GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-02-2024 18:43

Marmara Bölgesi için korkutan uyarı! Harita üzerinden gösterdi: Yeni fay hattı bulundu

Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma yol açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından gözler, Marmara Bölgesi'nde beklenen olası depreme çevrilmiş durumda… Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı canlı yayında, 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir-Kayapa bölgesinde bir fay zonu tespit edildiğini belirterek, "Uzunluğuna göre 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir." dedi. Şükrü Ersoy ayrıca, alüvyon alanların yapı stokları açısından çok tehlikeli olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu.

Marmara Bölgesi için korkutan uyarı! Harita üzerinden gösterdi: Yeni fay hattı bulundu

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden bir yıl geçti. 11 ilde büyük yıkıma yol açan, 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği depremlerin ardından gözler, beklenen Marmara depremine çevrildi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, katıldığı bir canlı yayında, Marmara Bölgesi'nde yeni bir fay hattı bulunduğunu açıkladı. 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir-Kayapa bölgesinde bir fay zonu tespit edildiğini belirten Ersoy, "Beklenen büyük Marmara depremini etkilemez. Bursa'dan Yalova'ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay. Uzunluğuna göre 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir." dedi. İşte detaylar...
"485 TANE 5.5'TEN BÜYÜK DEPREM OLUŞTURABİLECEK FAYIMIZ VAR"
Marmara Bölgesi'nin diri fay haritasını gösteren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu harita deprem oluşturabilecek fayları gösteriyor. MTA tarafından hazırlanmakta ve sürekli yenilenmektedir. Şu ana kadar bildiğimiz 485 tane beş buçuktan büyük deprem oluşturabilir fayımız vardı. Bunların üzerine sürekli ekleniyor.
Türkiye'nin depremselliği artıyor. Yeni bulduğumuz faylar diri ise önemli. Şimdiye kadar Marmara Bölgesi için konuştuğumuzda İzmit Körfezi'nden gelen kuzey kol üzerinden konuştuk.
Burada bildiğimiz iki önemli nokta vardı. 1912 depreminin olduğu fay şurası. Diğeri de Kocaeli depreminin olduğu fay zonuydu." ifadelerini kullandı.
"7'DEN BÜYÜK DEPREM OLABİLİR"
Bölgede 7'den büyük deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Ersoy, "Bunu söylerken Marmara'nın kuzeyi için konuştuk. Güneyinin de ne kadar tehlikeli olduğunu son günlerde Gemlik Körfezi civarındaki depremler bize gösterdi." dedi.
MARMARA'DA YENİ FAY BULUNDU
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Yenişehir ve Kayapa arasında kuş uçuşu mesafenin yaklaşık 95 kilometre olduğuna dikkat çekerek, "Bu bölgelerde aktif faylar var ama yeni aktif faylar da bulundu. Alüvyon alanlar çok tehlikeli yapı stokları açısından. 3 üniversitenin yaptığı araştırmada Yenişehir ile Kayapa denilen bölgede bir fay zonu tespit edilmiş. Bu çok normal, çok sürpriz değil.
Alüvyonla kapalı alanlarda araştırma ile yeni faylar bulunabiliyor. Beklenen büyük Marmara depremini etkilemez. Bursa'dan Yalova'ya kadar kısımları etkileyebilecek bir fay. Uzunluğuna göre 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir." ifadelerini kullandı.
Kayapa-Yenişehir fay hattı...
"ALÜVYON ZEMİN" UYARISI
Şükrü Ersoy, alüvyon zeminlerin daha riskli olduğunu belirterek, "Kahramanmaraş-Hatay depreminde olduğu gibi. Biraz daha fazla hasar verir. Alüvyon zeminlerden geçen faylar depremin etkisini büyütüyor." dedi.
Ersoy, "Periyot uzadıkça depremin büyüklüğü artar. Geçmişteki depremlerde tekrarlanma periyodu bulmaya çalışıyoruz. Artık korkuya geçiyor olmalıyız. Depremden etkilenmeyecek yer yok. Önemli olan yönetmeliklere uygun dirençli şehirler elde etmek zorundayız. Yeni fay gibi fayla bulunacaktır." diye konuştu.
BURSA'DA KORKUTAN DEPREM!
Öte yandan, AFAD verilerine göre; Bursa'nın Gemlik ilçesinde saat 15:14'te 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
AFAD verilerine göre deprem, yerin 10.86 km derinliğinde meydana geldi.

EditörEditör