GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-02-2023 11:57   Güncelleme : 06-02-2023 12:03

Deprem uzmanından kritik uyarı! 23 yıldır yaşadığımız en büyük deprem

: Kahramanmaraş'ta yaşanan ve birçok ilde de şiddetli şekilde hissedilen 7.4'lük deprem sonrası deprem uzmanı Okan Tüysüz ahaber'de önemli açıklamalarda bulundu. Tüysüz; "Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem çok geniş bir alanda meydana geldi. Bu büyüklükteki bir depremi en son 17 Ağustos 1999'da yaşadık. Yani 23 yıldır yaşadığımız en büyük deprem." ifadelerini kullandı.

Deprem uzmanından kritik uyarı! 23 yıldır yaşadığımız en büyük deprem

Deprem uzmanından kritik uyarı! 23 yıldır yaşadığımız en büyük deprem

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre 10 ilde de hissedilen yıkıcı deprem sonrası deprem uzmanı Okan Tüysüz ahaber'de kritik uyarılarda bulundu.

"ÇOK GENİŞ BİR ALANDA YAŞANDI"

Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.4 büyüklüğündeki deprem çok geniş bir alanda meydana geldi. En az 300 KM çapında bir alan içerisinde etkili oldu.

Tüysüz yaptığı açıklamada; "Bu deprem sığ bir deprem. Yaşanan deprem Batum'dan Mısır'a ve Kıbrıs'a kadar geniş bir alanda hissedilen bir deprem." ifadelerini kullandı

"23 YILDIR YAŞADIĞIMIZ EN BÜYÜK DEPREM"

Bu büyüklükteki bir depremi en son 17 Ağustos 1999'da yaşadık. Yani 23 yıldır yaşadığımız en büyük deprem. Bu beklenen bir depremdi. Çünkü Doğu Anadolu fay hattının çok uzun yıllardan beri suskun olduğu, deprem biriktirdiği, bu enerjisini depremle boşaltmadığı biliniyordu.

"ARTÇILAR HALA DEVAM EDİYOR"

Nitekim 2020 4 Ocak'ta Elazığ'da bir deprem oldu bunun etkinliği hala sürmekte artçıları devam ediyor. Bu deprem olduktan sonra bilhassa medyada daha çok Doğu Anadolu'nun Pazarcık fayına dikkat çekilmişti.

"HER ŞEYE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

1513'ten bu yana bu bölgede deprem olmadığı biliniyor. Onun öncesinde Pazarcık'ın biraz daha güneyinde Narlı, Yesemek fayları var. Bu faylarda da 800'lü yıllardan bu yana deprem olmuyor.

Dolayısıyla büyük bir deprem beklentisinin olduğu bir alanda bu deprem gerçekleşti. Maalesef görünen o ki oldukça büyük bir hasar yarattı ve fazla da can kaybı olma olasılığına karşı hazırlıklı olmalıyız.

"DEPREMLER İNSANLAR TARAFINDAN TETİKLENEMEZ"

Deprem büyüdükçe süresi artar 7.4'ük bir depremin olağan süresi 1 dakika ya da biraz daha üzerinde olabilir.

Sosyal medya da dolaşan komplo teorileriyle ilgili açıklama yapan Tüysüz; "Hiçbir deprem insanlar tarafından tetiklenemez, durdurulamaz ve engellenemez. İnsanoğlunun gücü ne depremleri yapmaya ne de durdurmaya yetmez" dedi.

"4 ÖNEMLİ BÖLGE VAR"

Tüysüz, şöyle devam etti: "Türkiye bir deprem ülkesi ve ülkemizin sınırları içerisinde 2 önemli fay olan Kuzey ve Doğu Anadolu hattı bulunuyor. Türkiye'de bilinen 480 ve belki bir miktarda da bilinmeyen deprem üretme potansiyeli olan faylar var.

Dolayısıyla Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde yıkıcı bir depremin olması bizim için sürpriz bir durum değil. Fakat büyük deprem beklentimizin olduğu 4 önemli yer var.

Bunlar bir tanesi İstanbul bir tanesi Bingöl Yedisu diğerleri ise Pazarcık ve Hatay civarı olabilir.

"DOĞAL SÜREÇ"

Yakında zamanda büyük bir deprem olabilir mi sorusuna yanıt veren Okan Tüysüz; "Bunu söylemek maalesef bugün mümkün değil ama yaşanan depremin büyük artçılarının olması doğal" dedi.

kaynak:sabah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EditörEditör