GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-06-2023 08:41   Güncelleme : 20-06-2023 14:31

Konya’da anız yakan çiftçiye ceza yağacak

Tüm uyarı ve eğitim çalışmalarına rağmen anız yakmaya devam eden üreticiler için 2023 yılı hububat hasat sezonunda dekar başına uygulanacak para cezası miktarı belli oldu

Konya’da anız yakan çiftçiye ceza yağacak

Konya’da 2023 yılı hububat hasat döneminde anız yakmanın cezası belli oldu. Hububat hasadından sonra bazı üreticilerin bir sonraki ürüne hazırlık yapmak ve tarladaki kalıntıların yok edilmesi için tercih ettiği anız yakmanın hem çevre hem de toprak sağlığı için zararı bilinirken son yıllarda anız yakılmasının önüne geçilmesi için katı tutumlar sergileniyor.

Konya Valiliği tarafından yayımlanıp il ve ilçe tarım müdürlüklerine gönderilen yazıda buğday hasadı sonrasında anız yakan çiftçilere kesilecek ceza miktarı açıklandı.

Yazıda hasat sonrasında anızları yakmamaları konusunda üreticiler uyarılırken, anız yakmanın hem çevre hem de toprak için zararlı olduğunu ifade ediliyor. 2023 yaz dönemi hububat hasat sezonunda anız yakmanın cezası ise dekar başına 244.09 lira olduğunu da açıklandı.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Özellikle topraktaki karbon (C) ve azot (N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarını azaltan anız yangınları, mikrobiyolojik aktiviteyi geriletmekte, topraktaki faydalı mikroorganizmalar yok olmakta, toprağın su tutma kapasitesi azalarak zamanla toprak verimliliği düşmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Tüm uyarı ve eğitim çalışmalarına rağmen anız yakmaya devam eden üreticiler dekar başına 244.09 lira olan para cezasına çarptırılacak.

kaynak:bbnhaber

EditörEditör