Uraloğlu, süper hızlı trenin saatte 350 kilometre hıza ulaşacağını ve iki büyük şehir arasındaki ulaşım süresini yalnızca 80 dakikaya indireceğini belirtti. Mevcut otoyol ve hızlı tren hatlarının 10 yıl içinde yetersiz kalacağını öngördüklerini belirten Bakan, “Ankara-İstanbul arasında yeni bir otoyol yetmeyecek. Süper hızlı treni projelendiriyoruz,” dedi.
Yeni Otoyol ve Kuzey Demir Yolu Projesi
Bakan Uraloğlu ayrıca Akyazı’dan başlayarak Ankara’ya kadar uzanacak yeni bir otoyol projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı. İstanbul’un kuzeyinden geçecek "Kuzey Demir Yolu Projesi"nin de bu yıl ihaleye çıkarılacağını ifade etti. Proje, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan İstanbul Havalimanı'na ve oradan Sapanca’ya kadar uzanacak yeni bir hızlı demiryolu hattını kapsıyor.
2053 Demiryolu Vizyonu: 28.530 Kilometrelik Ağ
Türkiye'nin ulaşım vizyonuna dair geniş çerçeveli hedeflerden de bahseden Uraloğlu, 2053 yılına kadar 28.530 kilometrelik demiryolu ağına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bu sistemle vatandaşların 48 saat içinde Türkiye’yi dolaşabileceklerini belirtti.
İzmir Hattı ve İstanbul'da Raylı Sistemler
Ankara-İzmir arası 505 kilometrelik hızlı tren hattında çalışmaların sürdüğünü ifade eden Uraloğlu, 2025 sonunda Afyon'a, 2026 sonunda ise İzmir’e ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. İstanbul’da ise bugüne kadar 162 kilometre raylı sistemin hizmete alındığını, 26 kilometrelik hattın da yapımının sürdüğünü aktaran Bakan, “Ulaşımı birinci sorun olmaktan çıkarmak için İstanbul’da toplam 1004 kilometrelik raylı sisteme ihtiyaç var. Bunun 400 kilometresini yaptık, geriye kalan 600 kilometre için çalışmalar devam ediyor,” dedi.
Sosyal Medya ve Yapay Zeka Uyarısı
Konuşmasında dijitalleşme ve sosyal medya kullanımına da değinen Uraloğlu, Türkiye’nin sosyal medya kullanımında dünya sıralamasında üst sıralarda olduğunu vurguladı. 13 yaş altı çocukların sosyal medyaya erişiminin tamamen yasaklanmasını savunarak, 13-16 yaş arasındaki gençler için aile onayı şartının getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Uraloğlu ayrıca, 17 milyon IP adresinin her gün düzenli olarak denetlendiğini, yapay zekânın etik risklerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, "Yapay zekâya asla tam güvenemeyiz, onu mutlaka mantık süzgecinden geçirmeliyiz," diye konuştu.
kaynak:sabah