GÜNCEL
Giriş Tarihi : 29-12-2023 11:48   Güncelleme : 29-12-2023 11:52

Hayalet uçak ANKA-3 Göklerde

Türkiye’nin ilk insansız “hayalet uçağı” ANKA-3, yer testlerinden sonra ilk uçuşunu dün başarıyla gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, “Savunmamıza çok güçlü bir katkı sağlayacak” paylaşımıyla müjdeyi duyurdu

Hayalet uçak ANKA-3 Göklerde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı ANKA- 3'ün bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini bildirdi.

ERDOĞAN DUYURDU
 Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız ANKA-3, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknolojilerle, tasarımıyla ve özellikleriyle ülkemizin savunmasına çok güçlü bir katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, paylaşımında, ANKA-3'ün ilk uçuşundan görüntülerin yer aldığı videoya da yer verdi.
 ANKA-3, Türk havacılık tecrübesinin en önemli eşiklerinden biri oldu. Bayraktar'ın geliştirdiği Kızılelma ile jet motorlu ilk insansız savaş uçağını geliştiren Türkiye, ANKA-3 ile "Stealth" (düşük radar kesiti) özelliğine sahip, jet motorlu ve aynı zamanda "uçan kanat" özellikleriyle bu alanda önemli bir eşiği daha aşmış oldu.

ÇARPAN ETKİSİ
 Türkiye insanlı savaş uçağı KAAN'ın uçuşuna gün sayarken ANKA-3'ün bu ilk test uçuşu, savunma sanayiinde de çarpan etkisi oluşturacak.
 Kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kg, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilme kapasitesine sahip olan ANKA-3, SOM-J, MK-82 ve MK 82 sınıfı, SDB gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok mühimmatı taşıyabiliyor.

ANKA III'ÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
 Anka ve Anka-2 ile ortak aviyonik mimari ve yer kontrol istasyonu
 Düşük radar görünürlüğü
 Yüksek hızda intikal
 Yüksek faydalı yük kapasitesi
 LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
 Maks. Kalkış Ağırlığı: 6500 kg
 Faydalı Yük Kapasitesi: 1200 kg
 Servis İrtifası: 40 kft
 Dayanım: 10 saat
 Azami Hız: 425 KTS/0.7M

'BU NE BÜYÜK BİR GURUR'
Sosyal medya kullanıcıları ise paylaşımın altına yazdığı yorumlarla bu sevince ortak oldu. Halit KILIÇ: Sizlerle iftihar ediyoruz. Başkanından mühendisine, işçisinden memuruna her kimin emeği varsa biz onlardan razıyız, Yüce Rabbim de razı olsun. Şehmuz ŞEN: Ne büyük gurur, ne büyük şeref. Türkiye adına havacılık serüveninin kurtuluş savaşı adeta. Gurur duyuyoruz. Hepinize minnettarız. İyi ki varsın TUSAŞ.

HÜRKUŞ EŞLİK ETTİ
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Anka III'ün 1 saat 10 dakika havada kaldığını, test boyunca 8 bin feet irtifaya çıkarak ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdiği bilgisini paylaştı. Test uçuşunda 277 km hızla seyreden ANKA-3'e HÜRKUŞ'un eşlik ettiği öğrenildi.

Kaynak Sabah 

EditörEditör