Konya Haber
Giriş Tarihi : 10-04-2024 12:18

Konya Mevlana Meydanı'nda Ramazan Bayramı coşkusu! Peki, Bayram ne demektir?

Konya Mevlana Meydanı'nda Ramazan Bayramı nedeniyle Müslümanlar büyük bir sevinçle bayram namazını eda eyledi. Peki, Bayram ne demektir? Ramazan Bayramı Arapça'da "eid ul-fitr" anlamına gelir. Tam Türkçesi "iftar bayramı" demektir. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucun da sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı'nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bugün de oruç tutulmaz. Ramazan Bayramına, o gün fıtır sadakası verilmesinden dolayı "Fıtır bayramı" adı da verilmektedir

Konya Mevlana Meydanı'nda Ramazan Bayramı coşkusu! Peki, Bayram ne demektir?

Bayramlar; sevinç, neşe ve coşkunun topluca

hissedildiği, paylaşıldığı ve yaşandığı müstesna günlerdir. Modern dünyanın olabildiğince insanları bireyselleştirip kalabalık içinde yalnızlaştırmasına karşı panzehirdir. Akrabalıkbağlarının kolayca kopartılıp atılmasının önüne geçen koca bir settir. Bayramlarımız,bencilleşen, dünyevi menfaatten başka bir şey düşünmeyen insanlara; kardeşliği, paylaşmayı,sıcaklığı ve sevgiyi getiren bir şefkat elidir. Bayramlarımız, küsleri, dargınları barıştırır, öfke ve kinleri yatıştırır. Kucaklaşma ve ziyaretleşme hazzının ev ev, sokak sokak, dalga dalga yayıldığı bir coşku selidir. Bayramlarımız, akrabalıkları, komşulukları, arkadaşlıkları pekiştirir. Yoksul ve fakirleri sevindirir. Yetimlerin elinden tutar, huzurevlerinde yalnızlığa terk edilenlerin bir ümitle beklediği mutluluktur, yüzümüze sevinç katar. Evimize,sokağımıza, mahallemize, köyümüze, şehrimize, ülkemize neşe katar. Ve hayatımıza coşku katar bizim bayramlarımız.

Mevlâ bizi afv ede

Gör ne güzel 'ıyd ola

Cürm ü hatalar gide

Bayram o bayram ola

Ne mutlu bizlere! Bir ay boyunca oruçlarımızı tuttuk, namazlarımızı kıldık, zekat ve fitrelerimizi verdik. Ve şimdi de bunların ecrini alacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.Ramazan ayında; oruç ve fitrelerle, bedenimizin sadakasını verdik. Kılınan teravih namazları ile dini eğitimden geçtik. İbadetlerle ve Kuran tilaveti ile kalbimizi nurlandırdık,Vaaz ve nasihatlerle zihinlerimizi aydınlattık. Eğer bunları yapabildiysek, coşkulu bir bayramı da hak etmişiz demektir.

Hepimizin bayramı mübarek olsun

kaynak:diyanet

AdminAdmin