EKONOMİ
Giriş Tarihi : 30-09-2023 20:29   Güncelleme : 01-10-2023 00:15

Emekli Maaşı Düzenlemesi Nihayet Meclise Geliyor!

Emekli maaşı ara zam, Bağ-Kur prim indirimi, ev hanımlarına emeklilik, kadınlara erken emeklilik düzenlemeleri için beklenen gün geldi. Meclis yarın açılıyor. Emekli maaşı ara zam, Bağ-Kur prim indirimi, ev hanımlarına emeklilik ve kadınlara erken emeklilik düzenlemelerinin Meclis'ten geçerek yasalaşması bekleniyor. Peki söz konusu düzenlemeler ne zaman Meclis'e sunulacak? Düzenleme sonrası yeni rakamlarla emekli maaşı ne zaman hesaplara yatacak? Bağ-Kur primi ne kadar olacak? Ev hanımlarına emeklilik ve kadınlara erken emeklilik ne zaman yürürlüğe girecek? İşte haberin detayları…

Emekli Maaşı Düzenlemesi Nihayet Meclise Geliyor!

Emekli maaşı, Bağ-Kur primi, ev hanımlarına emeklilik ve kadınlara erken emeklilik konuları için milyonların gözü yarın açılacak olan Meclis gündemine çevrildi. Yeni yasama yılında emekliler emekli maaşı ara zam düzenlemesi; esnaflar Bağ-Kur prim indirimi düzenlemesi; kadınlar ev hanımlarına emeklilik ve kadınlara erken emeklilik düzenlemesi için atılacak adımları yakından takip edecek. Yapılacak olan düzenlemeler için Cumhurbaşkanı Yardımcılığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan oluşan 3'lü mekanizmanın çalışmaları sürerken, düzenlemelerin Meclis'e sunulacağı tarih merakla bekleniyor. Bağ-Kur prim indirimi, ev hanımlarına emeklilik ve emekli maaşı ara zam çalışmalarıyla ilgili tüm gelişmeler haberin devamında…

EMEKLİ MAAŞI ARA ZAM DÜZENLEMESİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı emekli maaşı ek zam düzenlemesi için bütçe çalışmalarını sürdürüyor. 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı, yapılacak emekli maaşı iyileştirme çalışmalarıyla artırılacak. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan emekli maaşı iyileştirme çalışması yıl sonuna kadar Meclis'e taşınacak. İyileştirmede özellikle düşük emekli maaşı alan kesimin gözetileceği sinyalleri geliyor. Emekli maaşı ara zam çalışmalarında emeklilerin kök aylıklarına seyyanen artış ya da oransal zam yansıtılması gündeme gelirken, en düşük emekli aylığı ödemesinin de yükseltilmesi söz konusu olabilecek.

EMEKLİ MAAŞI ZAM TAKVİMİ

Yarın Meclis'in açılmasıyla beraber emekli maaşı ara zam düzenlemesi için detaylar netleşmeye başlayacak. 2023 yıl sonuna kadar emekli maaşı ara zam çalışmalarının sonuçlanması bekleniyor. Emekli maaşı ara zam düzenlemesi için bütçe çalışmaları sürerken, yılda iki kez düzenlenen emekli zammı Ocak ayında yeniden belirlenerek milyonların alım gücü artırılacak.

1. Ara zam ile en düşük emekli maaşı artacak

2. Ocak zammı ile milyonların alım gücü iyileştirilecek

En düşük emekli maaşı için çalışmalar sürerken, Cumhuriyetin 100. yılına özel bir defaya mahsus olmak üzere emeklilere bayram ikramiyesi ödenmesi de masada bulunuyor.

EMEKLİ MAAŞI ARA ZAM İÇİN MASADAKİ FORMÜLLER

Emekli maaşı ara zam düzenlemesinde;

Seyyanen artış,

Oransal artış,

Taban maaş artışı

Emekli maaşı zammı düzenlemesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da teknik olarak çalışmayı yürütüyor. Taslak çalışmanın netleşmesi sonrası düzenleme kamuoyu ile paylaşılacak.

Yaklaşık 18 milyon kişiye bir ödemenin söz konusu olması ve bütçe dengesini bozmadan çalışmaların gerçekleşmesi nedeniyle Bakanlık ince eleyip sık dokuyor. Örneğin burada 5.000 TL'lik bir ödeme söz konusu olursa 90 milyar TL'lik bir maliyet söz konusu oluyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2023'TE YÜZDE 114 ARTTI

Ocak 2023 öncesi 3.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı önce 5.500 TL'ye ardından ara zam ile Nisan ayında 7.500 TL'ye yükseltildi. En düşük emekli maaşı için kümülatif (toplam) artış oranı 2023 yılı için yüzde 114'ü aştı.

EMEKLİ MAAŞI ARA ZAM HESAPLARA NE ZAMAN YANSIYACAK?

Emekliye zam yapıldığında hangi tarihten itibaren hesaplara yansıyacağı Meclis'ten geçecek yasal düzenlemedeki tarih geçerli olacak.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

SSK, Bağ-Kur emekli zammı her yıl Ocak ve Temmuz döneminde olmak üzere 2 kez belirleniyor. Emekliler burada refah payı hariç 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Son dönemde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla refah payı uygulaması da yapıldı ve bu rakama ilave edildi.

BAĞ-KUR'LUYA ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Bağ-Kur prim indirimi ile küçük esnafa erken emeklilik kapısı aralanacak. Meclis açılmadan önce konu ile ilgili, "Bağ-Kur primi ne kadar oldu? Bağ-Kur prim gün sayısı düştü mü?" gibi aramalar sıklaştı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, ilk etapta 1 milyon esnaf 5 yıl daha erken emeklilik ve 1800 gün daha az prim ödeme imkanına kavuşacak.

BAĞ-KUR PRİM İNDİRİMİ NE KADAR OLDU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur'lunun düzenlemeden yararlanacağını söylemişti. Özellikle küçük esnaf, bu düzenlemeyle 1800 gün avantaj yakalayacak. Burada düzenlemenin kapsamında yer alan küçük esnafın '10 ve altı kişi çalıştıranlar' şeklinde tanımlanması bekleniyor.

Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan EYT'li erkek esnaf ile bu tarihten sonra sigortalı olan hem erkek hem kadın esnafta prim gün şartı 9000'den 7200'e inecek. Bu durumda EYT'li esnaf 7200 günü tamamlar tamamlamaz emekli olabilecek. 8 Eylül 1999 sonrası sigortalı olanların ise sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı (9 Eylül 1999-30 Nisan 2008 arası başlangıçta kadınlarda 58, erkeklerde 60, sonrasında 65'e varan) tamamlaması gerekecek.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK SAĞLAYACAK PRİM DESTEĞİ

Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi ile isteğe bağlı sigorta primlerinin 3'te 1'i devlet tarafından karşılanacak. Bu tutar da Aile ve Gençlik Bankası ile karşılanacak. İsteğe bağlı sigorta için her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılırken, mevcut asgari ücrete göre aylık 4 bin 292 lira 52 kuruş olan bu ödemenin bin 430 lira 84 kuruşunu devlet verecek. Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi sonrası ev hanımları aylık 2 bin 861 lira prim ödeyerek emekli olabilecek. Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesinde ev hanımlarının emekli olması için 5400 gün prim gerekecek.

KADINLARA ERKEN EMEKLİLİK AVANTAJI

AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi planlanıyor. Kadınlara erken emeklilik düzenlemesi için ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor.

Kadınlara erken emeklilik düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilebilecek. Annelere çocuk sayısına göre prim eklenecek. Eklenen bu primler ile daha az çalışıp daha çok prim sahibi olan anneler için yaş şartı da geriye çekilecek. Kadınlara erken emeklilik düzenlemesi ile her yıl 90 günü bulan bir prim desteği sağlanabilecek. Bu da 4 yıl çalışan bir annenin 5 yıl prim kazanması anlamına gelecek.

DÜZENLEMELER NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Emekli maaşı ara zam, Bağ-Kur prim indirimi, ev hanımlarına emeklilik, kadınlara erken emeklilik düzenlemeleri için bütçe çalışmalarının neticelenmesi sonrası taslaklar, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Ardından da Meclis'e sevk edilecek. Düzenlemeler Meclis'ten geçtikten sonra Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak. Başkan Erdoğan'ın imzası sonrası, düzenlemeler Resmi Gazete'de yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olacak.

kaynak:sabah

EditörEditör