DÜNYA
Giriş Tarihi : 06-11-2023 14:50

Hakan Fidan’ın hamlesiyle ABD Dışişleri Bakanı neye uğradığını şaşırdı

ABD, binlerce kilometre öteden Orta Doğu'ya karışmaya kalktı. 7 Ekim'den bu yana Filistin'de yaşanan insanlık dramına kayıtsız kaldı. Bölgedeki piyonu İsrail'in sırtını sıvazlayarak katliama devam talimatı yolladı. ABD'nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir ay içerisinde üçüncü kez İsrail'e uğradı. Ardından soluğu Türkiye'de aldı. Ancak şok üstüne şok yaşadı. Yalnızca vali yardımcısı tarafından karşılanınca yüzü asıldı… Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın hamlesiyle de neye uğradığını şaşırdı… Görüşmede Blinken'ın arkasındaki Mescid-i Aksa detayı ise dikkatlerden kaçmadı..

Hakan Fidan’ın hamlesiyle ABD Dışişleri Bakanı neye uğradığını şaşırdı

İsrail, 7 Ekim'den bu yana Filistin halkına ölüm yağdırdı. En büyük müttefiki Amerika Birleşik Devletleri ise konu Orta Doğu olunca yine rahat durmadı. Soluğu, tansiyonun yükseldiği bölgede aldı.
Bir aydır devam eden saldırılara tepki göstermeyen ABD ve Avrupalı ülkeler, öldürülen Filistinli çocuklar yerine İsrail'den yana taraf aldı. Her biri, katil Başbakan Netanyahu'nun sırtını sıvazladı.
Eli kanlı Netanyahu'ya en büyük desteği ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken açıkladı. 7 Ekim'den bu yana tam üç kez İsrail'i ziyaret etti, saldırıların sürmesine masum sivillerin öldürülmesine ses çıkarmadı.


Her fırsatta insan hakları ve özgürlük dersi veren ABD'nin konu Müslüman çocuklar olunca gösterdiği iki yüzlü tutum büyük tepki aldı. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Irak'ın ardından dün akşam saatlerinde soluğu Ankara Esenboğa Havalimanı'nda aldı. Ancak şok üstüne şok yaşadı. Havalimanında yalnızca Ankara Vali Yardımcısı tarafından karşılandı.
Sabah saatlerinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Blinken ile yapacağı görüşme öncesi yaşananlar gündeme oturdu.
Hakan Fidan, Blinken'i Dışişleri Bakanlığı'nın kapısında karşıladı.
Bu sırada Blinken, tokalaştığı Hakan Fidan'a sarılmaya çalıştı. Ancak Fidan'ın hamlesiyle bir şok daha yaşadı… O anlar, Blinken'ın yüzüne böyle yansıdı…

MESCİD-İ AKSA VE AY YILDIZ DETAYI
Hakan Fidan ve Antony Blinken görüşmesindaki detaylar dikkatlerden kaçmadı.
Blinken'ın koltuğunun yanında Mescid-i Aksa ve Ay Yıldız simgesi yer aldı. Bu görüntü, İsrail'in zulmünü görmezden gelen tüm dünyaya Türkiye'nin Filistin halkının yanında olduğunu gösteren bir mesajdı...
GÖRÜŞME 2,5 SAAT SÜRDÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi bitti. Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığında, baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. İki bakanın saat 10.38'de başlayan baş başa ve heyetler arası görüşmeleri yaklaşık 2,5 saat sürdü.
Görüşmenin ardından açıklama yapılmadı. Blinken, görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrıldı.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti. Blinken ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşmüştü.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.
Batı Şeria'nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri ele almıştı. Blinken'ın, Ankara'nın ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
BLİNKEN'DAN ZİYARET SONRASI AÇIKLAMALAR
Gazze tarafında ölü sayılarının artması bizi üzen bir şey… İsraillilere atabilecekleri adımlardan bahsediyoruz. Agresif bir şekilde insancıl bir sonuç olması için uğraşıyoruz. Yardımların ihtiyacı olan insanlara ulaşması için çabalanması gerekiyor. Burada oluşan bu sorunun yayılmasını engellemeye çalışıyoruz. Şu anda bir ilerlemenin kanıtı olmayabilir ancak ilerleme sağlıyoruz. Sürdürülebilir bir barış sağlamamız gerekiyor. Bu krizi böyle atlatmaya çalışıyoruz. Daha iyi bir diyalog için çalışıyoruz. İnsanlar bizim bir şeyler yapmamızı istiyorlar. Başka bölgelerde ise şeffaf bir şekilde iletişim kurmaya çalışıyoruz.

Kaynak Sabah 

EditörEditör