GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-12-2023 22:07

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammı mesajı! Yeni asgari ücrette beklenen rakam ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.48'de başlayan Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı 3 saat 15 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kabine sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Katil İsrail'in Gazze'deki katliamlarına sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsrail, Filistin'de uyguladığı her zulmün hesabını verecektir" dedi. Asgari ücret zammına ilişkin kritik mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışan emekliye ikramiye ile ilgili de konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret zammı mesajı! Yeni asgari ücrette  beklenen rakam ne olacak?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.48'de başlayan Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantı 3 saat 15 dakika sürdü. Kabine sonrası önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan asgari ücret zammına ilişkin de kritik mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Türkiye'nin aydınlık yarınları için hükümet olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dış politikada yoğun bir gündemi geride bıraktık. Cezayir ziyaretimiz oldukça başarılı geçti. Cezayir Filistin davasının önde gelen savunucuları arasında yer alıyor. Gazze ve Filistin davasında desteğimizi iki kardeş ülke olarak teyit ettik.

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

Pençe harekatları ile teröristleri sınırdan uzaklaştırdık. Teröristlerin üzerindeki baskıyı sürekli artırıyoruz. Terör eliyle ülkemizi sıkıştırmaya çalışanlara seslenmek istiyorum. Suriye ve Irak'ın kuzeyine bir terör yapılanmasına asla izin vermeyeceğiz.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE

Ülke olarak her platformda iklim kirizini dile getiriyoruz. Bir başka hakikat iklim değişikliğiyle mücadelenin yeni sömürü düzenine yol açmamasıdır. Dünyayı en çok kirleten ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede daha fazla yük alması kaçınılmazdır. Biz bu meselede elimizi taşın altına koyuyoruz. Sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğumuz insanlığın ortak geleceğine katkıda bulunmak adına önemli adımlar atıyoruz. Net Sıfır Emisyon hedefine 2053 yılında ulaşmayı öngörüyoruz. Dubai'de tüm bu konuları ifade ettik. Zirvede Gazze'deki dramı gündeme taşıdık.

Yarın Yunanistan'a gidiyoruz ardından 18 Aralık'ta Macaristan'a ziyaret gerçekleştireceğiz. Hem içeride hem de küresel düzeyde hedeflerimize doğru yürüyüşlerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.

"ENFLASYONU KONTROL ALTINA ALIYORUZ"

Yarın Yunanistan'a, ardından 18 Aralık'ta Macaristan'a ziyaret gerçekleştireceğiz. Ülkemizin uluslararası platformlar ile ikili ilişkilerinde siyasi, diplomatik, ekonomik alanda kat ettiği her mesafe bizi Türkiye Yüzyılı'na bir adım daha yaklaştırmaktadır. Hem içeride hem de küresel düzeyde belirlediğimiz hedeflere doğru yürüyüşümüzü kararlılıkla gerçekleştiriyoruz. İhtiyaç duyduğumuz her durumda yanımızda yer alarak Türkiye Yüzyılı vizyonumuza omuz veren her bir vatandaşımıza şükranlarımızı sunuyorum. İnsanımızı günlük hayatta sıkıntıya sokan meseleleri bire birer çözüme kavuşturuyoruz. En zoru geride kaldı. İnşallah bundan sonra hep birlikte daha iyiye gideceğiz. Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz. Salgın ve küresel krizlerle sarsılan makro finansal istikrarı güçlendirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyerek OECD ülkeleri arasında en iyi performansı gösteren ülke olduk. Kaliteli ve sürdürebilir büyüme hedefimizden en küçük sapma yoktur.

ÇALIŞAN EMEKLİYE İKRAMİYE

Çalışan emeklilerimizde serzenişe sebep olan konuya da el attık. Çalışan emeklilerimizin de hesabına 5'er bin TL'yi süratle yatıracağız. Üniversiteli gençlerimize seçim öncesi verdiğiğmiz ücretsiz internet ve teknoloji desteği sözümüzü tuttuk. Doğal gaz tüketim desteğini düzenli yardımlara dahil ettik.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanların kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı 11 Aralık'ta başlıyor. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyerek bir asgari ücret seviyesi hedefiyle bu süreç yönetilecek.

"İSRAİL ER YA DA GEÇ HESAP VERECEK"

İsrailli yöneticiler er ya da geç insanlık mahkemesinde yargılanacak, hak ettiği cezaları çekecek, tarihin çöplüğündeki yerlerini alacaklardır. İsrail, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Filistin coğrafyasında uyguladığı her zulmün hesabını verecektir. Bundan kaçış yok, Netanyahu nereye kaçar bilemiyorum. Batı'nın etekleri altına saklanan İsrail yönetimi zulmünü ne kadar tırmandırırsa sonuçta ödeyeceği bedeller de o kadar ağır olacaktır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM AÇIKLAMASI

Marmara Bölgesinde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki hafif sarsıntı bizlere deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Topraklarımızın yüzde66'sı, deprem açısından riskli. Son 1 asırda 6 ve üzeri büyüklükte 231 deprem meydana geldi. 130 binden fazla canımızı toprağa verdik. 6 Şubat'ta 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Bu coğrafyada yaşamak demek deprem gerçeğiyle yüzleşmek ve ona göre hareket etmek demektir. Tek çözüm, depreme dayanıklı binalar yapmaktır. Yani, kentsel dönüşüm adımı. Maalesef ülkemiz uzunca bir süre bu toprakların hakkını vermek yerine hakkına giren bir anlayışla yönetildiği için deprem felaketi göz ardı edilmiştir.

31 milyon konut ve 5 milyon ticari alandan oluşan bölümler var. Bunların 6 milyonu deprem riski altındadır. Üstelik yarısı da acilen dönüşmesi gerekiyor. Tek çare kentsel dönüşümdür.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKA MESELESİ"

Kentsel dönüşüm konusu Türkiye için tartışmasız bir beka meselesidir. Her şeyden önce siyaset üstü bir konudur. Ülkemizi yüksek katlı binalardan da kurtarmak istedik, zemin artı en fazla 5 olsun dedik. İnşaatlarımız böyle yapıyoruz. TOKİ kritik bir rol üstlendi. 1,3 milyon konutu hak sahiplerine teslim ettik ancak attığımız her adımda bir kesimi karşımızda bulduk. İftiraya varan kampanyalarla projelerimize takoz oldular. Ne kendileri bir iş yaptılar ne de bizim çözmemizi istediler.

Vatandaşlarımızın canları ve mallarıyla bir daha böyle bedeller ödememesi için kentsel dönüşüm çalışmalarımızı bir üst seviyeye çıkartıyoruz. Şu anda ortaya çıkan teklifler, diğer çalışmalar ışığında yeni bir kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Meclisimizden onay aldı ve yürürlüğe girdi.

Amacımız, İstanbul'da her yıl 350 bin konut inşa ederek, 5 yıl içinde acil dönüşüm gerektiren tüm binaları yenilemektir. Yerinden dönüşüm projesine başvuru sayısı 247 bini buldu. 2024 yılı bütçemizde depremzede şehirlerimizin yeniden inşasına 1 trilyon lira kaynak ayırdık.

kaynak:sabah

 

EditörEditör