GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-12-2023 11:23

Karatay Dönüşüyor

Karatay Belediyesi, daha yaşanabilir bir Karatay için, sağlıklı ve güvenli konutlarla kentsel çevre standartlarında yaşam alanları sağlamak adına kentsel dönüşüm çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Özellikle son yıllarda büyük ivme kazanan söz konusu çalışmalar her kesimin büyük takdirini toplarken, ilçenin neredeyse tamamında titizlikle yürütülen çalışmalarla Karatay, büyük bir dönüşüm yaşıyor. Yaşanılabilir şehirler inşa etmenin en önemli yolunun kentsel dönüşüm çalışmalarından geçtiğinin farkında olduklarına vurgu yapan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Hemşehrilerimizin konforu ve güvenliği için bugüne kadar olduğu gibi 2023’te de büyük bir çalışma yürüttük” dedi.

Karatay Dönüşüyor

Karatay Belediyesi; düzenli şehirleşmenin yanı sıra vatandaşların çok daha konforlu, sağlam ve güvenli konutlarda yaşaması amacıyla ilçe genelinde pek çok kentsel dönüşüm çalışması yürütüyor.

Konya ve Karatay’a özgü mimari anlayışıyla tasarlanan konutları, parkları, tesisleri ve günümüz yaşam koşullarına uygun sosyal donatı alanlarıyla Karatay’ı çok farklı bir konuma taşımak için yoğun bir gayretin içerisinde bulunan Karatay Belediyesi, özellikle son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı.  

MEVLANA TÜRBESİ ARKASINDA TARİHİ BİR PROJE YÜRÜTÜLÜYOR

Her yıl yüzbinlerce ziyaretçisiyle Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen ve ülkemizin en önemli müzelerden birisi olan Hz. Mevlana Müzesi’nin çevresinde de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde tarihi bir proje yürütüyor.  

Müze etrafındaki tarihi dokunun yeniden ortaya çıkarılmasının yanı sıra bölgede yeni sosyal ve kültürel yaşam alanların oluşturulması kapsamında hayata geçecek “Mevlana Türbesi Arkası Kentsel Yenileme” çalışmaları, Karatay Belediyesi’nin en çok önemsediği başlıklardan birisi.  

Şehrin ticaretine, turizmine ve istihdamına önemli katkılar sağlayacak proje kapsamında 2019-2023 yılları arasında 22 bin 700 metrekarelik alanda kamulaştırma çalışması yaptı. Söz konusu alanlar için şu ana kadar ödenen kamulaştırma bedeli ise 52 milyon 283 bin 425 TL olarak gerçekleşti.  

YENİ TOPLU KONUT HAMLELERİ 2023’TE DE DEVAM ETTİ

İlçede daha güvenli ve daha modern bir şehirleşme anlayışını sürdüren Karatay Belediyesi, bu güne kadar toplamda 22 bin 244 konut üreterek vatandaşın ihtiyaç duyduğu konforlu yaşama alanlarına kavuşması için bu alanda önemli bir gayret gösterdi.  

2019-2023 yılları arasında Karatay Belediyesi öncülüğünde kurulan Akıncı Park (264 daire), Aksa Park (312 daire), Akasya Park (228 daire) ve 2023 yılı içerisinde yeni kurulan Sedir Park Konut Yapı Kooperatifi (600 daire) olmak üzere toplamda 1404 adet dairelik projeler sayesinde vatandaşlar yeni, güvenli ve konforlu konutlarına kavuşacak.

Öte yandan yapılaşmanın yavaşladığı alanlarda vatandaşlardan gelen taleplere göre de Karatay Belediyesi, yeni kooperatiflerin kurulmasına öncülük eden çalışmalarına devam ediyor.  

KARATAY’DA 400 MİLYON TL REKOR DÜZEYDE KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMASI  

Karatay Belediyesi, kamulaştırma çalışmalarına ise ayrı bir önem veriyor. 2019’da yaklaşık 10 milyon TL olan kamulaştırma bütçesi, 2020’de 20 milyon 647 bin TL’ye, 2021’de ise 91 milyon TL’nin üzerine çıktı. Karatay Belediyesi’nin 2022 yılı kamulaştırma bütçesi 74 milyon 866 bin TL olarak gerçekleşti.  

Yaşanılabilir şehirler inşa etmenin yolunun kentsel dönüşümden geçtiği anlayışıyla hareket eden Karatay Belediyesi; Aziziye ve Akçeşme Mahallelerinin dışında Çimenlik, Sütçü (Hacısadık ve Hacıcemil), Sultan Mesud ve Fetih Mahallelerinde yoğun kamulaştırmalar yaptı. Karatay Belediyesi böylece 2019 yılından 2023 yılı başına kadar toplamda 196 milyon liralık kamulaştırma çalışması yapılmış oldu.

2023 yılı içerisinde de ilçenin neredeyse tamamında kentsel dönüşüm çalışması yapan Karatay Belediyesi, ilçeye daha modern bir kimlik kazandırmak amacıyla; Akçeşme, Sultan Mesud, Çimenlik, Mezbaha (Fetih), Sütçü (Hacısadık ve Hacıcemil), Erenler, Nakipoğlu, Aziziye, Sarıyakup ve Akifpaşa Mahalleleri başta olmak üzere toplamda 10 mahallede yaklaşık 204 milyon TL bedelinde kamulaştırma çalışması yaptı. Karatay Belediyesi; 2019-2023 yılları arasında yaptığı kamulaştırma bedeli rekor seviyeye ulaşarak toplamda 400 milyon TL’yi aştı.  

5 YILDA 19 MİLYON 129 BİN 780 METREKARELİK ALANDAKİ 18. MADDE 

Karatay Belediyesi, ilçedeki imar planının tahakkukunu sağlamak, şehirleşmeyi hızlandırmak ve düzenli şehirleşmeyi sağlamak, ruhsatlı yapılaşmayı teşvik etmek ve yeteri kadar imar parseli üretmek amacıyla ise bugüne kadar olduğu gibi 2023 yılında imar düzenlemelerine ve 18’inci Madde Uygulamalarına da devam etti.  

Bu kapsamda 2023’te ilçe sınırları içerisinde bulunan 37 farklı düzenleme sahasında yaklaşık 9 milyon 328 bin 40 metrekarelik alanda İmar Kanunu’nun 18. Maddesi’ne istinaden imar uygulamaları yapıldı. Karatay Belediyesi, bu yıl içerisinde ise ilçedeki imar ve mülkiyet sorunlarının çözümü amacıyla yaklaşık 3 milyon metrekarelik alanda 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci Madde İmar Uygulamasını tescil ederek hak sahiplerine yeni imar tapularını teslim etti. Karatay Belediyesi olarak 2019-2023 yılları arasında 92 adet farklı düzenleme sahasında 19 milyon 129 bin 780 metrekarelik alanda 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci madde imar uygulamasını tescil ederek hak sahiplerine yeni imar tapularını teslim etti.  

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BÜYÜK BİR ATILIM İÇERİSİNDEYİZ

Karatay’ın kentsel dönüşümü adına büyük bir atılım içerisinde olduklarının altını çizen Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca; “Yaşanılabilir şehirler inşa etmenin kentsel dönüşümden geçtiğinin farkındayız” dedi.  

Karatay Belediyesi olarak düzenli şehirleşmenin yanı sıra vatandaşların çok daha konforlu, sağlam ve güvenli konutlarda yaşaması amacıyla ilçe genelinde pek çok çalışma yürüttüklerine vurgu yapan Başkan Hasan Kılca; “Öncelikli hedefimizi sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın korunması


3/3

üzerine kurduk. Bu noktada şehrimizin, ilçemizin ve bölgemizin özgün mimari anlayışıyla tasarlanan konutları, parkları, tesisleri ve günümüz yaşam koşullarına uygun sosyal donatı alanlarıyla Karatay’ı çok farklı bir konuma taşımak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Karatay Belediyesi olarak 2019-2023 yılları arasında yapılan kamulaştırma bedelimiz rekor seviyeye ulaşarak 400 milyon TL’yi aşmış durumda. Yine 2019-2023 yılları arasında 92 adet farklı düzenleme sahasında 19 milyon 129 bin 780 metrekarelik alanda 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. madde imar uygulamasını tescil ederek hak sahiplerine yeni imar tapularını teslim ettik. Bir taraftan da yeni toplu konut hamleleriyle Karatayımızda düzenli şehirleşmeye öncülük ediyoruz. Bu ve bunun gibi çalışmalarımızın daha da iyi seviyeye gelmesi için gece-gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.  

 

EditörEditör