EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-12-2023 23:55

Bakan Bayraktar açıkladı: Türkiye yerli petrolde atağa geçti, Gabar'dan heyecanlandıran yeni rakamlar geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, gençlerle buluşmasında enerjide tam bağımsızlık vurgusu yaparak, "Büyük ve güçlü Türkiye için mutlaka bizim yolumuz enerjide tam bağımsızlıktan geçiyor. Enerjideki bağımsızlık hikayemiz, Türkiye'nin bağımsızlık hikayesidir. Enerji güvenliğimiz, Türkiye'nin milli güvenliğiyle eş değerde bir konudur" dedi.

Bakan Bayraktar açıkladı: Türkiye yerli petrolde atağa geçti, Gabar'dan heyecanlandıran yeni rakamlar geliyor

Enerji Bakanı Bayraktar, Başkent Millet Bahçesi'nde AK Parti Gençlik Kolları Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Gençliğin Enerjisi" başlıklı toplantıda gençlere hitap etti.

"ENERJİDEKİ BAĞIMSIZLIK HİKAYEMİZ, TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZLIK HİKAYESİDİR"

"Gençlerin enerjisiyle Türkiye Yüzyılını, enerjinin de yüzyılı yapacağız" diyen Bakan Bayraktar, konuşmasında enerjide tam bağımsızlık vurgusu yaptı ve "Büyük ve güçlü Türkiye için mutlaka bizim yolumuz enerjide tam bağımsızlıktan geçiyor. Enerjideki bağımsızlık hikayemiz, Türkiye'nin bağımsızlık hikayesidir. Enerji güvenliğimiz, Türkiye'nin milli güvenliğiyle eş değerde bir konudur." dedi.

GABAR PETROLÜ 30 BİN VARİLİ GEÇTİ

Muhalefetin her seçim öncesi doğal gaz, petrol bulunduğu yönünde gerçek dışı ithamlarıyla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Bayraktar, bu iddiaların gerçeklikten uzak olduğunun altını çizerek "Biz Gabar'da petrolü bulduk, Gabar'da petrolü çıkarıyoruz. Bugün günlük üretimde 30 bin varili geçtik. Gabar gibi belki doğal gazda da kendi kara sınırlarımızda daha farklı alanlar keşfederek Türkiye'nin bu alanındaki dışa bağımlılığını inşallah bitireceğiz" dedi.

MİLLİ ENERJİ VE MADEN POLİTİKASI

Türkiye'nin 2016 yılından sonra izlediği Milli Enerji ve Maden Politikasıyla enerjide tam bağımsızlık yolunda büyük bir kararlılıkla ilerlediğini vurgulayan Bayraktar, "Biz daha güçlü bir ülke, her alanda tam bağımsız bir ülke olmak istiyoruz. Çünkü ancak böyle olabildiğimizde bu coğrafyada ayakta kalabiliriz ve hayatiyetimizi devam ettirebiliriz" diye konuştu.

Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı hedefinin Türkiye'nin tam bağımsızlık mücadelesi olduğuna değinerek "Büyük ve güçlü Türkiye olmak için önümüzdeki en büyük engellerden bir tanesi Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığıdır. Dolayısıyla bizim enerjide mutlak bir hedefimiz var. Türkiye'yi, Türkiye Yüzyılında inşallah önümüzdeki 30 yıl içerisinde enerjide tam bağımsız kılabilmek ve ithalat belasından adeta kurtarabilmek" dedi.

BÜYÜK KEŞİF

Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla strateji değişikliğine gittiklerini anlatan Bayraktar, "Kendi gemilerimizle, kendi mühendislerimizle, kendi imkân kabiliyetlerimiz çerçevesinde bu aramaları biz yapalım dedik. 21 Ağustos 2020'de tam pandeminin ortasında, Cumhurbaşkanımız milletimize bir müjde olarak Sakarya gaz sahasındaki keşfi bildirdi. Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi. Tam üretime geçtiğinde, Türkiye'nin ihtiyacının belki yüzde 25-30'unu karşılayabileceğimiz veya hane halkının yani konutlardaki doğal gazın tamamının ihtiyacını karşılayabileceğimiz büyük keşif yaptık" ifadelerini kullandı.

NÜKLEER OLURSA DAHA GÜVENLİ OLUR

Bayraktar, programa Türkiye'nin Otomobili Togg T10X ile geldiğini ifade ederek Türkiye'nin enerji politikasının özünde nükleerin olduğunu bildirdi. Bayraktar şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda Amerika'nın başını çektiği 22 ülke bir deklarasyon yayınladı. Dediler ki, 'Dünya 2050'ye kadar toplam nükleer gücünün üç katına arttırması lazım.' Yani yeni nükleerler yapmak istiyorlar. Şu anda dünyada devam eden 50'nin üzerinde yeni nükleer santral var. Dolayısıyla hal böyleyken onlara bunları yapmak helal, her şey onlar için mübah. Türkiye bunu yapmak isteyince Türkiye bunu yapmasın. Bu ne demek? Türkiye gelişmesin. Türkiye bize dışa bağımlı olmaya devam etsin. Dolayısıyla bizim kendi doğal gazımızı, petrolümüzü bulmaktan, yenilenebilir kaynaklarımızı, güneşi, rüzgarı, jeotermali devreye almaktan, kendi yerli kömürümüzü kullanmaktan ve nükleeri yakmaktan alıkonmamız asla kabul edilebilir bir şey değildir."

kaynak:sabah

EditörEditör