EKONOMİ
Giriş Tarihi : 01-10-2023 00:30

Güzel haber tüm Türkiye’ye her an verilebilir! Bir ilimizden daha petrol müjdesi geldi

Türkiye, petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine devam ederken yeni müjdeli haberlerin gelmesi an meselesi. Petrol aramalarını bir süredir Güneydoğu Anadolu’da yoğunlaştıran TPAO, şimdi de Van’dan güzel haberi vermek için hazırlanıyor. Terörden arındırılan bölgede sismik tarama yapan ekipler, Van’daki Körkandil Dağı’ndaki araştırmalardan olumlu sonuç aldı. Sismik tarama sonrası sondaj kararı verildi ve plan hazırlandı.

Güzel haber tüm Türkiye’ye her an verilebilir! Bir ilimizden daha petrol müjdesi geldi

 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; Bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında Körkandil Dağı’nda sondaj kuyusu açılacağı öğrenildi. Sondajın 3 bin metre derinliği aşması bekleniyor. Burada önemli ölçüde rezerv keşfi beklediklerini belirten uzmanlar, net rezerv tespiti için birkaç kuyu açmak gerektiğine işaret etti. Hâlihazırda bölgede Siirt, Batman ve Şırnak’ta petrol sondajları devam ediyor.

Petrol çalışmaları özellikle Şırnak’ta yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz aralık ayında Şırnak’taki Gabar Dağı’nda keşfedilen 150 milyon varillik net petrol rezervinin keşfedildiği Şehit Esma Çevik (ŞEÇ) Petrol Sahası’nda, rezerv değerinin yaklaşık 12 milyar dolar olduğunu açıklanmıştı. Şu anda ŞEÇ Sahası’ndaki 12 kuyuda üretimin sürdüğü öğrenildi. Gabar’da Türkiye’nin en kaliteli petrolünün keşfedildiği Şehit Aybüke Yalçın (ŞAY) Petrol Sahası’nda da ikinci kuyudaki çalışmalar tamamlandı. ŞAY-3 kuyusunda üretimin yakın zamanda başlayacağı ifade edildi.

Böylece, Gabar’da açılan kuyu sayısı 15'e ulaşacak. Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın ile Şehit Esma Çevik Petrol Sahalarında, iki yıl içinde toplam 80 ila 100 üretim kuyusu açılması planlanıyor. Gabar'daki sahalardan günlük 100 bin varil üretime ulaşması hedefleniyor.

kaynak:yeniakit.com.tr

EditörEditör