesi efendimizin (ﷺ) en büyük mucizesi, Mevla’nın (ﷻ) cemaliyle müşerref olmasıdır. 

Miraç Gecesi efendimize verilenler

Miraç Gecesi’nde Allah celle ve âlâ, efendimiz aleyhisselama 5 vakit namazı emretti.

Bakara sûresinin son iki ayet-i kerimesi (Amenerrasulü) verildi.

Bir rivayete göre, Allah’ın resulüne (ﷺ) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara sûresinin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi.

Miraç Gecesi ibadetleri

Miraç gecesine has bir ibadet bulunmamaktadır. Ancak gündüz vaktini oruçlu geçirmek ve gecesinde varsa kaza namazlarını kılmak, yoksa nafile ibadet ve zikirle meşgul olmak tavsiye edilmiştir.

Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aziz ruhları için dua etmeyi unutmamak gerekir. Halen enkaz altından canlı insanların çıkarıldığı göz önünde bulundurularak, kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımıza dayanma gücü, onları arayan ekiplere kolaylık ve aranan kişilerin yakınlarına sabır vermesi için de yaratıcımıza dua etmemiz gerekir. Yaralanan ve şifa bekleyen vatandaşlarımıza da, Mevlamızın Şâfi ismi şerifi ile şifa dilemek boynumuzun borcudur. Allah azze ve celle, bu mübarek geceyi hakkıyla eda eden salih kullarından eylesin. Amin.

Kaynakça:

¹: İsra Suresi, 1

²: Müslim, Îman, 292

³: en-Necm, 9

⁴: Müslim, Îman, 279

⁵: İbn-i Sa’d, I, 214

⁶: Ahmed, I, 285; Heysemî, I, 78

⁷: Müslim, Îman, 292

Kaynak Yeni Akit 

EditörEditör