Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 12:50

Ehli Sünnet Âlimler Birliği: ‘Teravih Namazı Mübarek Ramazan Ayının Simgelerinden Biridir’

Ramazan ayının ilk teravih namazı dünyadaki cami ve mescitlerde kılındı. Camilere giden vatandaşlar, ilk teravih namazı ile ramazanın coşkusunu yaşamaya başladı. Peki, teravih namazının hükmü nedir? Neden kılınmalıdır? Kaç rekât kılınmalıdır? Peygamber efendimiz teravih namazını nasıl kılmıştır? İşte tüm bu soruların cevabını Merkezi Konya’da bulunan kısa adı ESAB olan Ehli Sünnet Alimleri Birliği verdi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-03-2024 00:05   Güncelleme : 11-03-2024 00:13
Ehli Sünnet Âlimler Birliği: ‘Teravih Namazı Mübarek Ramazan Ayının Simgelerinden Biridir’

Ramazan ayının ilk teravih namazı dünyadaki cami ve mescitlerde kılındı. Camilere giden vatandaşlar, ilk teravih namazı ile ramazanın coşkusunu yaşamaya başladı. Peki, teravih namazının hükmü nedir? Neden kılınmalıdır? Kaç rekât kılınmalıdır? Peygamber efendimiz teravih namazını nasıl kılmıştır? İşte tüm bu soruların cevabını Merkezi Konya’da bulunan kısa adı ESAB olan ehlisünnet âlimleri birliği verdi. ESAB teravih namazı ile ilgili şunları söyledi:

Teravih namazı mübarek Ramazan ayının simgelerinden biridir. Resulullah s.a.s. üç defa cemaatle kıldırmış, dördüncü defa cemaatin çok fazlalaşması hatta mescitten dışarı taşması üzerine, ümmete farz kılınır endişesinden dolayı bir daha kıldırmamış, herkes evinde kılmıştır. Hicretin 14. yılında Hz Ömer zamanında; farz kılınma ve farz olarak anlaşılma endişesi kalmadığından teravih namazları artık tekrar camilerde cemaat halinde kılınmaya başlamıştır. Teravih namazları o kadar canlı ve neşve dolu kılınmıştır ki Hz Ömer '(Yıllardan beri camilerde yapılmayan) benim bu uygulamam ne de güzel oldu' demiştir.

Teravih namazı en az 8 rekât, Hz Ömer'den bu yana yaygın olarak gelen uygulamada 20 rekâttır. Hz Ömer bazen 36 rekât olarak da kıldırmıştır. Vitir namazı kılınmadıkça daha da fazla rekât olarak kılınabilir. Arada selam vererek İkişer rekât halinde kılınması, tek selamla dörder rekâttan fazla kılınmaması tercih edilmelidir. Teravih namazını hatimle kılmak asıl olan şekildir. Fakat tadil-I erkâna riayet etmek şartı ile kısa sureler ile de kılınabilir. İmkânı müsait olanların hatimle kılınan teravih namazlara gitmeleri tavsiye edilir.Kıyam, rükû, secdeler birbirine karışacak şekilde ta'dîl-i erkâna riayet edilmeksizin kılınan namazı Resulullah s.a.s. 'Sen namaz kılmadın' deyip defalarca yeniden kıldırmıştır. Acele kılınan namaz, namaz değil, adeta kültürfizik hareketidir, vebal getirir. İmamların da cemaatin de titiz davranması şarttır.

ALLAH tüm ibadetlerinizi kabul buyursun.

EditörEditör

YORUMLAR