GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-05-2024 20:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Denizkurdu tatbikatı mesajı: "Güçlü ordu, güçlü Türkiye"

Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz'de icra edilen Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı'nın seçkin gözlemci günü sona erdi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, tatbikata telefonla bağlanarak önemli mesajlar verdi. Başkan Erdoğan, "Güçlü ordu, güçlü Türkiye" vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Denizkurdu tatbikatı mesajı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz'de icra edilen Denizkurdu-II/2024 Tatbikatı'na telefon bağlantısıyla katıldı.

Güçlü ordu, güçlü Türkiye vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimizin değerli mensupları, değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Tatbikatımızda görev alan tüm askerlerimize üstün başarılar niyaz ediyorum. Tatbikatın Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın gücüne güç katacağına, siz askerlerin bilgi ve motivasyonunu artıracağına yürekten inanıyorum.

Kahraman ordumuz tarih boyunca yaşattığı eşsiz zaferlere milletimizin gurur vesilesi olmuştur. Sadece caydırıcılığıyla değil, yüksek sorumluluk bilinciyle de ordumuz, ülkemizin güven ve huzur kaynağıdır. Milletçe kendi özyurdumuzda gönül huzuruyla yaşamak istiyorsak askeri bakımdan güçlü olmak zorunda olduğumuzun farkındayız. Bölgemizde yaşanan son gelişmeler 'Güçlü ordu güçlü Türkiye' şiarımızın ne kadar kritik olduğu bize tekrar hatırlatmıştır.

Bu gerçekten hareketle son 21 yıldır gözbebeğimiz olan ordumuzun caydırıcılığını artırmak, kapasitesini güçlendirmek,en modern savunma tesisatlarıyla donatmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü münasebetiyle 100 gemi ile yapılan geçit törenimiz Deniz Kuvvetlerimizin kapasitesini bir kez daha ortaya koymuştur. TCG Anadolu'nun donanmamıza nasıl bir imkan sağladığını böylece hep beraber görmüş olduk.

TCG Anadolu'nun yanı sıra daha büyük bir uçak gemisini ordumuza kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor. Kimi zaman müttefiklerimizin uyguladığı gizli,açık ambargolara rağmen savunma yeteneklerimizi sürekli geliştiriyoruz, her cephede kararlı mücadele içindeyiz. Hedeflerimize ulaşana dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Denizkurdu tatbikatını çok önemli gördüğümü ifade etmek istiyorum."

DENİZKURDU TATBİKATI

Tatbikatın Doğu Akdeniz'i kapsayan kısmına katılan fırkateynler, hücumbotlar, denizaltılar, yardımcı sınıf gemiler, mayın gemileri, karakol gemileri, erken saatlerde Aksaz Limanı'ndan hareket etti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in TCG Salihreis Fırkateyni'nden takip ettiği tatbikatta ilk olarak taktik pençe harekatı ile sürüklenen mayına 2 SAS komandosu tarafından müdahale edildi.

Bölgede tespit edilen mayınlar etkisiz hale getirilirken, hedef adaya yönelik ilk giriş harekatı iki safha halinde icra edildi.

İlk safhada amfibi harekata tehdit teşkil eden hedefler, TCG Anadolu'dan hareket eden taarruz helikopterleri ve sualtı taarruz botları tarafından yapılan havadan ve denizden atışlarla etkisiz hale getirildi

İlk giriş harekatın ikinci safhasında ise amfibi hücum timleri ve amfibi deniz piyadeleri havadan ve denizden çıkarma plajına intikal etti ve hedef ada koordineli olarak ele geçirildi.

Amfibi harekatın ardından denizaltı savunma harbi kapsamında helikopter ile sonar daldırması yapıldı. Angajman kriterlerini karşılayan hedef, deniz karakol uçağı tarafından Rextorp talim torpidosu atışı icra edildi.

Daha sonra TCG Salihreis'in iskele tarafında TCG Büyükada, sancak tarafında TCG Burgazada, posta çantasıyla malzeme transferi yaptı.

Tatbikatın bir diğer safhasında ise belirlenen hedefe Aksungur SİHA tarafından atış yapılırken helikopterler tarafından da havadan satha temren güdümlü mermi atışı gerçekleştirildi. Bir sonraki aşamada ise bahse konu hedef geminin imha edilmesi maksadıyla 4 hücumbot tarafından eş zamanlı su üstü atış yapıldı.

Tatbikatta, hava savunma atışları, kara bombardımanı atışları, deniz hava vasıtalarından güdümlü mermi atışları (TEMREN, MAM-L) ile kamikaze insansız deniz aracı (İDA) harekatı gerçekleştirildi.

Tatbikat su üstü ve hava araçlarının denizdeki resmi geçit töreniyle tamamlandı. Geçit törenine TCG Anadolu'nun yanı sıra ilk defa uzaktan kumanda ile insansız 4 deniz aracı da katıldı.

kaynak:sabah

AdminAdmin