EKONOMİ
Giriş Tarihi : 18-09-2023 15:18

Milyonların geliri artacak! 2. torba yasa: Emekliye ek zam, Bağ-Kur prim indirimi, evlilik kredisi...

Milyonları ilgilendiren 2. torba yasa 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla yasalaşacak. Böylece "Emekliye ek zam var mı?", "Emekli maaş zammı ne kadar olacak?", "Bağ-kur 7200 güne düştü mü?", "Emekliye 29 Ekim'de ikramiye var mı?", "Evlilik kredisi ne zaman açıklanacak" gibi soruların cevapları da netleşmiş olacak. Emeklilik sistemi için büyük düzenlemeler içeren 2. torba yasa hakkındaki detayları A Haber'e anlatan Faruk Erdem, "Emekli maaşı için 3'lü bir formül var. Taban maaşlar artırılabilir. 7.500 TL asgari ücrete eşitlenebilir. Veya maaşlarına göre seyyanen bir artış yapılabilir. Ya da oransal artışla bir ara zam yapılabilir" dedi.

Milyonların geliri artacak! 2. torba yasa: Emekliye ek zam, Bağ-Kur prim indirimi, evlilik kredisi...

Meclis'in açılmasıyla birlikte yeni torba yasa gündeme gelecek. Bu torba yasanın içinde Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için reform düzenlemelerinin olması bekleniyor. Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak. 2. reform ise ev kadınları ve anneler için olacak. 3. reform çifte emekli maaşı imkanı olacak.


BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'İN EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMASI
Geçtiğimiz günlerde emekliye zam düzenlemesi için dikkat çeken açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "En düşük emekli maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimatı verdi. Konu hakkında çalışıyoruz. Emeklilerimiz bizim için çok değerli" ifadelerini kullanmıştı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatıyla yapılacak olan emekli maaşı düzenlemesi için 1 Ekim tarihi beklenmeye başladı.
EMEKLİ ZAMMI İÇİN YENİ DÜZENLEME
Meclis açıldığında ikinci bir torba yasa gelecek. Orada da önemli başlıklar olacak. Emekli zammı da bu torbanın içinde olması beklenen başlıkların arasında. Bir süredir de zaten bunu konuşuyoruz. Bir emekli zammı beklentisi vardı. Temmuz ayında yüzde 25'lik bir emekli zammı artışı olmuştu. Yüzde 17 küsür olan 6 aylık enflasyonun üzerine refah payı da eklenerek yüzde 25'e çıkarılmıştı oran.
Burada bazı emekliler için özellikle 7.500 TL'nin altında emekli maaşı alanlar için bir artış söz konusu olmamıştı. Aslında kök maaşlarında bir artış oldu ama bankaya yatırılan 7.500 TL değişmemişti.


2. TORBA YASA NE ZAMAN YASALAŞACAK?
Dolayısıyla orada özellikle az emekli maaşı alanlar, taban maaş alanlar açısından da bir mağduriyet oluşmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı bir açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanının talimatıyla bir çalışma başlatıldı. O çalışma da ekim ayında Meclis'e gelecek ve yasalaşmasını bekliyoruz.
EMEKLİ MAAŞI İÇİN 3'LÜ FORMÜL
Orada 3'lü bir formül de var. Taban maaşlar artırılabilir. 7.500 TL asgari ücrete eşitlenebilir. Veya maaşlarına göre seyyanen bir artış yapılabilir. Ya da oransal artışla bir ara zam yapılabilir.
EMEKLİYE 100. YIL İKRAMİYESİ GELİR Mİ?
Burada bir dördüncü faktör de resmi bir açıklama henüz yapılmadı. Bir "Emekliye 100. Yıl ikramiyesi gelir mi?" sorusu var. Türkiye Emekliler Derneği'nden en az 5 bin TL olur diye bir kulis bilgisi var. Talepleri de 10 bin TL olsun şeklinde. Hepsini ekim ayında göreceğiz.
OVP İLE MEMUR MAAŞI VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI DEĞİŞTİ
Emekliye ek zam konusunda çalışmalar hızlanırken, emekli ve memur zammı için güçlü bir ipucu geldi. OVP'deki tahminlere göre memur ve memur emeklileri maaşları değişti.
MEMUR MAAŞI VE EMEKLİ MAAŞI İÇİN YENİ TAHMİN
Biz Merkez Bankası'nın yıl sonu tahminini baz alarak hesaplamalar yapıyorduk ama OVP daha farklı rakamlar ortaya koydu. Netice itibariyle OVP detaylarıyla birlikte bir geçiş döneminde olduğumuzu, 2024'ün ikinci yarısından sonra özellikle de enflasyonda ciddi düşüşleri hissedeceğimizi anlatıyor.
OVP döneminin bitiminde de 8,5 gibi bir öngörü var ki tek haneli bir enflasyona dönmüş olacak. Zaten bugün yapılan bütün çalışmalar da bunu sağlamak için.
Dolayısıyla bu yıl için OVP'de enflasyon tahmini ya da öngörüsü yüzde 65 olarak açıklandı. Zaten yüzde 58 orta noktaydı. Merkez Bankası da yüzde 54 ile 62 arasında bir tahminde bulunmuştu.
YÜZDE 65 ÜZERİNDEN HESAPLAMA
Yüzde 65 üzerinden de bir hesaplama yaptık. Özellikle emekli ve memur zammı ile ilgili. Eğer yüzde 65 öngörüsü gerçekleşirse ikinci altı aydaki enflasyon yüzde 37,36 olacak. Bu aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam demek. Yüzde 38 diyelim.
Memurlar için enflasyon farkı ise yüzde 29,96 olacak ki yüzde 30 diyebiliriz buna da. 30 puanlık bir enflasyon farkı oluşacak memurlar için. Zaten toplu sözleşmeden de 15 puan almışlardı. Yıl sonu memur zammı yüzde 49,46 olacak. Refah payı hariç söylüyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin de yüzde 38 olacak yine refah payı hariç.
REFAH PAYI EKLENEBİLİR
Buna bir süredir zaten refah payı ekleniyor yine eklenebilir. Eklendiğinde de Ocak ayında hem memurlara hem de SSK Bağ-Kur emeklilerine yüzde 40 ile 50 arasında bir artış olacak.


EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI NE KADAR OLACAK?
Buradan maaşları hesapladığın zaman en düşük memur maaşı 22 bin TL'yi geçmişti buradan hesapladığın zaman 35 bin TL'yi geçmiş olacak yılbaşında. En düşük emekli memur maaşı da 15 bin TL'yi geçecek. Şu anda en düşük memur maaşı 9 bin küsürlerde.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ
SSK ve Bağ-Kur emeklileri açısından baktığınız zaman taban maaş 7.500 TL, enflasyon artışı ile birlikte o da asgari ücreti bulmuş olacak yani 12 bin TL'ye yaklaşmış olacak.
EMEKLİYE ARA ZAM
Emekliler tarafında ekim ayı için bir ara zam beklentisi var. Meclis açıldığında hem hükümetin kararını göreceğiz hem Meclis'e gelecek yasal düzenlemeyi göreceğiz.

EditörEditör