GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-02-2023 19:40   Güncelleme : 11-02-2023 21:15

Konyamızın Yürekli İsimsiz Kahramanları

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi de etkileyen yüzyılın felaketi olan, binlerce insanımızın vefat ettiği, on binlerce insanımızın yaralı olarak kurtarıldığı depremde tüm ülkemiz, devleti,  kurumları ve vatandaşları ile adeta bir bütün oldu. Tüm Türkiye adeta deprem bölgelerine akın etti. Kimi gıda, elbise, ısınma gibi yardım malzemeleri ile kimi iş makineleri ile kimi kendi imkânlarıyla arama kurtarma ekibi oluşturarak deprem bölgesine ulaşmak ve yardımda bulunmak için adeta zamanla yarıştı. Niyetleri enkaz altında kalan vatandaşlarımızdan bir kişi bile olsa canlı  olarak insanları kurtarmak, evsiz kalan vatandaşlarımıza gıda ulaştırmak ,onları soğuktan korumaktı. Konya’mız bu tarihi kardeşlik ve yardımlaşma destanına duyarsız kalmadı

Konyamızın Yürekli İsimsiz Kahramanları

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilimizi de etkileyen yüzyılın felaketi olan, binlerce insanımızın vefat ettiği, on binlerce insanımızın yaralı olarak kurtarıldığı depremde tüm ülkemiz, devleti,  kurumları ve vatandaşları ile adeta bir bütün oldu. Tüm Türkiye adeta deprem bölgelerine akın etti.

Kimi gıda, elbise, ısınma gibi yardım malzemeleri ile kimi iş makineleri ile kimi kendi imkânlarıyla arama kurtarma ekibi oluşturarak deprem bölgesine ulaşmak ve yardımda bulunmak için adeta zamanla yarıştı.

Niyetleri enkaz altında kalan vatandaşlarımızdan bir kişi bile olsa canlı  olarak insanları kurtarmak, evsiz kalan vatandaşlarımıza gıda ulaştırmak ,onları soğuktan korumaktı. Konya’mız bu tarihi kardeşlik ve yardımlaşma destanına duyarsız kalmadı.

Konya’mızdan, belediyelerimiz, sivil kurtarma ekipleri, sivil toplum kuruluşları can siperane yardıma koştular. Yardım ve destek kervanına nice Konyalı Hayırseverler katıldı. İşte bunlardan biriside konyalı iş adamı ve kahraman ekibi oldu. İş adamı cihan Aytürk deprem haberini alır almaz yakın çevresınde işinde uzman arama kurtarma, sağlık ve iş makinesi operatörü olmak üzere 55 kişilik bir ekip oluşturarak deprem bölgesine hareket etti.

Aytürk, o kadar insan deprem bölgesinde dardayken biz burda durmamalıyız diye düşündü ve gitmek istediğini, önce eşine, çocuklarına, sonrada anne ve babasına söyledi ve onların gönül rızasını alarak yola çıkmaya karar verdi. Yakın çevresindeki hayırseverler ve kendilerinin de destekleri ile hazırladıkları yaklaşık 4 tır'lık bir yardım malzemesi ile beraber deprem bölgesine Yola çıktılar. Ancak onları yolda kar ve fırtına bekliyordu.

Bu zorlu mücadeleden de kurtularak deprem bölgesine ulaştılar. Bundan sonrasını cihan bey kendisi şöyle ifade ediyor:

‘Deprem yerine ulaştık çok korkunç bir manzara ile karşılaştık. Böyle bir yıkımla daha önce hiç bir kimse karşılaşmamıştır. Tabii bölgeyi bilmediğimiz için önce bölgede keşif yaptık.

Afad ekipleri, Kocaeli itfaiyesi, Konya itfaiyesi ve Kore’den gelen arama kurtarma ekipleri ile beraber koordineli olarak arama kurtarma çalışmalarına hızla başladık. İlk başta biraz çekindik, artçı sarsıntıların devam ediyordu kalan binalarında çok hasarlı olduğunu biliyorduk ama çalışmalarımıza gayretle hemen başladık. İlk olarak Kocaeli itfaiyesi ile anne ve kızını kurtardık.

Daha sonra Konya itfaiyesi ile beraber Cihad Aytürk, Emrah Ergin ve Ahmet Navruz kardeşimizle 10 metre uzunluğunda 50 cm yüksekliğinde 1 metre genişliğinde bir tünel açarak zorlu bir mücadele ile 4-5 yaralıyı kurtardık.

Sokakların dar olması iş makinesinin girmemesi bize zorlu anlar yaşattı. Ancak bu bizi yıldırmadı. Bütün ekipmanlarımızı sırtımıza aldık, enkaz bölgelerine giderek çalışmalara devam ettik. Yanımızda bulunan iki hemşire arkadaşımız, sağlık ekibimizle tam bir kurtarma ekibi olmuştuk. Tabi bizim teknik cihazlarımız termal kameralarımız yoktu ama olan arkadaşlardan destek alarak el becerimizle mücadele ettik.

Yaklaşık 108 saatlik bir çalışma yaptık enkazdan insanları kurtarmak için zamanla yarıştık ve bunun sadece 18 saatinde uyuduk. Deprem bölgesine Konya büyükşehir belediye başkanı Uğur İbrahim Altay Bey ile bağlantı kurarak gittik daha çok afad, Kocaeli itfaiyesi ve Konya itfaiyesi ile koordineli çalıştık.

Bizler sıkıntılı bölgeler olan, kurtarılması muhtemel ama riskli bölgeler olan armutlu, Cebrail mahallerinde çalıştık. Konya itfaiyesi ile beraber  son gün çıkarttığımız bir kız çocuğu vardı, maalesef çok sıkıntılı bir bölgede 4 kardeş enkazda kalmış, 3 tanesi 3-4 yaşlarında kardeşleri vefat etmiş, 10 yaşındaki bu kızımız canlı ama konuşma engelli olduğu için sesini duyuramamış. Daha önceden arkadaşlar yerini tespit etmişler. O kız çocuğumuzu yoğun uğraşlar sonucu canlı olarak kurtardık ancak yanında bulunan diğer 3  kardeşi emanetlerini teslim etmişlerdi. Bu olay beni çok etkiledi.

Bizim çalıştığımız bölgede yaklaşık 20 ‘den fazla vatandaşımızı canlı olarak enkaz altından çıkarmayı başardık. Görevimizi başarı ile tamamladık ve Konya’ya döndük. Sayısını hatırlamadığım birçok aileyi de buraya transfer edip belediyenin ilettiği komplekslere yerleştirdik. Rabbim ülkemize milletimize bu felaketleri, bu acıları tekrar yaşatmasın ‘

Konya'mızın Yürekli Kahramanlarının isimleri:

 

kaynak:konya Haberci
 

EditörEditör