Konya Haberci | Konya Haber Sitesi
HV
27 NİSAN Cumartesi 12:24

Bakan Ali Yerlikaya: Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'ne silahlı saldırı olayında 2 Zanlı Yakalandı

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında düzenlenen saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kameraların karşısına geçerek 47 kişinin saldırıyla ilgili gözaltına alındığını söyledi. Bu gözaltılar arasında 2 katil zanlısının da bulunduğunu ifade eden Bakan Yerlikaya, saldırganların terör örgütü DEAŞ üyesi olduğunun değerlendirildiğini söyledi. Saldırganlar Rusya ve Tacikistan uyruklu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan da saldırı sonrasında kilise rahibi ve Polonya İstanbul Başkonsolosuyla telefonda görüştü. Erdoğan görüşmede, "Faillerin kısa sürede yakalanması için gerekli adımlar atılıyor." dedi.

ASAYİŞ
Giriş Tarihi : 29-01-2024 09:37
Bakan Ali Yerlikaya: Sarıyer’de Santa Maria Kilisesi'ne silahlı saldırı olayında 2 Zanlı Yakalandı

Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'ne pazar ayini sırasında silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 1 kişinin hayatını kaybetti.
İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde Murat Cihan Tuncer isimli bir kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Saldırıyı gerçekleştiren 1'i gözlüklü; başlarında kar maskeleri bulunan siyah kıyafetli iki kişinin de aralarında olduğu şüpheliler gözaltına alındı.


BAKAN ALİ YERLİKAYA: 2 ZANLI YAKALANDI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıyla ilgili açıklamada bulundu.
Bakan Yerlikaya şu bilgileri paylaştı:
"Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyetimiz 30 ayrı adrese baskın düzenledi ve 47 kişi gözaltına alındı. Cinayet zanlısı her iki şahıs da yakalandı. Her ikisi de yabancı uyruklu. Tacikistan ve Rusya uyruklu kişilerin terör örgütü DEAŞ üyesi olduklarını değerlendiriyoruz. Her iki katil zanlısını yakalayan kahraman polislerimize teşekkür ediyorum.
Zanlıların ifadeleri alınacak ve karanlık noktalar aydınlatılacaktır.
"SUÇ ODAKLARINA GÖZ AÇTIRMAYACAĞIZ"
Medeniyetimizin baş tacı İstanbul'umuz farklı din ve mezheplere asırlardır ev sahipliği yapmaktadır. Etmeye devam edecektir. Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışanlar ve işbirlikçilerine ulusal uluslararası suç odaklarına asla göz açtırmayacağız.
Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesi ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Başta bölücü terör örgütü olmak üzere terörün her türlüsü ile mücadele ediyoruz. DEAŞ'la ilgili 1 Haziran 2023'ten bugüne 1046 operasyon yaptık."


OLAYDAN ÖNCE KEŞİF YAPMIŞLAR

Tacik A.K. (24) ve Rus D.T. (37) oldukları tespit edilen 2 zanlının Başakşehir Güvercintepe'de gözaltına alındıkları ve Santa Maria Kilisesi'ne araçla geldikleri öğrenildi. İddialara göre; aracın yabancı plakalı olduğu ve bir yıl önce Türkiye'ye giriş yaptığı, aracı Türkiye'ye getiren kişinin ülkemizden çıkış yaptığı saptandı. Saldırıda hayatını kaybeden kişinin hedef olmadığı ve zanlıların karşılarına çıkan ilk kişiyi öldürdükleri ifade edildi. Zanlıların olaydan önce Santa Maria Kilisesi'ne giderek keşif yaptıkları bilgisine de ulaşıldı. İki zanlının Türkiye'de kaçak olarak bulundukları bilgisine de ulaşıldı.
ADALET BAKANI TUNÇ'TAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada: "İstanbul Sarıyer'de Santa Maria kilisesinde ayin sırasında maskeli iki kişinin gerçekleştirdiği silahlı saldırıyı şiddetle kınıyorum.
Bir kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup, olayın aydınlatılması için bir Başsavcı Vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiştir.
Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin tespiti ve yakalanması için çalışmalar devam etmektedir. Soruşturma çok yönlü ve titizlikle sürdürülmektedir" ifadelerine yer verdi.
VALİ GÜL: YARALI YOK
İstanbul Valisi Davut Gül yaptığı açıklamada: "Saldırı yapılan 1 kişi hayatını kaybetti. Yaralı yok" dedi.
MURAT KURUM: BU ALÇAK SALDIRILAR ASLA HEDEFİNE ULAŞAMAYACAK
İBB Başkan adayı Murat Kurum da Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin X (Twitter) hesabından paylaşımda bulundu. Kurum paylaşımında, "Sarıyer Büyükdere Mahallemizde bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesindeki ayin esnasında gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Rahip Anton Bulai'i arayarak başsağlığı dileklerimi ilettim. Yüzlerce yıllık kardeşlik hukukumuzu ve bir arada yaşama irademizi hedef alan bu alçak saldırılar asla hedefine ulaşamayacak" dedi.
CEVDET YILMAZ: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında bir kişiye yönelik silahlı saldırıyı kınadığını, olayın aydınlatılması için geniş çaplı soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.
Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesinde ayin sırasında bir şahsa yapılan silahlı saldırıyı en güçlü şekilde kınıyor, hayatını kaybeden şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz.
Güvenlik güçlerimiz olayın aydınlatılması ve faillerin adalet önünde hesap vermesi için geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir." ifadelerini kullandı.
"GEREKLİ ADIMLAR ATILIYOR"
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan Sarıyer'de Santa Maria İtalyan Kilisesi'ndeki saldırıyla ilgili kilisenin rahibi Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak ile telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telefon görüşmelerinin yer aldığı videoyu paylaşarak "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria İtalyan Kilisesi'nde meydana gelen saldırıyla ilgili Sarıyer Kaymakamı Sayın Ömer Kalaylı, Santa Maria İtalyan Kilisesi Rahibi Sayın Anton Bulai ve Polonya'nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Witold Lesniak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Tüm cemaate başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ileten Sayın Cumhurbaşkanımız, faillerin en kısa sürede yakalanması için gereken adımların atılmakta olduğunu ifade etti" ifadelerini kullandı.
"DEVLETİMİZİN BÜTÜN KADEMELERİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE CANHIRAŞ ŞEKİLDE ÇALIŞIYOR"
Olay yerine gelerek kilisede inceleme yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kilise görevlilerine taziyede bulundu. Kilise çıkışında açıklama yapan Yerlikaya, "Bu sabah 11.40'ta güzel Sarıyer ilçemizde Santa Maria Kilisesi'nde Pazar ayini esnasında menfur bir saldırı yapılmış, bu saldırı esnasında maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum; bu kilisemizde Pazar ayini sırasında yapılan bu saldırıyı lanetliyoruz. Şiddetle kınıyoruz. Olayın biran önce açıklığa kavuşturulması için emniyetimiz çalışıyor. İstanbulumuzda pek çok ibadet hane var her biri özgürce huzur ve güven ortamında ibadetini yerine getiriyor. Bütün dün insanları ve cemaatleri bu huzur ortamından fevkalade memnun.
Hiçbir kimse milletimizin birliğini beraberliğini bozmaya kast edenler başarılı olamayacaklar. Biz her zaman İstanbul'umuz başta olmak üzere ülkemizin her yerinde huzur ve güven ortamında birbirimize güvenerek yaşamaya devam edeceğiz. Ama bu saldırıyı kim yaptıysa kimler yaptıysa bilin ki onları da en kısa zamanda tespit edip adalete teslim etmek bizim görevimiz ve bunu yapmakta da kararlıyız.
Saldırıyı ilk duyduğumuz andan itibaren de valimiz emniyetimiz, istihbarat teşkilatımız ve devletimizin bütün kademeleri birlik ve beraberlik uyum içinde canhıraş şekilde çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da Eskişehir'e giderken açıklamaları yaptılar. Ben tekrar Santa Maria Kilisesi'ne başsağlığı dileklerimi ilettim. Allah tekrarından korusun" dedi.

Kaynak Sabah 

EditörEditör

YORUMLAR