EKONOMİ
Giriş Tarihi : 16-12-2023 00:31

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar zamlanacak?

Milyonlarca memur, emekli ve çalışan gözünü 2024 yılında yapılacak olan zamlara çevirdi. Asgari ücret ve emekli zammı için birçok farklı hesaplar yapılırken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan konuya ilişkin önemli bir açıklama geldi. "İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız" diyen Yılmaz, memur emeklisine yapılacak zam oranını açıkladı. 2024 asgari ücret için de kritik mesajlar veren Yılmaz, "Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur" dedi. Peki 2024 asgari ücret ne kadar olacak? Emekli maaşları ne kadar artacak? 2024 Ocak Emekli zammı belli oldu mu?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı: Asgari ücret ve emekli maaşı ne kadar zamlanacak?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı televizyon programında, milyonlarca memur, çalışan ve emeklinin beklediği asgari ücret ile emekli maaşı zammına ilişkin çok önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomideki yol haritasına ilişkin konuşan Cevdet Yılmaz,"Refah açısından tüketim olacak ama aşırı ve ithalatı körükleyen tüketim doğru değil. Hedef tasarruflarımızı artırmak. Yatırım ve ihracatı öncelendiren adımlar atıyoruz. Cari açığımızı düşürecek, katma değerimizi yükseltecek projelere uygun koşullu kredi verilecek." ifadelerini kullandı.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Cevdet Yılmaz 2024 asgari ücret zammı için şöyle konuştu:

"Geçen yıl asgari ücretle ilgili iki önemli gelişme oldu. Asgari ücretti geçen yıl yüzde 107 artırdık. Tarihi bir kararla asgari ücreti vergiden muaf tuttuk.

Şimdi yeni bir müzakere başlamış durumda. 3 taraf var burada. İşletmelerle çalışanlar arasındaki dengeyi sağlamak gerek. Dolayısıyla bir denge içinde bunu belirleyeceğimizi düşünüyoruz. Bizim ana hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemek olmuştur."

EMEKLİ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Memura yapılacak zam ile ve emekliye yapılacak emekli zammı hakkında da konuşan Yılmaz şunları kaydetti:

"İmkanlarımızı zorlayarak emeklilerimizin yanında olacağız. Memur emeklisiyle ilgili toplu sözleşme gereği alacakları bir fark ve enflasyon farkı var.

ORAN VERDİ: YÜZDE 50 CİVARINDA ARTIŞ OLACAK

Memur ve memur emeklisi için yüzde 50 civarında bir artış olacak. İşçi emeklileri daha farklı şartlara tabi. Farklı emekli kesimleri arasındaki dengeyi koruyucu ve özellikle daha düşük alanları gözetici bir yaklaşım sergileyeceğiz."

ENFLASYONLA MÜCADELEDE SON DURUM

Yılmaz, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayarak, "Türkiye reel ekonomide ve büyümede çok başarılı oldu. Reelde elde ettiğimiz başarıyı, enflasyonunu düşürerek sürdürmeyi hedefliyoruz. Sıkıntımız enflasyon. O nedenle enflasyonla mücadele en önemli maddemiz olmuş durumda. Yıllık bazda enflasyonda düşüş 2024'te görülecek. 2025'te enflasyon yüzde 15, 2026'da tek haneli olacak." şeklinde konuştu.

KİRADA YÜZDE 25 SINIR KALKIYOR MU?

Kira artışındaki yüzde 25'lik sınıra da değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. 2024'te enflasyon makul seviyeye gelecek. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak." dedi.

İKİNCİ ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI 18 ARALIK'TA

2024 Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere kararlaştırılacak yeni asgari ücret için gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2. toplantısında.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yaptı. İkincisi ise 18 Aralık günü gerçekleşecek.

Bakan Vedat Işıkhan, TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un aralarında bulunduğu komisyon üyeleri yeniden bir araya gelecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret belirlenirken geçim endeksleri, piyasa şartları, rekabet koşulları ve istihdamın korunması gibi birçok veri değerlendiriliyor.

Bu verilerin yanı sıra enflasyon, asgari ücreti belirleyen en önemli veri olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz dönemlere bakıldığında asgari ücret zammı için belirlenen oranın enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yeni asgari ücretin 4. Asgari ücret toplantısı ardından kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Öte yandan bu yıl tek zamla değerlendirilecek asgari ücretin görüşmeleri bu detay göz önünde bulundurularak gerçekleştirilecek.

Yeni asgari ücretin zam oranı enflasyon üzerinden değerlendirildiğinde yüzde 38'in alt sınır olacağı öngörülüyor. Buna göre rakamın 15 bin 962 ile 17 bin 103 lira arasında olması bekleniyor.

EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Yılda iki kere zam yapılan emekli maaşları ise Ocak ve Temmuz ayında zamlanmaktadır. Aralık ayı ve Haziran ayında belirlenen enflasyon oranları ile bir sonraki aya yani Ocak ve Temmuz ayında alınan maaşlara yansımaktadır.

Kısacası emekli maaş zammını etkileyen en büyük etken ülkede belirlenen enflasyon oranıyken zamların yapıldığı aylar ise her yıl Ocak ve Temmuz ayıdır.

kaynak:sabah

EditörEditör