YAŞAM
Giriş Tarihi : 09-07-2023 10:59

Konya’ya Afrika sıcakları ne zaman gelecek?

Serin ve yağışlı havaların etkisindeki Türkiye için Afrika sıcakları kapıda. Uzmanlara göre 44-45 dereceleri bulan kavurucu sıcaklar şehirleri etkisi altına alacak. Peki Konya bu durumdan etkilenecek mi?

 Konya’ya Afrika sıcakları ne zaman gelecek?

 Türkiye kavurucu sıcakların etkisi altına giriyor. Samyeli rüzgarlarıyla başlayacak sıcak dalga bir çok şehirde rekor sıcaklıkların yaşanmasına neden olacak. Yaşanacak ekstrem sıcak hava dalgasıyla sıcaklıkların 45-50 dereceler bandına çıkması bekleniyor. Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından 'El Nino' olarak ifade edilen hava olayları kapsamında gelecek hafta Türkiye’de etkili olacak Afrika ya da Çöl sıcaklarının gündelik hayata olumsuz etkileri olacağı ifade edildi.

45-50 derece sıcaklıkların konuşulduğu hava muhalefetinden kıyı şeridi önemli ölçüde etkilenecek. İç bölgelerde de 44-45 derecelerin test edilmesi bekleniyor.

Halen serin ve yağışlı havanın hüküm sürdüğü Konya’da önümüzdeki 5 gün tablo çok fazla değişmeyecek; ancak arkasından gelecek çöl sıcakları Mevlana Şehri’ni de tesiri altına alacak. Uzmanlara göre Konya’da 44-45 dereceler görülecek.

AFRİKA SICAKLARI NEDİR?

Afrika sıcakları, ülkemizde genellikle bu bölgenin kuzeyinden gelen yani Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Sudan ülkelerinden yola çıkan sıcak hava dalgasına verilen addır. Afrika sıcakları, ülkemizde etkili olduğunda kuru ama çok sıcak bir hava gözlemlenir. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası, ülkemizde genellikle birkaç gün etkili olduktan sonra etkisini kaybeder. Bu sıcak hava dalgaları çok uzun soluklu olmaz.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Afrika sıcaklarının diğer bir ismi, Eyyamı Bahurdur. Eyyamı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen Arapça kökenli bir sözcüktür. Genellikle temmuz ve eylül tarihleri arasında ataklar şeklinde yaşanmaktadır. Eyyam-ı bahur günleri kalp ve göğüs hastalıkları olan insanlar için çok riskli dönemlerdir. Bu kişilerde bu tür havalarda aşırı stres ve asabiyet görülebilir.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör