GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-09-2023 00:33

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz

Brüksel'in raporunu tepkiyle karşılayan Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopma yönünde ilerlediğini söyledi. Cumhurbaşkanı, "Değerlendirmelerden sonra AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raporuna net ifadelerle tepki gösterdi.

Raporda, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinin devam ettirilemeyeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, raporun, Türkiye karşıtı çevrelerin dezenformasyonuna dayalı haksız itham ve önyargılarla dolu olduğuna dikkati çekmişti.

"Türkiye'den kopmanın gayreti içerisindeler"

ABD seyahati öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuya ilişkin bir soru üzerine şöyle dedi: "Benim değerlendirmemi çok açık ve net öğrenmek istiyorsanız, AB, Türkiye'den kopmanın gayreti içerisinde."

"AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz"

Konuşmasının devamında Erdoğan, şunları dile getirdi: "AB'nin, Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra da AB ile gerekirse yolları ayırabiliriz."

ABD'ye seyahatinden önce konuştu

Erdoğan, New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin attığı adımlara dikkat çekecek

Erdoğan, açıklamalarının diğer bölümlerinde şunları söyledi: "Az sonra Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu görüşmelerine iştirak etmek üzere New York'a doğru yola çıkacağız.

BM üyesi tüm ülkelerin temsil edildiği Genel Kurul görüşmelerine 150'den fazla ülkenin devlet ve hükümet başkanları düzeyinde katılımı bekleniyor.

Her yıl olduğu gibi bu sene de ABD'de son derece yoğun bir temas ve toplantı trafiğimiz olacak. Bu yılki Genel Kurul genel görüşmeleri güvenin yeniden tesisi ve küresel dayanışmanın yeniden canlandırılması temasıyla yapılıyor.

Genel Kurul görüşmelerinin ilk gününde 19 Eylül Salı BM Genel Kurulu'na hitap edeceğim. Konuşmamda kalkınmadan insani yardımlara, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından küresel dayanışmanın yeniden tesisine kadar attığımız adımlara dikkat çekeceğim.

Bu vesileyle uluslararası gündemdeki temel meselelere ilişkin görüşlerimizi paylaşacağız. Mevcut küresel sınamalar karşısında Türkiye'nin oynadığı kritik rolü vurgulayacağız.

"ABD iş dünyasının seçkin üyeleriyle görüşeceğiz"

Bir süredir her platformda dillendirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tesptimizin daha fazla kabul görmesinden memnuniyet duyuyoruz. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres bu konuda çok net bir tavır ortaya koydu.

Sayın Genel Sekreter'in, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan yapıların bugünün dünyasını yansıtmadığı tespitine biz de katılıyoruz. Bunu görüşmemizde kendisine de bizzat ifade edeceğim.

BM Genel Sekreteri'nin yanı sıra çok sayıda ülkeden mevkidaşlarımla görüşmeler gerçekleştireceğim. Ziyaretimizde Amerika'da yaşayan vatandaşlarımızla birlikte soydaş topluluklarla da bir araya geleceğiz.

Ayrıca düşünce kuruluşu temsilcileriyle de istişarelerimiz olacak. ABD iş dünyasının seçkin üyeleriyle görüşecek, Türkiye'deki yatırımlarını artırmaları noktasında atılabilecek adımları ele alacağız.

"İş çevrelerinin Türkiye'ye ilgisi arttı"

Ülkemizde 14-28 Mayıs seçimlerinin demokratik olgunluk içinde tamamlanmasının iş çevrelerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini artırdığını görüyoruz.

Gerek kabinemize, gerek ekonomideki kurmay kadromuza, gerekse kısa süre önce açıkladığımız Orta Vadeli Program'a uluslararası yatırımcılar büyük güven duyuyor.

Sadece son üç ayda rezervlerimizde 22 milyar dolarlık bir artış oldu. Bugün itibarıyla Merkez Bankamızın toplam brüt rezervleri 120 milyarı doları geçti.

Dünya Bankası'nın geçen hafta yaptığı açıklama, ülkemize duyulan güvenin bir başka örneğidir. İnşallah buna yakında yenileri eklenecektir.

(Karabağ konusu) Bizim öncülüğümüzde üçlü bir görüşme teklifimizi kendilerine ilettik. Bu konuda üçlüden öte biz dörtlü bir teklifte bulunduk.

Küresel sistemde taşların yerinden oynadığı bu dönemi ülkemiz ve milletimiz adına fırsata çevirmekte kararlıyız."

kaynak:akittv

EditörEditör