GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-02-2023 12:42

Deprem bölgesinde son durum! Kurtarma haberleri umutları tazeledi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 80 bin 278 yaralımız var. Diğer yandan depremden etkilenen illerden inanılması güç kurtarma haberleri gelmeye devam ediyor. şiddetli depremlerin üzerinden 150 saatten fazla zaman geçmesine rağmen enkazlardan hem yetişkin hem de bebekler çıkarılmaya devam ediyor. Farklı yaşlarda çok sayıda vatandaş 7. güne girilmesine rağmen enkazdan sağlıklı şekilde kurtarılmaya devam ediyor.

Deprem bölgesinde son durum! Kurtarma haberleri umutları tazeledi

10 ilin yüzlerce farklı noktasında süren arama kurtarma çalışmalarından gelen mucize haberleri Türkiye'ye umut olmayı sürdürüyor. can kayıplarımızın artmasının yanı sıra 7'den 77'ye hayata tutunan vatandaşlarımız bölgedeki çalışmaları ve zamanla yarışı diri tutuyor. Depremlerin üzerinden 140 saatten fazla zaman geçmesine rağmen biri yetişkin biri bebek iki kişiye daha ulaşıldı. İşte dakika dakika deprem bölgesinden önemli gelişmeler.

DAKİKA DAKİKA DEPREM BÖLGESİNDEN GELİŞMELER

12.12 Adana'da depremzedelere giden yardım malzemelerini çaldıkları iddiasıyla polis tarafından gözaltına alınan 32 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

11.40 Adıyaman'da 152. saatte Ahmet isimli bir çocuk daha kurtarıldı

10.40 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından Hatay'da yıkılan evlerde enkaz altında kalan ve 150 saat sonra sağ olarak çıkarılan küçük bir kızın videosunu paylaştı.

10.33 Adıyaman'ın Besni ilçesinde 13 yaşındaki kız çocuğu enkazdan sağ çıkarıldı.

10.24 Deprem bölgesinden tahliye edilen 255 kişi askeri uçakla Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı.

09.13 Kahramanmaraş'ta bir enkazda daha ses alındı. Canlı olduğu belirlenen enkazdaki kişinin bir kadın vatandaş olduğu aktarıldı.

08.26 Hatay'da Mustafa Sarıgül isimli epilepsi hastası olduğu öğrenilen 35 yaşındaki vatandaşa sağ olarak ulaşıldı. Sarıgül'ün 149 saat sonra enkazdan çıkarılmasıyla ekipler büyük mutluluk yaşadı.

00.20 Hatay'ın Antakya ilçesinde, enkaz altında kalan 7 aylık Hamza bebek, 141 saat sonra kurtarıldı.

00.25 Kahramanmaraş'ta depremden yaklaşık 140 saat sonra Muhammed isimli 27 yaşındaki bir genç daha sağ olarak kurtarıldı. Muhammed'in sağlık durumununun iyi olduğu gözlenirken kendisini kurtaranların getirdiği tekbirlere eşlik ettiği görüldü.

HAMZA BEBEK BİR KEZ DAHA UMUTLARI TAZELEDİ

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde yıkıma neden olan deprem bölgesindeki arama- kurtarma çalışmaları sürdürülüyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 'Yüzyılın felaketi' olarak nitelendirilen depremlerin vurduğu Hatay'ın Antakya ilçesinde, enkaz altında kalan 7 aylık Hamza bebek, 140 saat sonra kurtarıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremden 140 saat sonra kurtarılan Hamza bebeğe ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Bakan Koca, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Hamza bebek yedi aylık. 140 saat sonra kurtarıldı. Şimdi tedavisi için doktor amcalarına, ablalarına emanet."

Bebek ve çocukların kurtarılması Türkiye'nin ve bölgedeki çalışanların umutlarını taze tutuyor... Ekipler çalışmaları sonlandırmadan bir cana daha ulaşabilmek ümidiyle hassas çalışmalarına devam ediyor

CAN KAYBIMIZ 24 BİNİ GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AFAD Başkanlığındaki koordinasyon merkezinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu. Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 80 bin 278 yaralımız var.

AİLELERİMİZLE BİRLİKTE SÜRECİ TAMAMLAMAK İSTİYORUZ

Tüm devlet kurumlarının titizlikle görevlerini sürdürdüğünü vurgulayan Oktay, "Yakınlarını kaybeden ailelerle birlikte bu süreci sonlandırmaya çalışıyoruz. Acılarını paylaşmaya, birlikte olmaya, bir ve beraber olmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

ÇOK SAYIDA EKİP VE EKİPMAN İLE DEVAM EDİLİYOR

Hava ve deniz araçlarının kullanılmaya devam edildiğini anımsatan Oktay, "26 gemi, 70 uçak ve 114 helikopterimiz şu anda kullandığımız filoda. 45 İHA ve 9 dron ile birlikte tüm çalışmalar devam ediyor. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirip umudumuzu son ana kadar sürdürmek." değerlendirmesinde bulundu.

YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ İŞLEMLER

Fuat Oktay "Şu ana kadar 131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili olarak sorumluluğu tespit edilmiş, 1'i tutuklanmış 113'ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Gerekli adli süreç titizlikle devam edecek" dedi.

Oktay şöyle devam etti:

Barınma ile alakalı çalışmalarımız devam etmekte. Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Kendi imkanları ile çıkanlar var, havayollarının ücretsiz taşımaları ile çıkanlar var. Tahliye merkezlerimizde barınma ihtiyacını da ifade edenlere barınma imkanları da sunuyoruz. Şu an için 111 bin 500 kişi tahliye merkezlerimizden gidenler. Havayolu şirketlerinin yaptığı uçuşlarla da 100 binin üzerinde tahliye var.

Barınma konusunda yurtlarımızı da imkanlara eklemiş durumdayız. Geçici barınma önemli ama bizim arzumuz çok hızlı bir şekilde normalleşmeye dönmek. Bunun için hasar tespit çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde devam ediyor. 6 bin personelimiz hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Risk teşkil eden yıkılması gereken binaların yıkılması yeni risklerin oluşmasının önüne geçilmesi açısından önemli.

Hasarsız binalarda ise yetkili arkadaşların oturulabilir raporu ile geçici barınmanın yerini alması önemli. Ulaşım ve enerji alanında bir sıkıntımız yok. Haberleşme alanında iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Isınma ile ilgili yoğun bir odun ve kömür yardımı yapmaya başladık.

Akaryakıt konusu önemli bir konu. Elimizdeki verilere göre günlük tüm afet bölgesindeki akaryakıt tüketiminin 6.6 milyon litre olduğunu görüyoruz. Afet sonrasında biraz artmış durumda ama biz her ihtimale karşı stoklarımızı yüksek tuttuk. Şu an itibari ile afet bölgesinde 46 milyon litrelik bir stokumuz var" dedi.

kaynak:sabah

EditörEditör