GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-12-2023 22:32   Güncelleme : 17-12-2023 23:42

Konya’da Hz. Mevlana’nın vefatının 750'inci anma programları 'Şeb-i Arus' ile sona erdi

Mevlana Celaleddin-i Rumi, vefatının 750'inci yıl dönümü bu yıl, "Vuslat Vakti" temasıyla Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenler ile sona erdi.

Konya’da Hz. Mevlana’nın vefatının 750'inci anma programları 'Şeb-i Arus' ile sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şeb-i Arus programı için gönderdiği mesajda” Başkan Erdoğan, Filistinde olanları canımız yanarak istiyoruz. İsrail zulmün çıtasını yükseltmeye, çocukları katletmeye devam ediyor. Uluslararası kurumlar hiçbir adım atmıyor. Bir milyondan fazla insanın yurdundan edildiği bu vahşetin faillerini ve destekçilerini Allah’a havale ediyoruz. Türkiye olarak İsrailli yöneticilerin hukuk önünde hesap vermesi için mazlumun yanında olmaya sürdüreceğiz. Mevlana dostlarının da bizlere destek vereceğine yürekten inanıyorum. Tüm gönül sultanlarımızı yad ediyorum. Bu gece yapılan duaların kabul olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş konuşmalarından satır başları şöyle: “Konya’ya gelmek ve Mevlana ihtifallerine bir arada olmak, bir turistik seyahat etmenin ötesinde yaradılışın sırrına doğru seyahat etmesi demektir. Her geldiğimizde başka bir konuya muhtelis olmayı görüyorum. Şeb-i Arus yaratıcıya kavuşma, yani sevgiliye kavuşma olarak adlandırılan ölüm gecesidir. Hayatla memat arasında bir perdeden öte bir şey olmadığını açıkça gösteriyor. Tarih boyunca ariflerin ve Salihlerin vefatı onların bu dünyadan göçüp gitmesi anlamında değil aynı zamanda bu dünyada izlerini bırakması anlamında kullanılmıştır. Alimlerin, Salihlerin bir perdeyi çekerek yan tarafa geçtikleri gibi bugün de Allah’ı seven kulların bize aynı şeyleri öğrettiğini görüyoruz. 2023 yılında dünyanın en büyük acısına muhatap olan Filistin halkını, ölümü gülerek karşıladıklarını görüyoruz. Bu Şeb-i Arus’un bugün de yaşandığını görüyoruz. Hayatla ölümün iç içe olduğunu bize öğretiyor. Şeb-i Arus’tan bu dersi almalıyız. Mevlana gel buraya diyerek insanlara gönlünü açıyor. Aslında bu hakkın, hakikatin, insani sesin çağrısıdır. Bugün insanları renklerine, ırklarına, cinslerine ayırarak onları insan olarak görmeyi bize öğretiyor. İnsanlara gönlünün kapılarını açıyor. Hz Mevlana’nın bize öğrettiği şey; insanların hakkı ve hakikati söylemede insanların açık bir şekilde görüşlerini ifade etmesidir. Dünyanın dört bir tarafına yayılmış çok sayıda Mevlevi dergahının olduğunu biliyoruz. Bunlardan bir tanesi de Kudüs dergahıdır. Ne yazık ki uzunca bir süredir faaliyetlerini icra edemiyor. Ey Netenyahu ve çeteleri bizim tarihimizden ders alın.”

Programda konuşan Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Hazreti Mevlâna; oluşturduğu gelenekle, Türk irfan hayatını besleyen çok önemli bir kaynaktır, bir hazinedir. Bu kaynak Anadolu’dan Rumeli’ye uzanan manevi bir silsile ile irfan yolunu oluşturmuştur. Hz. Pir; bütün insanlığı kucaklamış ve bütün insanlık tarafından derin bir teveccühle karşılanmıştır. Eserleriyle; çokluk içinde birliği görmeyi, birlik içinde de çokluğu görmeyi ve sanattan sanatkârı göstermeyi sağlamaktadır. Hz. Pir’in yorumları, tevhidi ve Kainattaki nizamı zihinlere nakşetmektedir. Hz. Mevlâna; sanat, zarafet ve edebiyatta derin tesirler bırakmıştır.

Aynı zamanda medeniyetimizin ahlak anlayışını en veciz bir şekilde ifade etmiştir. İnsan, Kâinat, hayat, vuslat tasavvurunu gönül penceresinden tasvir eden Mevlâna Celâlettini Rumi, tüm zamanlara ve İnsanlara hitap eden evrensel bir miras bırakmıştır. Mevlâna Celalettin-i Rumi Hazretleri; akıl ve kalbin beraberliğinde, gönüllerde muhabbet ve tevazuyu mayalamıştır. Bu duygularla, Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ilan edilen “2023 Mevlâna Yılı’nda, Hazret-i Pir’i Vuslatının 750. Yıldönümünde bir kez daha rahmetle anıyorum. Başta yanı başımızdaki Kudüs olmak üzere, coğrafyamız ve tüm dünyada barışın ve adaletin yeniden tesis edildiği, Hazret-i Mevlâna’nın Tevhid ve muhabbet tarifindeki, birlik ve huzurun yeniden vücut bulduğu bir dünya temennisiyle siz değerli konuklarımızı muhabbetle selamlıyorum.” şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise, “Bugün kalplerimizin derinliklerinde bir ışık yakmak ve Mevlana’nın mirasını hatırlamak için biraradayız. O tüm insanlık için bir rehber ve bir ışık kaynağıydı. Dünyamızı adaletin hüküm sürdüğü bir yer haline getirmek zorundayız. Bu vesileyle Filistin topraklarında mazlumların acılarının dinmesini temenni ediyorum. Hz. Mevlana’nın kainatı kucaklayan insan sevgisi, Allah’a olan bir sevginin karşılığıdır. Hz. Mevlana Müslümanlığın üzerinde hassatiyetle durdu. Ona göre ölüm, ruhun doğumudur ve toprağa ekilen tohum gibi yeniden filizlenmektedir. Konya'mızda yayılan bir güneş gibi asırlardır yol gösteren piri vuslatının 750'inci yılında rahmetle anıyorum. 2023 yılının Mevlana Yılı olarak yer edinmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” diye aktardı.

Mesnevi’nin temelinin aşk olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İnsanı tanımayı, Yaradılan’ı sevmeyi, sadece bu topraklara değil, tüm dünyaya öğreten ve Yaradan’a giden yolun muhabbetten ve kardeşlikten geçtiğini gösteren Mevlana Celaleddin Rumi’yi bugün bir kez daha minnet duygularıyla anıyorum. Mevlana hazretlerinden bahsederken öncelikle ve neredeyse sadece aşktan söz etmek gerekir. Mesnevinin temeli aşktır. Tabiatı sevmek, tabiatın içindekilere sevgi duymak ve insanlara muhabbetle bakmak, Allah aşkıyla dolup taşmak bütün bunlar Mevlana'nın gönül haritasının kilometre taşlarıdır. Onun Anadolu'ya ektiği muhabbet tohumları kısa sürede filizlenmiş, zaman içerisinde de köklü bir çınara dönüşmüştür. Milletimiz bu ulu çınar'ın altında kardeşçe birlikte beraberlikle yaşamaktadır. Bu topraklar Mevlana'nın Yunus Emre'nin Ahmet Yesevi'nin, Hacı Bayram Veli'nin, Ahi Evran'ın, Hacı Bektaşi Veli'nin, Emir Sultan'ın ve dahi nice gönül sultanının aşkıyla sevgiyle muhabbetle birlikle yoğruldu. Hazreti Mevlana'nın ömrünü sevgiye, muhabbete, aşka, hasrete adamış olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyoruz. Bilindiği üzere İsrail'in yıllardır uyguladığı baskı soykırım boyutuna taşındı. Tam bir insanlık dramı yaşanıyor. Filistin'de yaşananlar Mevlana’nın kardeşçe yaşayıp gitme çabalarının ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör