GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-02-2023 17:13

Malzeme kalitesi ve işçilik nedeniyle göçen binalar gördük"

Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay ve Adıyaman'da hasar tespit çalışması ile bilirkişi faaliyetine Antalya'dan katılan inşaat mühendisleri, yapıların yıkım nedenlerini anlattı.

Malzeme kalitesi ve işçilik nedeniyle göçen binalar gördük

mühendislik, imalat hataları var. Çok fazla bina, yapılması gereken çok iş var." değerlendirmesinde bulundu.

Bazı köylerde inceleme gerçekleştiren Mikail Teke, inşaatın tamamlanmasından sonra yapıların denetlenmemesinden kaynaklı yıkımlar gözlemlediklerini söyledi.

Simgenur Çetinmeşe, köylerde genellikle tek ve iki katlı yapılarda yumuşak kat uygulamasının hasara neden olduğunu kaydetti.

İMO Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayşenur Kalaycı ise önceliği deprem olmak üzere kentlerin Afet Master Planı'nın yapılması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Önceliklere göre bütüncül bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatılmalı. İskandan sonra hiçbir denetime tabi tutulmayan mevcut yapılarda, asansör kontrollerinde olduğu gibi periyodik kontrol zorunlu olmalıdır. Yeni yapılar için öncelikle imar planlarının revizyonu yapılmalı, yanlış yapılaşma kararları düzeltilmelidir. Afet müdahale ve koordinasyon sistemi yeniden düzenlenmeli. Afetin akabinde, ivedi olarak afet seferberliği ilan edilmeli, görevi ve sorumlulukları önceden belirlenmiş ekipler il merkezlerinden köylere kadar görevlendirilmeli, Afet Müdahale Sistemi talimat beklemeksizin harekete geçmelidir."

 

Kaynak bbnhaber 

EditörEditör