Konya Haberci | Konya Haber
HV
27 TEMMUZ Cumartesi 05:05

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti! 

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dün helikopterle, İran-Azerbaycan sınırında bir barajın açılış törenine katılmıştı. Dönüş yolunda kaza kırıma uğrayan İbrahim Reisi'nin helikopteri dağlık bir alana düşmüştü. Kaza sonrası Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, enkaz bölgesini bularak İranlı yetkililere bildirdi. Reuters ve İran haber ajansı, kaza sonucu düşen helikopterde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini bildirdi.

DÜNYA
Giriş Tarihi : 20-05-2024 08:44
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti! 

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, haberleri/cumhurbaskani" class="taglink" title="Cumhurbaşkanı Haberleri">Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldı. Yaşanan kaza sonrası arama kurtarma ekipleri bölgeye ulaştı. Türkiye'nin kaza ile görevlendirdiği Akıncı İHA enkaz bölgesini bularak İranlı yetkililere bildirdi.

Reuters ve İran haber ajansı yaşanan kazada İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın hayatını kaybettiğini açıkladı.

HELİKOPTERDE DIŞİŞLERİ BAKANI DA BULUNUYORDU

Reisi'yi taşıyan helikopterde, Dışişleri Bakanı Abdullahiyan ile Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim'in de bulunduğu duyuruldu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartları nedeniyle sert iniş yaptığı kaydedildi.

İran Kızılay'ı "kazanın" Kaleyber ve Verzigan arasında meydana geldiğini ifade ederken, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını aktarmıştı.

"3 HELİKOPTERDEN BİRİ DÜŞTÜ"

Öte yandan, Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyunda meydana gelen helikopter kazasına ilişkin 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birisinin de düştüğünü belirten Zakiri, "Olay yerine henüz ulaşmadım. Olası yaralılar ve sayısı hakkında bir şey söyleyemem. Olayın nasıl olduğunu bilmiyorum." dedi.

ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI HAVADAN YAPILAMIYOR

İran Kızılayı, Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşırken "kaza" geçiren helikopterle ilgili arama kurtarma çalışmalarının olumsuz hava şartları nedeniyle havadan yapılamadığını bildirdi.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

TÜRKİYE'DEN TAM DESTEK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter konvoyunun sert iniş yaptığı bölgede sis, yağmur ve rüzgar nedeniyle kurtarma ekipleri ulaşmakta zorluk yaşadı. İran Türkiye'den gece görüşlü arama kurtarma helikopter desteği istedi.

İran'ın talebi üzerine Türkiye hızla bölgeye 1 Akıncı İHA ve 1 gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter gönderdi. Ayrıca AFAD'ta arama kurtarma çalışmalarına destek için İran'a 32 dağcı ile 6 araç gönderdi.

Milil Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; " İran makamlarınca Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir" derildi.

HELİKOPTERİN ENKAZININ YERİNİ AKINCI İHA TESPİT ETTİ

İran'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle güçlükle yürütülen arama kurtarma çalışmaları için İran'ın talebi üzerine bölgeye gönderilen Akıncı İHA, enkazın yerini tespit etti. Saatlerce Tebriz semalarında uçuş gerçekleştiren Akıncı İHA'nın kaydettiği ısının helikopterin enkazı olduğu anlaşıldı.

Akıncı İHA'nın aktardığı koordinat verilerinin hızla İran makamlarına verilmesiyle kurtarma ekipleri o noktaya sevk edildi. İran Kızılayı'ndan yapılan açıklamada ise; "Türk İHA'sı Akıncı'nın Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Tevil köyü yakınlarında tespit ettiği 2 ısı kaynağının bulunduğu bölgeye arama kurtarma timleri sevk edildi" denildi.

DÜNYANIN GÖZÜ TÜRK AKINCISI'NDA

Türkiye'nin sert iniş yapan İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin bulunduğu helikopterlerin bulunması için yürütülen arama tarama faaliyetlerine destek için gönderdiği Akıncı İHA, İran semalarında aktif olarak uçuş yaptı. Akıncı İHA'nın sağladığı canlı görüntüler dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi tarafından an be an takip edildi.

Akıncı İHA İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi aradığı uçuşta dünyada en çok takip edilen hava aracı oldu. Sosyal medya platformu X'te yayınlanan Akıncı İHA'nın canlı görüntüleri ilk saatte 4 milyon kişi tarafından izlendi.

AKINCI İHA DÜNYANIN EN COK TAKİP EDİLEN HAVA ARACI OLDU

Akıncı İHA'nın görüntüleri onlarca sosyal medya platformu tarafından canlı yayınlanırken, FlightRadar24 uygulaması üzerinden yüz binlerce kişi Akıncı İHA'yı takip etti.

Canlı görüntünün yayınlanmasıyla birlikte Akıncı İHA, FlightRadar24 uygulamasında 210 bin kişiyle birinci sırada yer aldı.

AKINCI İHA YURDA DÖNDÜ

Türkiye'nin, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve bazı yetkililerin geçirdiği helikopter kazasına ilişkin arama faaliyetlerinde görevlendirdiği Akıncı İHA, enkaz bölgesinin tespit çalışmasını başarıyla tamamlayarak Türkiye'deki görevine döndü.

CBS News'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığından bir sözcü Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ı taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopter kazasıya ilgili açıklama yaptı.

kaynak:sabah

AdminAdmin

YORUMLAR