EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-08-2023 12:54

Kırtasiyeci Esnafın Konya’da Yeni Dönemden Umudu Yok

Konya Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, yeni eğitim öğretim yılından umutlu olmadıklarını söyledi.

 Kırtasiyeci Esnafın Konya’da Yeni Dönemden Umudu Yok

Konya Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, yeni eğitim öğretim yılından umutlu olmadıklarını söyledi. Perakende yasası kırtasiyeci esnaflarımızın sorunlarına çözüm getiremediğini belirten Kuşpınar, “Yıllarca eğitime her türlü imkanlarını seferber ederek katkı yapan kırtasiyeci esnaflarımızı 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında da umutlu değiller” dedi.

KIRTASİYECİ ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA

Küçük sermaye ile iş yapan esnaflarımız vadeli borçlanarak mal bulmakta zorlandığını ifade eden Kuşpınar, “Kırtasiyeci esnafımız aldıkları ürünlerin ödemelerini okul sezonunda ödeyecek şekilde borç altına girmişlerdir. Bununla birlikte önce pandemi ile başlayan sonra 15 ilimizi yok edecek şekilde yaşanan depremler neticesinde üniversiteler uzaktan eğitime geçerken eğitim dönemi esnafımızın satışlarını yok denecek şekilde etkilenmiştir. Yaklaşık 4 yıldır devam eden bu olumsuzluklardan en fazla etkilenen kırtasiyeci esnaf ve sanatkarlarımız olmuştur. Malları ellerinde kalmıştır. Kredi kullananlar da borçlarını ödemekte büyük zorluklar yaşamaktadır” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ ZİNCİR MARKETLER

Kırtasiye ürünleri satan zincir marketlerinde kırtasiyeci esnafını etkilediğini belirten Kuşpınar, “Her sokakta faaliyete geçen zincir marketlerin sermayeleri karşısında küçük esnaflarımızın devletimiz tarafından hiçbir korumaya alınmaması küresel sermayenin de her yıl birçok sektörde fazlası ile kendine yer edinmesi sonucunda esnaflarımızın kazançları bitme noktasına gelmiştir. Genel giderlerdeki artışlar, pazardaki daralma ve kayıt dışı merdiven altı satışlarında etkisi ile küçük esnaflarımızın iş yerleri iş yapamaz duruma gelmektedir. Özelikle zincir marketlerde yaklaşık 20 ile 30 kalem arası okul zamanında satışı yapılan okul araç ve gereçlerinin oralardan temin edilmesi neticesinde daha da kötü günler bizleri beklemektedir” diye konuştu.

KALİTESİZ ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN

Kalitesiz ürünlerin TSE EN71 ve CE Belgesi olmayan ürünlerin denetimsiz şekilde Pazar yerlerinde satıldığını da vurgulayan Kuşpınar şunları söyledi: “Kalitesiz merdiven altı bu ürünlerin çokluğu ve doğru dürüst denetimlerinin yapılmaması neticesinde, bedel ödeyen yine Kırtasiyeci esnaflarımız ve bu ürünleri alıp kullanan çocuklarımız olacaktır. Ülkemize merdiven altı ürünlerin girişleri kesinlikle yasaklanmalıdır. Yurt içine giren ürünlerin bir an önce toplatılmaları gerekmektedir.”

KDV İNDİRİMİ YAPILMALI

Okulların açılmasına sayılı günler kaldığını belirten Ramazan Kuşpınar, “İlkokul öğrencilerinin okula başlarken kırtasiye ve çanta alımı için en az 1000 TL ile malın kalitesine göre 3000 TL arası harcama yapmaları gerekmektedir. Velilerimizin bu eğitim yükü altından kalkabilmeleri için bazı düzenlemeler yapılması gerekmelidir. Kırtasiye ürünlerinde KDV Oranları %18’den %20’ye çıkarıldı. Hayat pahalılığı büyük bir sorunken, az gelirli ailelerimizin öğrencilerinin ihtiyaçları için ayırdıkları alım gücü daha da düşmüştür. İvedilikle eğitim materyallerinin fiyat artışlarına etki eden K.D.V. vb. diğer giderlerin gözden geçirilerek daha makul bir seviyeye çekilmesi büyük önem taşımaktadır.” Şeklinde konuştu.

KIRTASİYE, KIRTASİYECİDEN ALINIR

Velileri kırtasiyeci esnafına destek vermek için çağrıda bulunan Oda Başkanı Kuşpınar sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yıllarca eğitime destek veren gece gündüz kitaplar için basım yayım kuruluşlarının önünde bekleyip öğrencilere kitap yetiştiren kırtasiyeci esnaflarımız en zor dönemlerini yaşamaktadırlar. Değerli halkımızdan ve öğrencilerimizden kırtasiye ürünlerini kırtasiyeci esnaflarımızdan almalarını zor dönemlerde eğitimin ve öğrencinin velilerin yanında dimdik duran bu sektörün sağlıklı bir şekilde ticari hayatına devam etmesine yardımcı olunmasını sektörüm ve ülkem adına rica eder, yeni eğitim ve öğretim yılının tüm öğrencilerimize, velilerimize ve esnaf sanatkarlarımıza hayırlar getirmesini dileriz.”

kaynak:bbnhaber

EditörEditör