Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 17:17

Konyalı Akademisyenler, Gazze için yürüdü

Konya'da bulunan 5 üniversitenin Akademisyenleri bir araya gelerek Gazze'ye destek yürüyüşü düzenledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 22-11-2023 17:36
Konyalı Akademisyenler, Gazze için yürüdü

Konya'da bulunan 5 üniversitenin Rektörleri ve Akademisyenleri bir araya gelerek Gazze'ye destek amaçlı yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasında "Gazzeliler tarifsiz, akıl almaz acılar içerisinde" vurgusu yapıldı. Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Akademisyenleri adına; Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu'nun yaptığı açıklamada, "Tarihi; katliam ve ayrımcılıktan ibaret olan İsrail terör devleti, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik alçak ve ahlaksız saldırılarını sürdürüyor. Bu hunharca saldırılar sonucunda bugüne kadar 13 bini aşkın Filistinli yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin üçte ikisinden fazlası çocuklardan, kadınlardan, yaşlılardan ve hastanede tedavi görürken bombalara maruz kalan insanlardan oluşuyor.
Gazzeliler tarifsiz, akıl almaz acılar içinde!
Akıl ve vicdan sahibi insanlar, feryat içinde!
Yeryüzünün propaganda makinaları, bu şiddet düşkünü anormal devletin katliamlarını meşru müdafaa olarak göstermekten utanmıyor. Sözde insan hakları savunucusu Batı, ateşkes çağrılarını engelliyor, İsrail’e etkin bir biçimde silah ve siyasi destek veriyor, akıl almaz bir tutum içinde Filistinlilerin haklarını savunan protestocuları dahi susturarak gözaltına alıyor.
Zalimle mazlumu eşitleyip, zalimi aklıyorlar.


Batılı ülkelerin yönetimleri âdeta İsrail'in esiri olmuş durumdayken, aynı ülkelerin halklarında yaşanan uyanış ve giderek yükselen itirazlar ise bize insanlık adına umut veriyor. Filistin’e özgürlük yürüyüşleri zulme sessiz kalmayan vicdanların olduğunu gösteriyor.
Tüm bu süreçte Türkiye, uluslararası alanda sorumlu iradeyi yüklenerek hem Filistin davasını dünya kamuoyunda gündemde tutmaya devam ediyor hem de Gazze’de yaşanan insanlık trajedisinin önüne geçmeye çalışıyor. Biliyoruz ki Türkiye tarihsel derinliğine doğru yol aldıkça, İsrail’in yüzeyselliği ortaya çıkıyor. Türkiye, Ortadoğu’nun toparlayıcı gücü olarak temayüz ettikçe, dünya 5’ten büyüktür dedikçe, küresel güçlerin kurduğu temeli bozuk düzenin güvensizliği ortaya çıkıyor, çiviler bir bir sökülüyor, duvarlar çatlıyor, merkezler dökülüyor.
Yanlış hesap Kudüs’ten dönecek!
İnşallah İsrail’in zulmü ve batının sessizliği, Müslüman coğrafyanın uyanmasına, dünyanın vicdan sahibi insanlarının gerçekleri görmesine vesile olacaktır.
İsrail’in sivil Gazze halkına yönelik şiddet eylemlerine dur demenin akademik sorumluluğu olduğu bilinciyle Konya’nın beş Üniversitesi olarak düzenlediğimiz bu sessiz çığlık yürüyüşünden haykırıyoruz:
İnsan Haklarını ayaklar altına alanları, en başta bilim reddeder!
Önceki gün, Birleşmiş Milletler tarafından kabul ve ilan edilen dünya çocuk hakları günüydü. İsrail, binlerce çocuğu öldürdü, binlercesini yetim bıraktı. Yürekleri dağlayan çığlıkları nasıl duymazsınız?
Neredesiniz çocuk hakları savunucuları, İnsan hakları savunucuları, neredesiniz?
Charlie Hebdo saldırısında kol kola giren insancıl hukuk şampiyonu batılı devletler, neredesiniz?
Masum insanların suyunu kesmek kaç bombaya, hastaneleri yok etmek kaç kurşuna eşittir?
İnsanları aç, susuz, gıdasız, ilaçsız, havasız bırakarak ölüme terk etmekle, Holokost arasında ne fark vardır?

Yıllardır abluka altında tutulan Gazze’nin dev bir mezarlığa dönüşmesini engellemek için daha kaç çocuk ölmelidir?
Sivilleri kasten öldüren, sivil yerleşim yerlerini bombalayan, şehrin alt yapı hizmetlerini, ibadethanelerini, okullarını ve hastanelerini kullanılamaz hale getiren, insanların en temel ihtiyaçlara erişimini engelleyen İsrail rejimini; işgal rejimine göz yuman, insanlık suçlarını görmezden gelen, gizli açık destek olan tüm kurum ve kuruluşları ve dahi, bukötülüğe hizmet eden “insan”larışiddetle kınıyoruz.
Çocuklar ve insanlık onuru için, vicdanlı insanlara acil çağrımızdır:
Uluslararası barış ve güvenliğin tesisi ile yükümlü olan BM Güvenlik Konseyini uluslararası barış ve güvenlik önünde engel olmayı bırakmaya ve yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni, İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçları için en hızlı şekilde soruşturma açmaya davet ediyoruz.
Dünyanın farklı coğrafyalarındaki Üniversiteleri, bilim insanlarını, aydınları, kültür-sanat insanlarını, kanaat önderlerini, İsrail’in sivil Gazze halkına yönelik şiddet eylemlerine son vermesi için daha güçlü bir şekilde çağrıda bulunmaya davet ediyoruz.
Dünyanın vicdanlı gazetecileri, iş insanları ve tanınmış insanlarını, batılı medya kuruluşlarının meşrulaştırma yarışına girdiği vahşete dur demeye davet ediyoruz.
Tüm insanlığı, İsrail'e ait, İsrail menşeili ürünlere ve bu insanlık suçuna doğrudan veya dolaylı olarak destek verdiği bilinen markaları boykot etmeye davet ediyoruz.
Tüm dünya ülkelerini bu vicdansız saldırılara karşı ortak bir duruş sergilemeye, acil ateşkes ve kalıcı barış için çağrıda bulunmzaya davet ediyoruz.
Gazzelilerin en doğal hakkı olan insanca yaşama ve mülkiyet haklarının korunması hususunda verdiği mücadeleye saygı ile destek verdiğimizi ve daima yanlarında olacağımızı beyan ediyoruz.
İnsan olabilmek vicdan ister, gayret ister. Yaşanan bu vahşet karşısında tek umut, insanların, insan kalabilme gayretidir. İnsanlığın tarihinde siyahı tercih edenler de vardır. Ve onlar muhakkak tarih defterinde birer utanç vesikası olarak yer alacaklardır.
İnsan için esas olan, beyazdır, barıştır, öldürmek değil yaşatmaktır!
Selam olsun düşünen, insanlık için dertlenen, umut edenlere!
Selam olsun çağrımızı yüreklerinde hissederek harekete geçenlere!" ifadelerine yer verildi.
AcademicsMarch in Support of Gaza -PressRelease
TheIsraeliterroriststate, whosehistoryconsists of massacresanddiscrimination, has continueditsbrutalandindecentattacks on Gaza andotherPalestiniancities since October 7. As a result of thesebrutalattacks, morethan 13.000 Palestinianshavelosttheirlivesso far. Morethan two-thirds of thedeadarechildren, women, theelderlyandpeoplewhohavebeenexposedtobombswhilebeingtreated in hospitals.
Thepeople of Gaza are in unimaginablepain!
People of consciencearecryingout!

The propaganda machines of theworldare not ashamedtoportraythemassacres of thisviolentstate as self-defense. The West, theso-calleddefender of humanrights, blockscallfor a ceasefire, activelyprovidesIsraelwitharmsandpoliticalsupport, andsilencesanddetainsevenprotesterswhodefendtherights of Palestinians.
They equatetheoppressorwiththeoppressedandvindicatetheoppressor!
Whilethegovernments of Western countriesarevirtuallycaptives of Israel, theawakeningandrisingobjections of thepeople of thesamecountriesgive us hopeforhumanity. ThemarchesforfreedomforPalestineshowthatthereareconsciencesthat do not remainsilentagainstpersecution. Türkiye, byassumingtheresponsiblewill in theinternational arena, continuestokeepthePalestiniancase on theagenda of the global publicopinionandtriestopreventthehumantragedy in Gaza. Weknowthat as Türkiye movestowardsitshistoricaldepth, Israel'ssuperficiality is revealed, and it standsout as therallyingforce of theMiddle East. Türkiye declaresthattheworld is biggerthanfive, theinsecurity of thecorruptorderestablishedbythe global powers is revealed, thenailsarebeingremovedonebyone, thewallsarecracking, andthepowergroupsarefalling apart.
ThemiscalculationwillreturnfromJerusalem!
Israel'scrueltyandthe silence of the West will be instrumental in theawakening of theMuslimgeographyandthepeople of conscience of theworldtoseethetruth.
Withtheawarenessthat it is an academicresponsibilityto put an endtoIsrael'sacts of violenceagainstthecivilianpeople of Gaza, wecryoutfromthissilentscreammarchweorganized as Konya'sfiveuniversities:
Sciencerejectsthosewhotrample on Human Rightsfirstandforemost!
Yesterdaywasthe World Children'sRightsDay, recognizedandproclaimedbythe United Nations. Israel has killedthousands of childrenandleftthousands of orphans. How can you not heartheheart-rendingscreams?
Whereareyouthedefenders of children'srightsandhumanrights, whereareyou?
Whereareyou, Western states, champions of humanitarianlaw, whostoodarm in armduringthe Charlie Hebdoattack?
How manybombsdoes it taketocutoffwatertoinnocentpeople, how manybulletsdoes it taketodestroyhospitals?
What is thedifferencebetweenleavingpeopletodiewithoutfood, water, food, medicineorairandtheHolocaust?
How manymorechildrenmustdietoprevent Gaza, which has beenunderblockadeforyears, fromturninginto a giantcemetery?
WestronglycondemntheIsraeliregimethatdeliberatelykillscivilians, bombsciviliansettlements, rendersthecity'sinfrastructureservices, places of worship, schools, andhospitalsunusable, andpreventspeoplefromaccessingthemostbasicneeds; allinstitutionsandorganizationsthatcondonetheoccupationregime, turn a blindeyetoitscrimesagainsthumanity, secretlyandopenlysupport it, andeventhe "people" whoservethisevil.

Forthesake of childrenandhumandignity, wemake an urgentappealtopeople of conscience:
Wecall on the UN Security Council, which is responsibleforestablishinginternationalpeaceandsecurity, to stop being an obstacletointernationalpeaceandsecurityandtofulfillitsobligations.
Wecall on the International Criminal Court toopen an investigationintoIsrael'swarcrimes in Gaza as quickly as possible.
Wesummonuniversities, scientists, intellectuals, people of cultureand art, andopinionleaders in differentgeographies of theworldtocallmorestronglyfor an endtoIsrael'sacts of violenceagainstthecivilianpopulation of Gaza.
Wecallupontheworld'sconscientiousjournalists, businesspeople, andpublicfiguresto put a stop totheatrocitiesthat Western mediaorganizationsarecompetingtolegitimize.
Wecall on humanitytoboycottIsraeliproductsandbrandsknowntosupportthiscrimedirectlyorindirectlyagainsthumanity.
Weinviteallcountries of theworldtotake a commonstanceagainsttheseremorselessattacksandcallfor an immediateceasefireandlastingpeace.
Wedeclarethatwerespectfullysupportthestruggle of Gazanstoprotecttheirmostnaturalrightstolivehumanelyandtoalwaysprotecttheirpropertyrightsandwewillalwaysstandbythem.
Beinghumanrequiresconscienceandeffort. Theonlyhope in theface of thisatrocity is theeffort of peopletoremainhuman. Therearethosewhopreferredblack in thehistory of humanity. And they willtakepart as shamefulexamples in thebook of thehumanhistory.
What is fundamentalforhumanbeings is peace- not tokill but tolive!
Greetings tothosewhothink, whoareconcernedforhumanityandwhohope!
Greetings tothosewhofeelourcall in theirheartsandtakeaction!
مسيرة الأكاديميين لدعم غزة-بيان صحفي
تواصل الدولة الإرهابية الإسرائيلية، التي يتكوّن تاريخها من مجازر والتمييزالعنصري، هجماتها الدنيئة وغير الأخلاقية ضد غزة والمدن الفلسطينية الأخرى منذ 7 أكتوبر.ونتيجة لهذه الهجمات الوحشية، فقد أكثر من 13 ألف فلسطيني أرواحهم حتى الآن.وأكثر من ثلثي من فقدوا حياتهم. هم من الأطفال والنساء والمسنين والأشخاص الذين تعرضوا للقنابل أثناء تلقيهم العلاج في المستشفيات.
سكان غزة في معاناة لا توصف ولا يمكن تصورها!
الناس ذوو العقول والضمائر في حيرة وسكون!
ولا تخجل آلات الدعاية في العالم من تصوير مجازر هذه الدولة العنيفة الشاذة على أنها دفاع عن النفس. فالغرب الذي يطلق عليه المدافع عن حقوق الإنسان، يمنع الدعوات إلى وقف إطلاق النار، ويقدم الأسلحة والدعم السياسي لإسرائيل، يُسكَّت ويعتقل حتى المتظاهرين الذين يدافعون عن حقوق الفلسطينيين في موقف لا يمكن تصوره.
إنهم يساوون الظالم بالمظلوم ويبرؤون الظالم.

وفي حين أن حكومات الدول الغربية هي فعلياً أسيرة لإسرائيل، فإن الصحوة والاعتراضات المتزايدة في شعوب تلك الدول تعطينا الأمل للإنسانية.مسيرات الحرية لفلسطين تظهر أن هناك ضمائر لا تلتزم الصمت تجاه الظلم.
في كل مسيرة، تواصل تركيا إبقاء القضية الفلسطينية على جدول أعمال الرأي العام العالمي وتحاول منع وقوع المأساة الإنسانية في غزة من خلال تحمل الإدارة المسؤولة على الساحة الدولية. ونحن نعلم أنه مع مضي تركيا نحو عمقها التاريخي، تظهر سطحية إسرائيل.مع تحول تركيا إلى قوة حاشدة في الشرق الأوسط وقوله "إن العالم أكبر من 5"، يظهر انعدام الأمن في النظام الفاسد الذي أنشأته القوى العالمية، ويتم إزالة المسامير واحداً تلو الآخر، وتصدع الجدران، وتهدم المراكز.
سوء التقدير سيعود من القدس!
إن شاء الله، ستكون قسوة إسرائيل وصمت الغرب وسيلة لإيقاظ الجغرافيا الإسلامية ولرؤية شعوب العالم الواعية الحقائق.
ومع إدراك مسؤوليتنا الأكاديمية وهي وقف أعمال العنف الإسرائيلية ضد السكان المدنيين في غزة، فإننا نصرخ من مسيرة الصرخة الصامتة هذه التي نظمناها كجامعات قونية الخمس:
يرفض العلم -في المقام الأول- أولئك الذين يدوسون على حقوق الإنسان!
بالأمس كان اليوم العالمي لحقوق الطفل، الذي اعترفت به الأمم المتحدة وأعلنته.لقد قتلت إسرائيل آلاف الأطفال وتركت آلاف الأيتام. كيف لا تسمعون الصراخ المفجع للقلوب؟
أين أنتم يا أيها المدافعون عن حقوق الطفل، ويا أيها المدافعون عن حقوق الإنسان، أين أنتم؟
يا أيها الدول الغربية، يا أبطال القانون الإنساني، الذين تكاتفوا أثناء هجوم شارلي إبدو، أين أنتم؟
كم قنبلة يساوي قطع المياه عن الأبرياء؟ وكم رصاصة تساوي تدمير المستشفيات؟
ما الفرق بين ترك الناس يموتون جوعا، عطشا، بلا طعام، بلا دواء، بلا هواء وبين الهولوكوست؟
كم عدد الأطفال الذين يجب أن يموتوا لمنع غزة التي كانت تحت الحصار لسنوات، من التحول إلى مقبرة عملاقة؟
إننا ندين بشدة النظام الإسرائيلي الذي يتعمد قتل المدنيين ، وقصف المنشآت المدنية، ويجعل خدمات البنية التحتية في المدينة وأماكن العبادة والمدارس والمستشفيات غير صالحة للاستعمال، ويمنع الناس من الوصول إلى أبسط الاحتياجات الأساسية؛ وكافة المؤسسات والمنظمات التي تغض الطرف عن نظام الاحتلال، وتتجاهل جرائمه ضد الإنسانية، وتدعمه سراً وعلناً، وحتى الناس الذين يخدمون هذا الشر.
وهذا هو نداؤنا العاجل لأصحاب الضمائر الحية من أجل الأطفال والكرامة الإنسانية:
إننا ندعو مجلس الأمن التابع للأمم المتحدة، وهو المسؤول عن إحلال السلام والأمن الدوليين، إلى الكف عن عرقلة السلام والأمن الدوليين والوفاء بالتزاماته.
وندعو المحكمة الجنائية الدولية إلى فتح تحقيق في أسرع وقت ممكن في جرائم الحرب التي ترتكبها إسرائيل في غزة.
وإننا ندعو الجامعات والعلماء و المفكرين والمثقفين والفنانين وقادة الرأي في مختلف أنحاء العالم إلى الدعوة بقوة أكبر إلى إنهاء أعمال العنف التي ترتكبها إسرائيل ضد السكان المدنيين في غزة.
وإننا ندعو الصحفيين ورجال الأعمال والشخصيات البارزة من ذوي الضمائر الحية في العالم إلى وقف الوحشية التي تنخرط فيها المؤسسات الإعلامية الغربية في سباق إضفاء الشرعية.
إننا ندعو البشرية جمعاء إلى مقاطعة المنتجات والعلامات التجارية الإسرائيلية وذات الأصل الإسرائيلي والمعروفة بدعم هذه الجريمة ضد الإنسانية بشكل مباشر أو غير مباشر.
وندعو جميع دول العالم إلى اتخاذ موقف مشترك ضد هذه الهجمات غير المعقولة والدعوة إلى الوقف الفوري لإطلاق النار والسلام الدائم.

نعلن أننا نؤيد بكل احترام نضال سكان غزة من أجل حماية حقهم في العيش الإنساني وحقوق الملكية، وهو حق طبيعي للغاية، وأننا سنكون دائما إلى جانبهم.
يتطلب الأمر ضميرا وجهدا ليكون إنسانا. الأمل الوحيد في مواجهة هذه الوحشية هو جهد الناس للبقاء بشرا. هناك أيضًا من يفضل الأسود في تاريخ البشرية. وسوف يأخذون مكانهم بالتأكيد في كتب التاريخ كوثيقة للعار.
الشيءالرئيسيبالنسبةللإنسانهوالسلاموالعيشفيأمانلاالقتل!
التحية لمن يفكر ويقلق ويأمل في الإنسانية!
التحية الذين يشعرون بدعوتنا في قلوبهم فقاموا بالتحرك!

Kaynak bbnhaber.com.tr

EditörEditör

YORUMLAR